OMV Petrom – trimisă în judecată pentru infracțiune de ucidere din culpă

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic OMV Petrom – trimisă în judecată pentru infracțiune de ucidere din culpă

Ultima oră: Reprezentanții OMV Petrom susțin că vor colabora cu organele de urmărire penală în cazul copilului care a murit în urma inhalării de gaze emanate de o sondă a companiei şi vor depune toate eforturile pentru identificarea persoanei care a deschis ventilul.”Compania a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni din culpă în cazul unui accident regretabil care a avut loc în februarie 2014, lângă o sondă de producţie din Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova. Până la pronunţarea unei hotărâri definitive de către instanţa de judecată, compania beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi va acţiona în vederea demonstrării nevinovăţiei sale’, se menționează într-un comunicat al OMV Petrom.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a societății OMV PETROM S.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, comunică Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sediu Petrom
Sediu Petrom

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt: La data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul minorului F.M.I., la aproximativ 17 cm. de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând S.C. OMV PETROM S.A. (situată la cca. 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia minorul).

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea minorului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani.

Inhalarea de către victimă a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător aşa cum inculpata, societatea comercială anterior menţionată, ar fi trebuit să procedeze.

Astfel, inculpata S.C. OMV PETROM S.A., prin nerespectarea dispoziţiilor legale şi a normelor şi măsurilor generale de comportament uman adecvate activităţii desfăşurate, respectiv prin neîmprăjmuirea cu gard a beciului sondei mai sus menţionate, a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă, se menționează în comunicat.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Ploieşti.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *