OMV Petrom accelerează proiectele  cu emisii de carbon reduse și zero. Noua țintă pe regenerabil –  2,5 GW până în 2030

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic OMV Petrom accelerează proiectele  cu emisii de carbon reduse și zero. Noua țintă pe regenerabil –  2,5 GW până în 2030

OMV Petrom și-a actualizat Strategia până în 2030. Compania țintește creșterea și accelerarea proiectelor cu emisii de carbon reduse și zero: se estimează 2,5 GW capacitate de energie electrică din surse regenerabile și  peste 5.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice până în 2030

Pentru a susține implementarea Strategiei 2030, OMV Petrom investește 11 miliarde de euro în perioada 2022-2030, se precizează în comunicatul de presă al companiei.

Christina Verchere, Director General Executiv al OMV Petrom: “Ne menținem angajamentul privind Strategia noastră 2030 de transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, efectuând în același timp unele ajustări cheie: o dezvoltare mai rapidă a surselor regenerabile, o țintă mai ambițioasă în domeniul electro-mobilității, progresând totodată cu proiectul nostru de gaze naturale offshore Neptun Deep, care avansează conform planului, în vederea începerii producției în 2027. Cu o disciplină riguroasă a capitalului și performanță financiară solidă, ne propunem să creștem distribuțiile de dividende, fiind foarte competitivi față de companiile similare din sector”.

Proiectele cu emisii de carbon reduse și zero vor reprezenta circa o treime din valoarea totală de 11 miliarde de euro a investițiilor, respectiv 3,7 miliarde de euro în perioada 2022-2030

În comunicat, compania orezintă progresele realizate în 3 ani de la lansarea strategiei:

  • Energie electrică din surse regenerabile: portofoliul actual de proiecte de energie solară și eoliană depășește ținta inițială propusă pentru 2030, de peste 1 GW.

Compania vizează acum o capacitate de 2,5 GW de energie electrică din surse regenerabile până în 2030, inclusiv din parteneriate. Aceasta se traduce într-o producție electrică netă anuală de 4,7 TWh, din care 2,4 TWh net pentru OMV Petrom de atins până în 2030.

  • Combustibili sustenabili: Compania a anunțat recent decizia finală de investiție pentru o nouă instalație de producție de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi, împreună cu două unități de producție de hidrogen verde, ce va fi utilizat în producția de biocombustibili. Pe baza capacității SAF/HVO de 250 mii tone/an, OMV Petrom urmează să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din regiune până în 2028.

Utilizând fonduri UE nerambursabile, OMV Petrom și-a accelerat proiectele de hidrogen verde în Petrobrazi, cu scopul de a ajunge la o capacitate de 100 MW până în 2030. În ceea ce privește biocombustibilii în general, ne-am ajustat ritmul față de planul nostru inițial de a ajunge la 600 mii tone/an producție până în 2030, iar acum ne așteptăm să producem 300 mii tone/an, reflectând nivelul de maturitate a tehnologiei și evoluțiile pieței.

  • Electro-mobilitate: După achiziționarea rețelei Renovatio, OMV Petrom este pe cale să atingă 1.000 de puncte de încărcare până la sfârșitul anului, poziționându-se ca un jucător foarte important în electro-mobilitate. Compania își propune acum să aibă mai mult de 5.000 de puncte de încărcare până în 2030 și să devină, astfel, cel mai mare furnizor de servicii de electro-mobilitate în România.

În prezent, compania se concentrează pe activități offshore în România și Bulgaria. De la lansarea Strategiei 2030 în 2021, proiectul Neptun Deep a înregistrat progrese semnificative, decizia finală de investiție fiind luată în 2023. Toate contractele principale de execuție au fost atribuite. Proiectul progresează conform planului în vederea primei producții de gaze naturale în 2027, încadrându-se în bugetul total de până la 4 miliarde de euro, precizează compania.

În perimetrul Han Asparuh din Bulgaria, OMV Petrom a devenit operatorul licenței și desfășoară în continuare activități de explorare. Per ansamblu, contribuția proiectelor de dezvoltare regională în valoarea totală a EBIT CCA excluzând elementele speciale este estimată la circa o treime în 2030, în principal din Neptun Deep.

Gazele naturale din proiectul Neptun Deep vor contribui la un volum total de vânzări de aproximativ 60 TWh până în 2030. Între timp, centrala electrică de la Brazi va sprijini tranziția României la energie verde prin integrarea cu sursele de energie regenerabilă pentru a oferi un profil de energie electrică în bandă. Circa 30% din totalul vânzărilor de energie electrică va proveni din surse verzi până la sfârșitul acestui deceniu.

OMV Petrom își menține obiectivul de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon din operațiuni până în 2050.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *