OMV Petrom se reîntoarce la profit: 288 milioane lei în  T1. Vânzările și investițiile, în scădere

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal OMV Petrom se reîntoarce la profit: 288 milioane lei în  T1. Vânzările și investițiile, în scădere

Mariana Gheorghe,CEO al OMV Petrom: În primele trei luni din 2016, rezultatele financiare ale Grupului au fost afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului

Cu toate că rezultatele financiare sunt în continuare afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului, OMV Petrom își revine și după primele trei luni din 2016 înregistrează  un profit net de 288 milioane de lei. Profitul este în scădere cu 17% faţă de primul trimestru din 2015, însă în ultimul trimestru al anului trecut OMV Petrom a avut pierderi de 1,68 de miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de companie.

sediul-OMV-Petrom-În primul trimestru al anului curent, OMV Petrom a înregistrat vânzări de 3,55 miliarde de lei, în scădere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitul operaţional EBIT al grupului, în primele 3 luni, a fost de 343 de milioane de lei, în scădere cu 21% faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

„În primele trei luni din 2016, rezultatele financiare ale Grupului au fost afectate de scăderea abruptă a prețului țițeiului. Ca răspuns, am continuat să implementăm măsuri de reducere a costurilor de operare și a cheltuielilor de capital. Investițiile au fost prioritizate în funcție de potențialul de a genera valoare pe termen lung, reducându-se cu aprox. 28% comparativ cu T1/15. În mod firesc, acest lucru a impactat producția totală de hidrocarburi din Upstream. Cu toate acestea, beneficiind de modelul nostru de afaceri integrat, rezultatul negativ din Upstream pentru T1/16 a fost mai mult decat compensat de contribuția pozitivă atât a Downstream Oil, cât și a Downstream Gas. Segmentul Downstream Oil a beneficiat de cererea crescută de produse petroliere rafinate și de costul mai mic cu țițeiul consumat, în timp ce segmentul Downstream Gas s-a confruntat, în continuare, cu un mediu de piață dificil, atât în activitatea de gaze, cât și în cea de electricitate. Luând în considerare persistența unui mediu cu prețuri scăzute, vom continua sa ne ajustam nivelul de activitate, menținând, totodată, o poziție financiară solidă și protejând fluxul de numerar extins. În acest context, un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este cu atât mai important pentru a putea continua investițiile, atât în vederea gestionării declinului natural, cât și pentru dezvoltările ulterioare onshore și offshore”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Rezultatele OMV Petrom pentru ianuarie – martie 2016

  • Upstream: producția totală de hidrocarburi a Grupului a scăzut cu 3% față de T1/15, în principal ca efect al reducerii investițiilor, al creșterii numărului de sonde neeconomice și al lucrărilor de mentenanță planificate la sonde-cheie;
  • Downstream Oil: rata de utilizare a rafinăriei a crescut la 94%; volumul vânzărilor cu amănuntul s-a îmbunătățit cu 3%;
  • Downstream Gas: vânzarile de gaze naturale au fost impactate de volumele mai scăzute disponibile în depozitele subterane și de declinul cererii naționale;
  • Neptun Deep: activitățile de foraj de explorare au fost finalizate la începutul lunii ianuarie; analiza și interpretarea datelor continuă…
  • Investițiile au scăzut la valoarea de 769 mil lei in T1/16 de la 1.062 mil lei în T1/15.

Investițiile în segmentul Upstream (710 mil lei) au reprezentat 92% din valoarea totală înregistrată în T1/16, fiind cu 30% sub nivelul celor din T1/15, întruc\t s-a continuat prioritizarea investițiilor ca reacție la scăderea prețului țițeiului, potrivit reprezentanților companiei. Investi’iile din Upstream au fost direcționate către finalizarea proiectelor de redezvoltare a zăcămintelor, lucrări de reparații capitale și foraj, modernizarea facilităților de suprafață, precum și către proiectul Neptun Deep. Investițiile în Downstream Oil (58 mil lei) au crescut comparativ cu T1/15 (42 mil lei), reflectînd, în principal, proiecte aferente reviziei generale a rafinariei Petrobrazi, planificate pentru T2/16.

În concluzie, investițiile din T1/16 au fost în mare parte direcționate către proiecte necesare desfasurării activității, precum și către cele aferente cerințelor legale și de mediu, se menționează în Raportul Directoratului OMV Petrom.

Pentru 2016, investițiile (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) sunt estimate la aprox. 0,7 mld euro, o reducere cu 20% față de 2015, din care aproximativ 85% vor fi dedicate proiectelor din Upstream. În schimb, investitiile de explorare sunt estimate să scadă cu aproximativ 50% față de nivelul ridicat din 2015.

Apel la autorități pentru un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor

Pentru anul 2016, reprezentanții OMV Petrom se așteaptă ca prețul țițeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 40 USD/bbl, iar cererea de gaze a României să scadă față de 2015,  concurența și presiunea pe marje să fie sporite, inclusiv ca efect al competitivității crescânde a gazelor de import.

Pe piata de energie electrică, conducerea companiei anticipează că cererea în 2016 va fi relativ stabilă, dar marjele vor fi scăzute pe parcursul întregului an. Se preconizează că prețurile mai reduse ale produselor petroliere, împreună cu creșterea consumului privat în România, vor susține cererea pentru produsele petroliere, iar concurența se va menține crescută.

Oficialii OMV Petrom iau în considerare declarațiile autorităților privind introducerea de măsuri suplimentare în ceea ce privește sistemul de taxare pentru activitatea de explorare și producție. În contextul persistenței unui mediu cu prețuri scazute, un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor este cu atât mai important pentru a putea continua investițiile, atât în vederea gestionării declinului natural, cât și pentru dezvoltările ulterioare onshore și offshore, atrag atenția reprezentanții companiei.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *