Nuclearelectrica caută furnizor de materie primă pentru fabricarea combustibilului nuclear

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic Nuclearelectrica caută furnizor de materie primă pentru fabricarea combustibilului nuclear
  • Compania a mai cumpărat combustibil nuclear de la o firmă din Canada, Cameco Inc, pentru că preţul a fost mai bun decât cel al CNU

Pentru asigurarea pe termen lung a materiei prime sub forma de pulbere de dioxid de uraniu, Nuclearelectrica anunță inițierea și derularea unei proceduri de achiziție publică în vederea încheierii unui acord cadru cu o durată de 4 ani. Combustibilul nuclear necesar pentru funcționarea Unităților 1 și 2 de la CNE Cernavoda este fabricat în cadrul sucursalei Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) Pitești. În acest scop, SNN achizitionează  pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care este materia primă necesara la fabricarea combustibilului nuclear.

nuclearelectrica-logo-700x547

Societatea Nuclearelectrică îi invită pe cei interesați să participe la Etapa de calificare să transmită o Scrisoare de Exprimare a Interesului până la data de 09.05.2016.

Compania a cumpărat combustibil nuclear de la o firmă din Canada, Cameco Inc, pentru că preţul a fost mai bun decât cel al Companiei Naţionale a Uraniului (“CNU”), fapt ce a stîrnit unele nemulțumiri. Reprezentanții Nuclearelectrica au explicat de ce au luat această decizie: ‘Având în vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferentă lunii decembrie, existând riscul pentru SNN de a nu putea asigura funcţionarea FCN Piteşti şi CNE Cernavodă în condiţii normale, SNN a iniţiat în luna decembrie 2015 o procedură competitivă de urgenţă între cei doi furnizori calificaţi, CNU şi Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de preţ, SNN a declarat câştigătoare compania Cameco, preţul ofertat de acest furnizor fiind preţul cel mai mic dintre cele două oferte, cu mult sub preţul ofertat de CNU, la nivelul preţului de piaţă, cu toate taxele incluse’, se precizează într-un comunicat al SNN.

Citește și https://www.investenergy.ro/nuclearelectrica-explica-am-cumparat-combustibil-nuclear-din-canada-la-un-pret-mai-bun-ca-al-cnu/

În cadrul noii proceduri de achiziție, în etapa de calificare au posibilitatea sa participe toti furnizorii de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu la nivel internațional. Furnizorii vor avea obligația să suporte toate costurile asociate transportului, asigurării, obținerii autorizației de export, etc., iar  SNN va suporta costul obținerii autorizației de import.

În etapa de inițiere și derulare a procedurii de achiziție de tip competitive în vederea încheierii unui acord cadru pe 4 ani, vor putea participa numai furnizorii de pulbere sinterizabilă de UO2 calificați de SNN.

Cantitatea ce va face obiectul acordului cadru cu o durată de 4 ani este de circa 960 ± 0,2 % tone de Uraniu natural sub forma de pulbere sinterizabilă de dioxid de Uraniu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *