Noutăți la Forumul gazelor naturale: Legea offshore – aprobată în Parlament până în martie, Runda XI pentru concesionarea unor perimetre de hidrocarburi – la începutul anului viitor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Noutăți la Forumul gazelor naturale: Legea offshore – aprobată în Parlament până în martie, Runda XI pentru concesionarea unor perimetre de hidrocarburi – la începutul anului viitor
  • Guvernul vrea ca extracţia gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep să înceapă până în 2025

Marea Neagră poate deveni o mică Mare a Nordului pentru că deține zăcăminte de gaze de peste 200 de miliarde de metri cubi, însă, pentru extracţia lor, este nevoie de investiţii de 6-7 miliarde de dolari, pe lângă cele 3,5 miliarde de dolari deja investiți, a declarat Sorin Gal, Director General în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale – ANRM, la Forumul Gazelor Naturale, organizat de publicaţia Financial Intelligence în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă.

„Pentru a exploata aceste resurse şi a ajunge la un vârf de peste 10 miliarde de metri cubi pe an ar însemna cel puţin 6-7 miliarde de dolari; sigur că nu oricine poate investi şi exploata aceste gaze”, a subliniat Gal, considerând că descoperirile făcute în Marea Neagră românească ar putea rivaliza cu cele anunţate recent de turci.

„Există doi mari jucători în Marea Neagră, consorţiile Lukoil-Romgaz şi Exxon-Petrom. Ambele consorţii au ajuns la nişte descoperiri care ar putea rivaliza cu descoperirea anunţată politic de vecinii noştri turci. Deci Marea Neagră pare să devină o mică Mare a Nordului în următoarea perioadă, însă trebuie făcute investiţii serioase”, a spus oficialul ANRM inistând pentru o taxare redusă pentru realizarea investițiilor.

Runda XI pentru concesionarea unor perimetre de hidrocarburi, la începutul anului viitor

Lictațiile pentru concesionarea de noi perimetre pentru descoperirea de zăcăminte de petrol şi gaze au fost organizate de ANRM în  Runda XI și Runda XII. Prima licitație va începe după alegeri, cel mai probabil la începutul anului viitor, a spus Sorin Gal.

În urma unei analize realizate de ANRM, Runda XI se separă în zăcăminte onshore și offshore. ”Runda XI va demara la începutul anului viitor, cu cele 22 de perimetre onshore. Cele 6 perimetre offshore, la care se vor mai adăuga încă 2 -3 pentru care există interes, vor reprezenta Runda XII, care va presupune condiții suplimentare”, a precizat Gal.

În a doua jumătate a anului viitor se aşteaptă începerea producţiei în cele două zăcăminte offshore, Ana şi Doina, ale companiei Black Sea Oil and Gas, adică aproximativ un miliard de metri cubi pe an.

Secretarul de Stat Dan Drăgan: Guvernul României vrea ca extracţia gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep să înceapă până în 2025

Guvernul României îşi doreşte ca extracţia gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep să înceapă până în 2025 şi pregăteşte o propunere de modificare a Legii offshore, a anunțat Dan Drăgan, Secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

„ Scopul acestei propuneri legislative va fi de a elimina o serie de obstacole care blochează investiţiile din Marea Neagră şi este necesar să facem acest lucru cât de curând (…) Dorim să creăm un cadru pentru ca investitorii care exploatează gazul să aibă o continuitate a business-ului, care să conducă la decizii pozitive”, a afirmat Drăgan.

„În acest moment, Romgaz evaluează posibilitatea de a participa împreună cu Petrom, decizia finală urmând să se ia în cursul anului viitor. Dorinţa noastră este ca această exploatare să înceapă până în 2025 şi să avem anii următori impactul pozitiv asupra pieţei de gaze din România”, a mai spus reprezentantul MEEMA.

Cristina Prună, membru în Comisia de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor: Noua Lege offshore ar putea fi aprobată în Parlament până la începutul lunii martie

Noua Lege offshore ar putea fi aprobată în Parlament până la începutul lunii martie, pentru ca investitorii din Marea Neagră să ia decizia de exploatare anul viitor, în baza unor cifre palpabile, a declarat Cristina Prună, membru în Comisia de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, la Forumul Gazelor Naturale.

În opinia sa, este nevoie de un calendar clar de discuţii în această perioadă. „Ar trebui să existe un calendar clar, din decembrie până în martie am putea, prin negocieri, prin investirea unui nou Guvern, să ne aşezăm la masă şi să discutăm pe acest proiect de lege, care să aducă acel echilibru şi pentru bugetul de stat şi pentru investitori să fie stimulaţi. Cred că se poate, dacă ne dorim efectiv ca România să obţină o şansă ca aceste investiţii să se multiplice în economie”, a subliniat Prună.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *