Oana Ozmen: Întreaga legislație pe eficiență energetică necesită modificări, trebuie adusă la zi

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Oana Ozmen: Întreaga legislație pe eficiență energetică necesită modificări, trebuie adusă la zi
  • Christina Verchere, CEO OMV Petrom: 45% din energia din România este folosită în clădirile vechi. Ne focusăm pe eficiența energetică
  • România Eficientă va continua programele de educație și campaniile de informare publică în domeniul eficienței energetice în clădiri

Întreaga legislație pe eficiență energetică necesită modificări, trebuie adusă la zi, a semnalat deputatul PNL Oana Ozmen, secretar al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, prezentă la evenimentul de inaugurare a Școlii Gimnaziale Liliești din localitatea Băicoi, renovată la standard nZEB prin programului România Eficientă.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a precizat că “45% din energia din România este folosită în clădiri, în contextul în care multe dintre ele au fost construite înainte de 1990 și au un consum de energie de două-trei ori mai mare decât clădirile moderne”. Școala de la Băicoi este a doua unitate de învățământ din țară modernizată de către OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG). Sunt multe motive pentru care ne focusăm pe eficiența energetică în clădirile existente, mai ales în școli, pentru a crea un efect multiplicator, a completat aceasta. De notat că peste 80% dintre români consideră că este prioritară îmbunătățirea energetică a școlilor.

Renovarea aprofundată a clădirii, dincolo de beneficiile pe care le are asupra sănătății copiilor, aduce un cost redus al energiei, susține Ozmen, referindu-se la Școala de la Băicoi.

Foto: Școala Gimnazială Liliești din localitatea Băicoi va beneficia de energie electrică „verde”, obținută din surse proprii, printr-un sistem de 30 de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 550W fiecare

Panourile solare și pompele de căldură pe care le utilizează sunt o dovadă că acesta este trendul, iar ceea ce este important este deschiderea orașului Băicoi de a crea acest parteneriat public privat privat. Știm bine că foarte multe companii se feresc să intre într-un astfel de acord, pentru că, la ora actuală, în Parlament se discută updatarea legislației pe acest domeniu, a mai spus deputata Oana Ozme, insistând pe necesitatea încurajării companiilor să investească o parte din profitul lor în proiecte publice care aduc beneficii întregii comunități.

Investițiile derulate de România Eficientă vor continua cu alte două unități de învățământ, din localitățile Ovidiu (jud. Constanța) și Drobeta-Turnu Severin (jud. Mehedinți). Acestea vor fi reabilitate și modernizate pentru a fi aduse la cerințe nZEB, printr-o nouă etapă a programului România Eficientă, în valoare de 4 milioane de euro, susținut de OMV Petrom.

Totodată, România Eficientă va continua programele de educație și campaniile de informare publică în domeniul eficienței energetice în clădiri.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *