OMV Petrom: Profitul net a crescut cu 38% în primul trimestru. Perspective bune pentru întreg anul 2018

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal OMV Petrom: Profitul net a crescut cu 38% în primul trimestru. Perspective bune pentru întreg anul 2018
  • Cerere similară de gaze naturale și electricitate comparativ cu 2017 și vânzări  mai mari față de anul trecut; 
  • Investiții de 3,7 miliarde lei în 2018, 75%  din sumă fiind dedicată proiectelor din Upstream. Decizia finală de investiție pentru Neptun Deep este așteptată în a doua jumatate a acestui an

OMV Petrom anunță că a realizat un profit net de 854 milioane de lei, în primul trimestru din 2018, în creştere cu 38% faţă de trimestrul 1 al anului trecut, potrivit rezultatelor pentru ianuarie – martie 2018.

Aspecte-cheie T1/18

  • Rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 958 mil lei, în creștere cu 25% față de T1/17;
  • Profit pe acțiune de 0,0151 lei, în creștere cu 38% față de T1/17;
  • Fluxul de trezorerie extins, în sumă de 729 mil lei, în creștere cu 13% față de T/17.

“Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale din T1/18 a crescut la 958 mil lei, contribuția segmentului Upstream fiind în jur de două treimi din total. Segmentul Upstream a beneficiat de prețuri realizate la țiței și gaze naturale mai mari, care au contrabalansat declinul producției și efectele negative generate de evoluția cursurilor valutare. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al Downstream Oil a scăzut cu 13% fata de T1/17, ca urmare a scăderii marjelor de rafinare cu aproximativ 1 USD/bbl, parțial contrabalansată de vânzări mai mari în segmentul vânzărilor cu amănuntul. Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al Downstream Gas a fost de peste două ori mai mare față de rezultatul din T1/17, în principal datorită îmbunătățirii activității de energie electrică. Toate cele amintite anterior au condus la un flux de trezorerie din activități de exploatare de 1,8 mld lei in T1/18, cu 42% mai mare decât în T1/17. Pe parcursul trimestrului, am efectuat investiții de 843 mil lei, în creștere cu 139% față de T1/17. Creșterea investițiilor a fost determinată în principal de intensificarea activității de foraj și de pregătirile legate de revizia generală planificată a rafinăriei”, se precizează în comunicatul transmis de OMV Petrom.

În Raportul Directoratului, sunt evidențiate perspective pentru întreg anul 2018 privind mediul de piață, fiscal și de reglementare. Pentru anul 2018, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 68 USD/bbl (estimarea anterioară: 60 USD/bbl) și marjele de rafinare vor fi sub nivelul din 2017 . Șefii OMV Petrom se așteaptă la o cerere similară de gaze naturale și electricitate comparativ cu 2017 și la  vânzări  mai mari față de anul trecut.

Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore, subliniază Directoratul OMV Petrom. În raport se menționează că, începând cu 1 aprilie 2018, impozitarea veniturilor suplimentare obținute din liberalizarea prețului gazelor naturale are caracter permanent și cota de impozitare a crescut de la 60% la 80% pentru prețuri realizate la gaze naturale de peste 85 lei/MWh. Cota crescută se aplică doar diferenței dintre prețurile realizate și valoarea de 85 lei/MWh. Legea privind activitatile offshore este în procesul de aprobare de către Camera Deputaților, în timp ce un nou proiect de lege privind redevențele se estimeaă a fi emis și supus consultării publice în cursul acestui an.

Valoarea investițiilor(inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) este estimată la aproximativ 3,7 miliarde lei, din care aproximativ 75%  este dedicată proiectelor din Upstream. Decizia finală de investiție pentru Neptun Deep este așteptată în a doua jumatate a acestui an, se preciează în Raportul Directoratului.

Pe segmentul de Upstream, șefii OMV Petrom și-au propus  gestionarea declinului în jur de 4% față de anul anterior, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului. Activitatea se va concentra “pe barilii cei mai profitabili, alte 50–60 de zăcăminte urmând a fi vândute”. Investițiile estimate a se realiza sunt de aproximativ 2,8 miliarde lei, ce include mai mult de 100 de sonde noi și sidetrack-uri, aproximativ 1.000 de reparații capitale și proiectul Neptun Deep. Investițiile de explorare sunt estimate a fi în jur de 230 milioane lei.

Pe segmentul de Downstream, rata de utilizare a rafinăriei este estimată la o valoare de peste 85%, incluzând impactul celor 6 săptămâni de revizie generală planificată din trimestrul al doilea. Ca urmare, va fi un impact negativ asupra rezultatului de exploatare CCA.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.