NuScale Power devine membră ROMATOM

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic NuScale Power devine membră ROMATOM

Forumul Atomic Roman (ROMATOM) anunta ca NuScale Power (NuScale) s-a alaturat asociatiei ca membru sustinator al obiectivelor asociatiei pentru dezvoltarea proiectelor energice nucleare si pentru dezvoltarea viitoarei generatii de experti, ingineri si operatori in tehnologie nucleara avansata din Romania. Aceasta decizie demonstreaza angajamentul NuScale fata de dezvoltarea energiei nucleare curate cu tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) in Romania si in regiunea europeana si recunoaste rolul si expertiza industriei nucleare romanesti, susține ROMATOM.

Infiintata in 2001, ROMATOM sprijina utilizarea in siguranta si in scopuri pasnice a energiei nucleare si promoveaza dezvoltarea programului nuclear national romanesc, lansat la inceputul anilor 1970. Romania, a doua tara dupa SUA si prima tara din Europa care va implementa o centrala electrica NuScale VOYGRTM SMR, are peste 26 de ani de experienta in operarea in siguranta a centralelor nucleare. Romania are, de asemenea, peste 50 de ani de experienta in lantul de furnizare al industriei nucleare, majoritatea companiilor fiind membre ROMATOM, precum si un organism de reglementare a industriei nucleare (CNCAN) foarte respectat si riguros si un sistem robust de educatie inginereasca.

„Aderarea NuScale la ROMATOM este un moment important in activitatea noastra, contribuind la o mai buna cunoastere a capacitatilor industriei nucleare romanesti de catre partenerul american, asigurand comunitatii nucleare din Romania un loc binemeritat in dezvoltarea centralei cu reactoare modulare mici NuScale VOYGR in Romania”, a declarat dr. Teodor Chirica, Presedinte Emerit ROMATOM. „Proiectul de la Doicesti, judetul Dambovita, va deschide calea pentru mai multa flexibilitate si siguranta in Reteaua Energetica a Romaniei, si diversificare programului nuclear national.”

„NuScale este onorata sa se alature ROMATOM si sa continue relatia puternicadintre Statele Unite si Romania in industria nucleara”, a declarat John Hopkins, Presedinte si CEO NuScale. „La NuScale, ne angajam sa promovam implementarea in siguranta a reactoarelor modulare mici la nivel global. Asteptam cu nerabdare sa lucram cu comunitatea de lideri ai industriei ROMATOM pentru a creste capacitatea nucleara a Romaniei si pentru a sprijini obiectivul tarii de a deveni lider in energia nucleara avansata cu zero carbon in intreaga regiune.”

Acest anunt se bazeaza pe colaborarea existenta in domeniul energiei nucleare dintre NuScale Power, SN Nuclearelectrica SA (SNN) si RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea proiectelor SMR in Romania, infiintata si detinuta in comun de SNN si Nova Power & Gas S.R.L., o companie energetica romaneasca. In 2021, NuScale si SNN au semnat un acord de colaborare pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 cu sase module, de 462 MWe in Romania, pana la sfarsitul acestui deceniu, iar la inceputul acestui an, NuScale si RoPower au inceput prima etapa a Studiului FEED (Lucrarile de inginerie si design front-end) pentru a analiza in detaliu amplasamentul preferat pentru o potentiala implementare a centralei de tip SMR in Doicesti. Pe 20 mai 2023, la Summitul G7 din Japonia, Administratia Biden a anuntat un angajament global public-privat de pana la 275 milioane USD pentru a avansa instalarea unei centrale electrice NuScale VOYGR SMR in Romania, prin etapa a doua a studiului FEED. Dupa prima centrala de tip SMR planificata de NuScale VOYGR in SUA, Romania are potentialul de a gazdui a doua centrala SMR din lume si prima din Europa si de a deveni un catalizator pentru dezvoltarea centralelor SMR in regiune, precum si o baza pentru sustinerea operatiunilor acestei noi tehnologii in alte tari.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *