O nouă temă pe agenda autorităților: Țintă de regenerabile de 31% pentru 2030? Fostul ministru al Energiei: “Exclus. Trebuie să convingem CE că nu putem mai mult de 27%”

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential O nouă temă pe agenda autorităților: Țintă de regenerabile de 31% pentru 2030? Fostul ministru al Energiei: “Exclus. Trebuie să convingem CE că nu putem mai mult de 27%”

Răzvan Nicolescu: “În ceea ce privește o viitoare țintă de 31%, ar fi complet greșit ca România să își asume un angajament european în domeniul energiilor regenerabile mai mare de 27%, atât cât este obiectivul la nivel UE pentru 2030. Nu ne permitem să facem mai mult. 27% este o dovadă suficientă de solidaritate din partea unei țări europene ai cărei cetățeni au un nivel salarial mult sub media europeană și care nu are industrie de componente pentru industria de energie regenerabilă. Nu putem să acceptăm să ne punem cravate Hermes și să mergem, în aceleași timp, desculți”

Pe lângă modificarea cadrului legal pentru sectorul regenerabilelor, a apărut o nouă temă pe agenda autorităților: România trebuie să-și definească în cel mai scurt timp țintele de regenerabile pe care și le va asuma în fața Comisiei Europene pentru anul 2030.

regenerabili

Pentru anul 2020, țara noastră și-a propus să atingă 24% energie regenerabilă în consumul final brut, țintă care a fost atinsă din 2014, conform Eurostat.  Se discută acum despre nevoia unei noi ținte pentru energia regenerabilă pentru orizontul de timp 2030.  În baza unui modelul matematic aplicat  statelor membre, Comisia Europeană ne propune o țintă de 31% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030. „Este o propunere pe care Comisia Europeană o va pune pe masa României. Cel mai probabil, de aici vor pleca negocierile cu Comisia Europeană”, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la o conferință de specialitate organizată de CNR-CME.

„Dacă îți asumi o țintă, să spunem de 28% pentru regenerabile, este nevoie de o schemă de sprijin. Dacă de pildă îți asumi ideea de a dezolta prosumerii, trebuie să-ți asumi impactul în factură”, a afirmat vicepreședintele ANRE, Emil Calotă.

De notat că Comisia Europeană a fixat o țintă medie de 27% pentru energia regenerabilă pentru anul 2030 la nivel comunitar.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a precizat pe Facebook: “Este foarte ciudat să vorbim de un nou angajament în contextul în care investitorii care un investit în energie regenerabilă sunt în pragul falimentului și li se tot promit soluții care nu mai apar. În ceea ce privește o viitoare țintă de 31%, ar fi complet greșit ca România să își asume un angajament european în domeniul energiilor regenerabile mai mare de 27%, atât cât este obiectivul la nivel UE pentru 2030. Nu ne permitem să facem mai mult. 27% este o dovadă suficientă de solidaritate din partea unei țări europene ai cărei cetățeni au un nivel salarial mult sub media europeană și care nu are industrie de componente pentru industria de energie regenerabilă. Nu putem să acceptăm să ne punem cravate Hermes și să mergem, în aceleași timp, desculți. Trebuie să convingem Comisia Europeana și partenerii noștri europeni că nu putem mai mult de 27% și că un procent de 31% este exclus”.

În ce privește modificările la Legea 220, vicepreședintele ANRE aprecizaă că săptămâna viitoare se va afișa proiectul de OUG pe site-ul Ministerului Energiei pentru consultare publică.

„Legea 220 nu mai este de mult actuală. (…) Avem acum în lucru și probabil săptămâna viitoare se va pune pe site proiectul de modificare a Legii 220 spre dezbatere publică,  balonul de oxigen pe care îl așteaptă sectorul regenerabilelor din partea autorităților. Oricum ai lua-o, se va produce o creștere a impactului final în factura de electricitate în România, o chestiune complet nepopulară. Guvernul, fiind tehnocrat, își asumă probabil acest risc, pentru că nu intră în campanie electorală, dar oricum este o chestiune nepopulară”, a afirmat Emil Calotă, la  Conferința CNR-CME.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.