Nuclearelectrica a preluat active de la CNU. Ministrul Energiei: România are asigurat circuitul nuclear integrat

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic Nuclearelectrica a preluat active de la CNU. Ministrul Energiei: România are asigurat circuitul nuclear integrat

România are asigurat circuitul nuclear integrat, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. După mai multe eforturi care au fost depuse, Nuclearelectrica și Compania Națională a Uraniului au finalizat tranzacția pentru activele aferente uzinei E de la Feldioara, fiind marcat un obiectiv major pentru securitatea energetică a țării noastre, a precizat ministrul.

Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operațiunile necesare circuitului integrat:

minerit de uraniu ▶️ prin licența de la Tulgheș-Grințieș;

procesarea concentratelor tehnice ▶️ prin fabrica de la Feldioara;

realizarea combustibilului nuclear ▶️ prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești;

și exploatarea acestui combustibil ▶️ prin Centrala de la Cernavodă.

A fost un an important pentru programul nuclear civil românesc, prin realizarea unor pași esențiali pentru retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă, prin finanțarea pentru Unitățile 3 și 4, acordul pentru SMR și  acum ciclul nuclear integrat. România va deveni în viitorul apropiat independentă energetic. Vreau să mulțumesc ambelor companii, SNN și CNU pentru modul în care au înțeles să trateze cu seriozitate și responsabilitate tranzacția care s-a finalizat astăzi, a afirmat ministrul Virgil Popescu.

Nuclearelectrica a informat actionarii si investitorii ca a finalizat preluarea liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Compania Nationala a Uraniului S.A. (“CNU”), Sucursala Feldioara in data de 28 decembrie 2022.

Actionarii SNN au aprobat prin Hotararea AGA nr. 5/25.04.2018, “Strategia de diversificare a surselor de aprovizionare cu materie prima necesara producerii combustibilului nuclear”, printre masuri fiind inclusa si identificarea unei solutii de asigurare a capacitatii de procesare/rafinare a concentratului tehnic de uraniu (U3O8), respectiv materia prima din care se obtine octoxidul de uraniu (UO2) necesar fabricarii fasciculelor de combustibil. Prin studii specifice si conditii optime de achizitionare a octoxidului de uraniu, SNN a luat in considerare procesarea acestuia la Fabrica de la Feldioara prin preluarea liniei de procesare a concentratului tehnic de uraniu de catre SNN de la CNU.

Coroborat, prin Hotararea AGA nr. 4/30.03.2020, actionarii au aprobat declansarea procedurilor de cumparare a unor active ale Sucursalei Feldioara, prin negociere directa, in conformitate cu prevedeile OUG 88/1997 privind privatizarea societăților si Legii 44/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Ca urmare a derularii unei analize de tip due diligence, SNN a identificat activele necesare pe care sa le integreze strategic in structura sa si astfel SNN, prin finalizarea acestei tranzactii, a integrat tot ciclul de fabricatie a combustibilului nuclear tip CANDU.

Prioritatea pentru SNN este asigurarea in permanenta a tuturor conditiilor si indeplinirea 100% a functiilor de securitate nucleara in procesele de operare si productie ale SNN, fie ca vorbim de productie de fascicule de combustibil, fie ca vorbim de productie de energie. Pe de alta parte, fiind unicul stat din Uniunea Europeana care opereaza unitati nucleare de tip CANDU si care detine si capacitati de fabricare a combustibilului nuclear de tip CANDU in acest sens, avem in vedere mentinerea ciclului integrat al combustibilului nuclear, in conformitate cu strategia României referitoare la menţinerea ciclului nuclear integrat. Astfel, preluarea liniei de procesare a concentratului tehnic de uraniu (uzina E) de către SNN de la CNU și obținerea, in interiorul SNN, a dioxidului de uraniu, care urmează sa fie folosit de către Sucursala FCN Pitești (a SNN) la fabricarea combustibilului nuclear, contribuie la mentinerea ciclului nuclear integrat.

„Decizia strategica de a achizitiona o parte din activele Feldioara necesare procesarii materiei prime a avut in vedere asigurarea integrata a capabilitatilor de productie la nivelul Nuclearelectrica si, in egala masura, asigurarea productiei de fascicule de combustibil si operarea in conditii optime a FCN Pitesti si CNE Cernavoda, in contextul extinderii capacitatii centralei nucleare si mentinerii ciclului conbustibilului nuclear la nivel national. Suntem mandri sa contribuim cu proiectele strategice ale Nuclearelectrica la reenergizarea Romania! Anul acesta am facut multi pasi importanti in dezvoltarea programului nuclear civil romanesc, atat in retehnologizarea Unitatii 1, proiectul Unitatilor 3 si 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici, formarea unei noi generatii de nuclearisti si pregatirea companiei pentru dezvoltarea si operarea proiectelor si ne bucuram sa incununam anul prin concretizarea proiectului prin care tara noastra va continua sa beneficieze de un ciclu de combustibil nuclear integrat. Multumesc Ministerului Energiei, CNU si felicit echipa Nuclearelectrica pentru contributia la finalizarea cu succes a achizitiei”,  a declarat Cosmin Ghita, Director General Nuclearelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *