O primă analiză europeană, realizată Eurelectric și E.DSO, cu sprijinul Deloitte: Adaptarea rețelelor electrice europene pentru tranziție va crea 500.000 de locuri de muncă. Impactul asupra prețurilor energiei și tarifelor rețelei va fi moderat dacă se asigură condiții-cadru adecvate și un design tarifar inteligent

Publicat pe Categorii Opinii / Analize
Prima Pagina Opinii / Analize O primă analiză europeană, realizată Eurelectric și E.DSO, cu sprijinul Deloitte: Adaptarea rețelelor electrice europene pentru tranziție va crea 500.000 de locuri de muncă. Impactul asupra prețurilor energiei și tarifelor rețelei va fi moderat dacă se asigură condiții-cadru adecvate și un design tarifar inteligent
  • Rețelele europene de distribuție necesită investiții de 375 – 425 miliarde euro până în 2030

Adaptarea rețelelor electrice pentru tranziție va crea 500.000 de locuri de muncă, potrivit studiului „Conectarea punctelor: investiții în rețeaua de distribuție pentru a alimenta tranziția energetică”. Acesta este o primă analiză europeană care evaluează necesitățile de investiții în rețelele de distribuție a energiei electrice, precum și beneficiile rezultate din această transformare, a fost prezentată de Eurelectric – Uniunea industriei energiei electrice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă și European Distribution System Operators – E.DSO, cu sprijinul și facilitarea analitică a Deloitte.  

Rețelele de distribuție reprezintă coloana vertebrală a tranziției digitale și energetice deoarece asigură un flux continuu și fiabil de electricitate, integrează majoritatea surselor regenerabile de energie și permit crearea de noi servicii pentru consumatori. Dar pentru a fi adecvat scopului într-un sistem de energie din ce în ce mai decarbonizat, descentralizat și digitalizat, este urgentă necesitatea de a crește investițiile în rețelele de distribuție europene, subliniază Eurelectric, într-un comunicat transmis cu ocazia prezentării studiului.

Rețelele europene de distribuție vor avea nevoie de investiții de 375 – 425 miliarde euro până în 2030. Aceasta este principala concluzie a studiului, realizat de Deloitte pentru Eurelectric și E.DSO pe baza datelor empirice detaliate din 10 țări europene, care relevă necesitatea de a crește investițiile în rețea cu 50-70% în anii 2020, comparativ cu deceniul anterior. În același timp, evidențiază o serie de beneficii sociale remarcabile care vin odată cu modernizarea în timp util a infrastructurii electrice a continentului.

Motoare cheie pentru investiții: surse regenerabile, electrificare și modernizarea infrastructurii

O parte semnificativă a necesităților de investiții este determinată de tranziția energetică în curs: extinderi și înlocuiri legate de integrarea surselor regenerabile variabile, cum ar fi energia solară și eoliană, dintre care 70% vor fi conectate la nivel de distribuție, precum și electrificarea progresivă a industriei , transport și clădiri.

Cu toate acestea, cel mai mare factor de investiții este modernizarea infrastructurii datorită îmbătrânirii. Studiul constată că aproximativ o treime din rețelele UE au deja peste 40 de ani. Această pondere va depăși probabil 50% până în 2030.

Impactul asupra prețurilor și beneficiile societății

În ciuda necesităților medii anuale de investiții de 34-39 miliarde euro, reprezentând o creștere cu 50-70% a sumei cheltuite în 2019, impactul asupra prețurilor energiei electrice și tarifelor rețelei va fi, probabil, moderat dacă factorii de decizie politică și autoritățile de reglementare oferă condițiile-cadru adecvate și un design tarifar inteligent, se precizează în studiu.

Mai mult, beneficiile legate de durabilitate, economie și competitivitate, generate de această transformare, vor depăși impactul economic: UE ar putea economisi, annual, peste 175 miliarde euro din importurile de combustibili fosili și, în cele din urmă, va reduce costurile medii ale energiei electrice cu 28 – 37 miliarde euro pe termen lung.

În plus, studiul arată că aproximativ 90% din investiții, respectiv 30-35 miliarde euro venituri anuale, ar putea fi capturate de producătorii și furnizorii de servicii din UE, contribuind la redresarea economică post-pandemică. Per total, investițiile în rețelele de distribuție vor susține 440-620 mii locuri de muncă locale și de calitate, pe an, în UE și Marea Britanie, se subliniază în studiu.

La lansarea studiului, Kristian Ruby, secretar general al Eurelectric, a declarat: „Investițiile în rețea sunt necesare urgent pentru tranziția energetică și dețin un potențial imens pentru crearea de locuri de muncă. Cu condițiile-cadru potrivite putem face deceniul rețelelor de distribuție. Facem apel la factorii de decizie politică să îmbunătățească cadrele de investiții și proiectarea tarifelor, să faciliteze accesul la fondurile UE și accelerează procesele de autorizare și acordare a permiselor. „

Christian Buchel, președinte al E.DSO a concluzionat: „Deținem know-how și tehnologii, IT și AI, pentru a îmbunătăți tranziția sistemului energetic. Cu toate acestea, avem nevoie de decizii factorii de decizie, organismele politice, cetățenii, autoritățile de reglementare, instituțiile financiare și ONG-urile să înțeleagă cât de esențial este să atingem nivelul ridicat solicitat de investiții de calitate pe care le putem asigura ”.

Analiza ce stă la baza studiului s-a bazat pe scenarii presupune:

–  510 GW de capacitate regenerabilă nouă ar fi instalate la nivelul UE-27 + Regatul Unit. Dintre acestea, peste 470 GW vor fi reprezentate de capacități solare și eoliene centralizate, în timp ce 40 GW vor fi reprezentate de autoconsum. Capacitatea totală cumulată până în 2030 este de aproximativ 940 GW.

– Rata anuală cumulată de creștere a cererii de energie electrică este de 1,8% în UE27 + Marea Britanie.

Consolidarea rețelei va necesita investiții de 375-425 miliarde EUR până în 2030. Estimarea este derivată din datele empirice furnizate de un consorțiu format din 10 asociații și companii naționale, asigurând o răspândire geografică și tehnică robustă. Țările vizate de studiu includ: Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Portugalia și Suedia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *