Nuclearelectrica explică de ce a ajuns să cumpere combustibil nuclear din Canada

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Nuclearelectrica explică de ce a ajuns să cumpere combustibil nuclear din Canada
  • Contractul dintre SNN și CNU a fost reziliat de drept pentru neîndeplinirea obligaţiei de livrare de către CNU nici la termenul stabilit în contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN

Nuclearelectrica a cumpărat combustibil nuclear de la o firmă din Canada, Cameco Inc, la un preț cu mult sub preţul ofertat de Compania Naționalăă a Uraniului – CNU, la nivelul preţului de piaţă, cu toate taxele incluse, explică reprezentanții SNN.

Centrala-Nucleara-Cernavoda

‘Având în vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferentă lunii decembrie, existând riscul pentru SNN de a nu putea asigura funcţionarea FCN Piteşti şi CNE Cernavodă în condiţii normale, SNN a iniţiat în luna decembrie 2015 o procedură competitivă de urgenţă între cei doi furnizori calificaţi, CNU şi Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de preţ, SNN a declarat câştigătoare compania Cameco, preţul ofertat de acest furnizor fiind preţul cel mai mic dintre cele două oferte, cu mult sub preţul ofertat de CNU, la nivelul preţului de piaţă, cu toate taxele incluse’, se precizează într-un comunicat al Nuclearelectrica.

Între Nuclearelectrica și CNU s-a încheiat, în anul 2014, un contract de furnizare de pulbere sinterizabilă de UO2  pentru o perioadă de 36 de luni la un preţ de 475 lei/kg UO2, preţ ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situaţii justificate, încheindu-se în acest sens acte adiţionale la contract cu acordul părţilor. Potrivitl Nuclearelectrica, CNU a livrat, conform contractului, UO2 la preţul negociat de 475 lei/kg UO2 o perioadă de aproximativ 2 ani. În luna noiembrie 2015, CNU a notificat SNN că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la preţul negociat şi agreat și a pus în vedere SNN că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015.

“Din punct de vedere al asigurării funcţionării FCN Piteşti şi operării CNE Cernavodă în condiţii sigure, refuzul livrării de UO2, cu nerespectarea graficului de livrare şi a clauzelor contractuale, reprezintă un risc în continuarea funcţionării FCN Piteşti şi operării normale a CNE Cernavodă, risc pe care SNN, companie care asigură 20% din necesarul de consum de energie al României, trebuie să îl gestioneze într-o manieră foarte responsabilă şi cu respectarea condiţiilor legale. Din punct de vedere economico-financiar, preţul ofertat de CNU este mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract între SNN şi CNU în anul 2014, fiind imposibil de susţinut financiar de SNN. Acceptarea acestei majorări semnificative de preţ, coroborat cu faptul că în anul 2016 producţia de energie a SNN va fi mai mică din cauza opririi planificate extinse a Unităţii 1 CNE Cernavodă şi cu preţul energiei pe piaţa competitivă, ar conduce la vânzarea producţiei SNN sub costul de producţie şi chiar la înregistrarea de pierderi financiare”, se menționează în comunicatul Nuclearelectrica.

SNN menţionează că este o companie listată pe piaţa de capital, care respectă legislaţia aplicabilă, o astfel de majorare neputând fi justificată financiar şi legal în acest context.”Din perspectiva respectării principiului eficienţei utilizării fondurilor publice, acceptarea unei creşteri de preţ de asemenea amploare într-un contract de furnizare, fără argumente economice solide (creşterea aferentă conversiei de la U3O8 la UO2 comunicată de CNU a fost într-un interval de o lună de 228%, creştere care nu a putut fi justificată de CNU), ar reprezenta o încălcare clară a acestui principiu. Mai mult, SNN şi CNU sunt entităţi aflate în controlul comun al Ministerului Energiei, aşadar tranzacţiile între cele două părţi sunt tranzacţii cu părţi afiliate, tranzacţii pe care SNN, în calitate de companie listată este obligată să le raporteze. În această situaţie, ambele părţi trebuie să facă dovada că preţul de transfer este un preţ de piaţă cu respectarea prevederilor Codului Fiscal. În cazul în care acest principiu nu este respectat, adică tranzacţia se realizează la un preţ pe care autorităţile fiscale îl consideră ca fiind mai mare decât preţul pieţei, atunci diferenţa şi taxa pe valoarea adaugată aferentă ar deveni cheltuieli nedeductibile, îngreunând şi mai mult situaţia SNN”, se spune în comunicat.

Cu toată înțelegerea manifestată pentru situația CNU, s-a ajuns la rezilierea de drept a contractului pentru neîndeplinirea obligaţiei de livrare de către CNU nici la termenul stabilit în contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN. În context, Nuclearelectrica precizează că, pentru a gestiona corespunzător astfel de situaţii care ar creşte riscul aferent necontinuării activităţii societăţii în condiţii normale, a calificat încă din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabilă de UO2, Cameco Inc Canada.

Băsescu îi cere lui Cioloș să oprească „această ticăloșie”

Fostul președinte Traian Băsescu a atras atenția asupra situației în care se află în momentul de față Centrala nucleară de la Cernavodă, care a ajuns să cumpere combustibil din Canada. Acesta a solicitat premierului Dacian Cioloș să oprească „această ticăloșie” și să trimită responsabilul pentru această situație, respectiv pe Daniela Lulache, „să fie director de grădiniță”.

Mesajul lui Băsescu postat pe Facebook: „Aflu cu surprindere că, la Centrala nucleară de la Cernavodă, nu se mai cumpără combustibil nuclear de la Compania Naţională a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis să achiziţioneze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi preţul mai bun.
Nu am dubii că preţul canadienilor este mai bun. Problema este că preţul va fi mai bun doar pînă cînd România nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urmă, va veni dependenţa de canadieni sau, de ce nu, de ruşi. Domnule prim-ministru Cioloş, vă rog opriţi această ticăloşie, indiferent care este preţul uraniului românesc. Şi poate o trimiteţi pe doamna Daniela Lulache să fie director la o grădiniţă chiar dacă va fi o grădiniţă unde salariul este ca la Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica. Iar, dacă Compania Naţională a Uraniului are probleme, ajutaţi-o acum”.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *