Nuclearelectrica vrea reactoare mici modulare în România. A semnat un Memorandum cu NuScale

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic Nuclearelectrica vrea reactoare mici modulare în România. A semnat un Memorandum cu NuScale

Nuclearelectrica vrea să se construiască reactoare modulare mici (SMR) în România. Compania  a semnat un Memorandum de Înțelegere cu NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale. Scopul acestui MoU este evaluarea dezvoltarii, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca  o potențială soluție pe termen lung pentru România.

Acest acord reprezintă un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de noua generație, care într-un viitor vor completa și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare, se precizează într-un comunicat transmis de SNN.

“Cu mulți ani de experiență în industria nucleară, SNN înțelege necesitățile energetice specifice ale României” spune John Hopkins, Președinte și Director General al NuScale. “NuScale așteaptă cu nerăbdare să prezinte o tehnologie nucleara sigură, scalabilă și fiabilă și să colaboreze cu SNN pentru a determina ce rol poate juca tehnologia NuScale în viitorul energetic al României”, a adăugat Hopkins.

Energia nucleara furnizează 20% din consumul intern în România, iar SNN este singurul operator al unei centrale nucleare în România.

“Departamentul pentru Energie aplaudă acest acord important în vederea evaluării modului în care tehnologia reactoarelor mici modulare ar putea fi utilizată în România”, a spus Secretarul SUA pentru Energie, Rick Perry.  “Departamentul pentru Energie a sprijinit multe noi abordări de producere de energie electrică, inclusiv această tehnologie inovatoare. Suntem entuziaști în ceea ce priveste posibilitățile viitoare și faptul că suntem implicați în dezvoltarea unei  tehnologii nucleare de ultima generație”. 

“Ca singur producător de energie nucleară în România, vedem un potențial crescut în tehnologia SMR datorită energiei produse curate, sigure și accesibile ca preț“, a spus Cosmin Ghiță, Directorul General al Nuclearelectrica. “Ne dorim să cooperăm cu NuScale pentru a vedea modul în care tehnologia lor inovatoare poate aduce beneficii consumatorilor și necesităților energetice ale României”.

Tehnologia SMR a NuScale este prima și singura la nivel global supusă unei evaluări de certificare a proiectului de către Comisia Nucleară de Reglementare (NRC) din Statele Unite. Evaluarea proiectului realizată de NRC este stabilită a fi finalizată în septembrie 2020. NuScale a semnat de asemenea Memorandumuri de Înțelegere pentru evaluarea tehnologiei SMR cu Iordania și Canada.

NuScale dezvolta o centrala nucleara pe baza de reactoare modulare cu apa usoara pentru a furniza electricitate, incalzire termica, desalinizare. Proiectul inovator al reactorului mic modular (SMR) are la baza o constructie modulara integral fabricata de NuScale capabila sa genereze 60 MW de electricitate utilizand o versiune sigura, redusa ca dimensiune si scalabila a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune. Proiectul scalabil al NuScale: o centrala nucleara poate acomoda pana la 12 module individuale, care ofera beneficiile unei tehnologii fara emisii de carbon si reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o productie de ordinul gigawatilor. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globala de inginerie, procurare si constructie cu o traditie de 60 de ani in industria nucleara comerciala.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.