Nuclearelectrica – CNU, decizii de business versus patriotism păgubos!

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Nuclearelectrica – CNU, decizii de business versus patriotism păgubos!
  • CNU, în competiție cu firma canadiană să redevină furnizor pentru centrala de la Cernavodă
  • Producătorul autohton de uraniu are șanse de reușită dacă și-a reconsiderat strategia de ofertare și participă cu un preț competitiv la procedura de achiziție publică, spun reprezentanții Nuclearelectrica

Compania Națională a Uraniului – CNU și Nuclearelectrica sunt două companii ale statului, aflate în coordonarea Ministerului Energiei. CNU – “unul dintre cele mai răsunătoare eșecuri din sistem, la nivel managerial și al politicilor publice”, este eticheta pusă de ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Nuclearelectrica – o companie cu rezultate excepționale: profit record, respectiv o creștere cu peste 88% în primul trimestru.

Centrala-Nucleara-Cernavoda

CNU, furnizor de materie primă pentru centrala de la Cernavodă, a ajuns – grație unui management defectuos și fraudulos – să piardă singura relație contractuală pe care o avea, cu Nuclearelectrica. Așa -zișii patrioți au sărit ca arși și au acuzat Nuclearelectrica de trădare, lipsă de patriotism. Cum să lași să moară o societate românească, mai bine să îmbolnăvești două!, este atitudinea tipic românească. Ministrul Victor Grigorescu a avut însă o poziție fermă pe acest subiect: ” Decizia Nuclearelectrica, de a rezilia contractul cu CNU, este rezonabilă, eficientă și corectă din punctul de vedere al securității și respectă și legislația în vigoare”.

“În fața legii toți suntem egali și legea se aplică nediscriminatoriu. Nu după cum ne convine nouă rezultatul la un moment dat. Dacă am hotărât că o societate de stat cumpără materii prime, fie ele și strategice, piese de schimb, utilaje sau servicii prin licitație publică, transparent (conform OUG 34/2006), atunci nu avem de ce să protestăm când furnizorii trandiționali (societăți de stat și ele) pierd în fața mediului privat, la calitate sau preț. .. Ne dorim ca industria romanească să nu mai fie lăsată pe dinafară. Dar nu legea achizițiilor publice este vinovată. Doar faptul că s-au ascuns sub preș, de cele mai multe ori cu bună știință, fapte grave, ani de zile!”, a precziat Grigorescu.

Dincolo de comentarii, critici și presiunile care se fac pentru continuarea parteneriatului salvator în vechea formulă, CNU are, din nou, posibilitatea să redevină furnizor pentru Nuclearelectrica. Directorul General al SNN, Daniela Lulache, a anunțat că, în această perioadă, la Nuclearelectrica se află în plină desfășurare o procedură de recalificare a furnizorilor, la care participă și CNU, precum și noul furnizor canadian Cameco. Pentru asigurarea pe termen lung a materiei prime sub forma de pulbere de dioxid de uraniu, Nuclearelectrica derulează o procedură de achiziție publică în vederea încheierii unui acord cadru cu o durată de 4 ani. Dacă și-a reconsiderat strategia de ofertare și participă cu un preț competitiv la procedură, CNU poate fi, din nou, partenerul SNN, spun reprezentanții Nuclearelectrica. De reținut faptul că CNU are statut de furnizor calificat de pulbere de dioxid de uraniu pentru centrala nucleară de la Cernavodă, statut care expiră însă  la finalul acestui an!

Combustibilul nuclear necesar pentru funcționarea Unităților 1 și 2 de la CNE Cernavoda este fabricat în cadrul sucursalei Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) Pitești. În acest scop, SNN achizitionează  pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2), care este materia primă necesara la fabricarea combustibilului nuclear.

Practic, decizia SNN de a  importa materie primă necesară producției, urmare a unei proceduri competiționale, a venit după ce singurul furnizor român a refuzat să-și îndeplinească obligațiile contractuale. Contractul cu Cameco Inc a fost încheiat pe o perioadă de doar 6 luni, cu livrarea a 120 t de pulbere de UO2, astfel  încât să nu se producă discontinuități în producție, după cum susțin reprezentanții SNN.

Potrivit acestora, în calitatea sa de operator economic, responsabil pentru protejarea intereselor sale și ale angajaților săi, și în aceeași măsură pentru acționarii și investitorii săi, SNN are obligația de a gestiona responsabil fondurile companiei, iar achiziția la prețul ofertat de CNU, cu 76% mai mare decat cel din contract, ar fi însemnat în egală măsură creșterea nesustenabilă a costurilor și înregistrarea de pierderi financiare. Diferenta de preț pentru necesarul aferent unui singur an ar fi fost de 80 milioane de lei, potrivit calculelor societății.

Contractul de furnizare pulbere sinterizabilă de UO2 încheiat de SNN cu CNU, reziliat de drept pentru neîndeplinirea obligației de livrare de către CNU

Nuclearelectrica a încheiat în 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabila de UO2 cu Compania Nationala a Uraniului pentru o perioadă de 36 de luni la un preț de 475 lei/kg UO2, preț ce putea fi ajustat cel mult o dată la 12 luni, prin negociere, în situații justificate. Timp de 2 ani, CNU a livrat, conform contractului, UO2 la prețul negociat de 475 lei/kg UO2. În  noiembrie 2015, CNU a notificat SNN că nu mai poate realiza livrarea de UO2 la prețul negociat și agreat cu SNN de 475 lei/kg și a pus în vederea SNN că nu va realiza livrarea efectivă de UO2 aferentă lunii decembrie 2015.

Din punct de vedere al asigurării funcționarii FCN Pitești și operării CNE Cernavodă în condiții sigure, refuzul livrării de UO2, cu nerespectarea graficului de livrare și a clauzelor contractuale, reprezintă un risc major în continuarea funcționarii FCN Pitești și operării normale a CNE Cernavodă, risc pe care SNN, companie care asigură 20% din necesarul de consum de energie al României, trebuie să îl gestioneze într-o manieră foarte responsabilă și cu respectarea condițiilor legale, precizează reprezentanții Nuclearelectrica.

Din punct de vedere economico-financiar, prețul ofertat de CNU a fost mult peste prețul de piață și cu 76% mai mare decât prețul agreat prin contract între SNN și CNU în anul 2014, adică un preț de 840 lei/kg UO2, imposibil de susținut financiar de SNN, care este o companie listată pe piață de capital, care respectă legislația aplicabilă, o astfel de majorare neputând fi justificată financiar și legal în acest context.

Luând în considerate  situația dificilă a CNU, reprezentanții SNN spun că au  acordat chiar un termen de remediere și posibilitatea de a încheia un act adițional la contract, însă  nu au determinat o abordare mai flexibilă din partea CNU. În acest context, contractul s-a reziliat de drept pentru neîndeplinirea obligației de livrare de către CNU nici la termenul stabilit în contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN, care a fost în imposibilitatea legală și financiară de a continua contractul cu CNU, se precizează într-o informare a Nuclearelectrica.

Procedură competitivă în decembrie 2015: Prețul oferit de Cameco Inc Canada, cu mult sub prețul ofertat de CNU

Pentru a gestiona corespunzător astfel de situații care ar crește riscul aferent necontinuării activității SNN în condiții normale, compania a calificat încă din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabilă de UO2, Cameco Inc Canada. Urmare a refuzului CNU de a realiza livrarea de UO2 aferentă lunii decembrie, SNN a inițiat în luna decembrie 2015 o procedură competitivă de urgență între cei doi furnizori calificați, CNU și Cameco Inc Canada. Ca urmare a analizei ofertelor de preț, SNN a declarat câștigătoare compania Cameco, prețul ofertat de acest furnizor fiind prețul cel mai mic dintre cele două oferte, cu mult sub prețul ofertat de CNU, la nivelul prețului de piață, cu toate taxele incluse, potrivit Nuclearelectrica.

CNU, în proces de curățare internă și restructurare. Trei sesizări penale la DNA

Compania Națională a Uraniului (CNU), singurul producător de uraniu din România, a intrat într-un proces de curățare internă și restructurare, fiind anunțate disponibilizări colective. Se discută că 700 din cei 1.200 de angajați să fie disponibilizați în acest an. Din 2011, compania de stat nu a mai primit subvenții, exploatările la zăcămintele din Bihor și Banat au fost oprite. Iar proiectul privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheș-Grinties, județul Neamț este blocat.

Ministerul Energiei  vrea să păstrarea întreg ciclu nuclear în România, prin restructurarea CNU, având în intenție deschiderea de noi exploatări de uraniu.”Este o situaţie delicată la CNU pe care sperăm să reuşim să o gestionăm. Încă există o relaţie cu Nuclearelectrica pe anumite segmente, dar toate aceste relaţii trebuie să respecte principiul comercialului’, a declarat recent Corina Popescu, Secretar de Stat în Minsiterul Energiei.

Potrivit declarațiilor directorului general al Companiei Naționale a Uraniului, Gelu Mărăcineanu, în aprilie au fost transmise către DNA trei sesizări penale. Prima vizează dispariția unor utilaje și echipamente din cadrul fabricilor pe care le deține CNU la Feldioara pentru prepararea și rafinarea uraniului. O altă plângere se referă la obligarea companiei să vândă doxid de uraniu la un preț mic, sub costuri, pe termen lung, către Nuclearelectrica. Mărăcineanu susține că deciziile ca CNU să vândă la prețuri sub costuri erau luate la nivelul Consiliilor de Administrație ale companiei. Cea de-a treia plângere penală a fost făcută pentru achiziții de piese la preț supraevaluat, prejudiciul fiind estimat la circa 2 milioane de lei.


Publicat de

C. T.

Director Editorial

2 comentarii la “Nuclearelectrica – CNU, decizii de business versus patriotism păgubos!”

  1. Scenariu previzibil:
    1) Distrugi mineritul si productia de pulbere sinterizabila (faliment CNU)
    2) Cameco nu mai practica pretul de dumping iar pretul pulberii creste foarte mult;
    3) FCN Pitesti creste pretul si nu mai este competitiva;
    4) Distrugi productia de combustibil (faliment FCN Pitesti)
    5) Importi combustibil nuclear la pretul pietei;
    6) Astfel ai reusit sa falimentezi propria industrie producatoare de combustibil nuclear;
    7) Pe parcurs si in continuare incasezi comisioanele.

    Solutie:
    Ministerul industriei, ca proprietar al ambelor companii, mediaza negocierile intre ele pentru a ajunge la o intelegere. Totul depinde de buna credinta a guvernantilor.

  2. IL ROG PE AUTORUL ACESTUI MATERIAL JURNALISTIC SA AFLE PRETUL FINAL DE ACHIZITIE AL SNN DE LA CAMECO LA POARTA FCN PITESTI. APOI REVIN CU RUGAMINTEA SA-L COMPARE CU 475 DE LEI – PRETUL CNU SA. ESTE SUBVENTIE MASCATA? UNDE SI PENTRU CINE ESTE BUSINESS-UL?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *