O nouă prelungire! Minele Lonea și Lupeni se vor închide până la finele lui 2020, respectiv până în iulie 2021

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic O nouă prelungire! Minele Lonea și Lupeni se vor închide până la finele lui 2020, respectiv până în iulie 2021
  • Planul de închidere, actualizat și renotificat Comisiei Europene. Se propune acordarea unui ajutor de stat în sumă de 109.172 mii lei pentru anul 2020

Exploatările Miniere Lonea și Lupeni se vor închide până la finele anului 2020, respectiv până în luna iulie 2021. Având în vedere că închiderea celor două mine din cadrul CE Hunedoara trebuie să se facă în condiţii de siguranţă cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în condiţiile în care nu s-ar respecta procedura de închidere a minelor, s-a decis prelungirea termenelor de închidere subterană,  precizează Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În ultima perioadă, specialiștii au constatat agravarea fenomenelor de subsidenţă – deformări ale suprafeţei datorate exploatării cărbunelui efectuate în subteran.

Un Proiect de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara, pentru anul 2020 este, în această perioadă, consultare publică. Ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul CEH, care este în insolvență, se aprobă anual prin hotărâri ale Guvernului.

Planul de închidere prevede că încetarea activităţii de producţie la minele Lonea şi Lupeni să fie data de 31.12.2018. Pentru a putea accesa ajutorul de stat, CE Hunedoara a actualizat Planul de închidere şi documentaţia de finanţare a costurilor de închidere pentru cele două exploatări miniere. Aceste documentaţii au făcut obiectul renotificării transmise Comisiei Europene. Pentru acoperirea costurilor excepţionale, se propune acordarea unui ajutor de stat în sumă de 109.172 mii lei pentru anul 2020, care este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

EM Lonea şi EM Lupeni sunt printre cele mai vechi exploatări miniere din bazinul carbonifer al Văii Jiului  având o structură de lucrări miniere extinsă pe mai multe niveluri de exploatare (orizonturi) cu mai multe incinte care şi-au pierdut utilitatea odată cu creşterea adâncimii de exploatare a cărbunelui, explică MEEMA.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *