O nouă Directivă  privind energia regenerabilă pentru perioada 2020-2030. Ce propune Asociația burselor europene de energie

Publicat pe Categorii Energie, Regenerabile, Stiri externe
Prima Pagina Actual Stiri externe O nouă Directivă  privind energia regenerabilă pentru perioada 2020-2030. Ce propune Asociația burselor europene de energie

O nouă Directivă europeană privind sursele regenerabile de energie pentru perioada 2020-2030 este prevăzută a fi emisă până la sfârșitul acestui an.

RXL004005

Comisia Europeană a organizat, în perioada 18 noiembrie 2015 – 10 februarie 2016, un proces de consultare publică referitor la “Pregătirea noii Directive privind energia regenerabilă pentru perioada ulterioară anului 2020”.  În acest context, Asociația burselor europene de energie, Europex salută posibilitatea de a contribui la discuția referitoare la o revizuire a legislației Uniunii Europene în domeniul energiei regenerabile. În răspunsul la consultarea referitoare la “Pregătirea noii Directive privind energia regenerabilă pentru perioada ulterioară anului 2020” , Europex subliniază faptul că Directiva actuală privind sursele regenerabile de energie a avut succes în a crea fundamentul și, în special, în a defini ținte concrete pentru facilitarea la nivelul Uniunii Europene a surselor regenerabile de energie.

Totodată, Europex evidențiază necesitatea îmbunătățirii unor aspecte. “Cadrul actual a avut ca rezultat efecte conexe negative semnificative, cum ar fi distorsiuni ale prețului pieței angro. Cheia pentru a contribui la asigurarea stabilității, transparenței și integrității pentru investitori este să se continue tranziția către scheme de susținere concurențiale, bazate pe piață, în acele cazuri în care susținerea este încă necesară. Aceasta ar trebui să fie realizată într-o manieră armonizată la nivelul Uniunii Europene. Indiferent de sistemul de sprijin, ar trebui pus accent pe consumatori, pe întărirea și utilizarea sistemului bazat pe garanții de origine (GO). Utilizarea garanțiilor de origine împuternicește consumatorii să își aleagă tipul preferat de sursă(e) de energie electrică și poate să contribuie, astfel, la sporirea investițiilor în domeniul surselor regenerabile de energie. Interesele pe termen lung ale Uniunii Europene în promovarea energiei regenerabile vor fi servite cel mai bine dacă este pus accent pe deplina integrare a surselor regenerabile de energie în rețea și sistemul electroenergetic ca ansamblu și nu prin măsuri parțiale și subvenții distorsionante. Conceptele, cum ar fi responsabilitatea deplină de echilibrare pentru toate sursele de producere, agregatorii, sistemele centralelor electrice virtuale și o prognoză îmbunătățită a producerii din surse regenerabile de energie ar trebui să aibă poziție centrală în aceasta”, se precizează într-un comunicat al Europex.

Intermitența, citată ca un dezavantaj cheie pentru majoritatea surselor regenerabile de energie, în mod particular eolian și solar, va descrește odată cu dezvoltarea progresivă a cuplării piețelor pentru ziua următoare și intrazilnice precum și piețele de echilibrare mai aproape de timpul real, care reprezintă una dintre prioritățile cheie ale Europex.

Asociație non-profit a burselor europene de energie, Europex are în prezent 26 de membri. Asociația reprezintă interesele piețelor bursiere angro de energie electrică, gaze și de mediu, concentrate asupra dezvoltărilor cadrului reglementat European pentru tranzacționarea angro a energiei și care furnizează o platformă de discuții la nivel european.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *