- Conform site-ului OPCOM, participanții pe PZU-GN, la acest moment, sunt: E.ON Energie, Engie, Hunt Oil Company of Romania, OMV Petrom Gas, OMV Petrom și Romgaz
- PZU-GN oferă participanților la piață posibilitatea ajustării portofoliilor de tranzacții și diminuarea și/sau eliminarea situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen
Prima sesiune de tranzacționare pe Piața pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale (PZU-GN), administrată în cadrul OPCOM, pentru livrarea gazelor naturale în cursul zilei de 01.08.2018, a avut loc ieri, 31 iulie.
“Pe parcursul sesiunii de tranzacționare, care a avut loc conform programului stabilit în intervalul 10:00 – 15:00, s-au conectat la sistemul de tranzacționare 3 dintre participanții înregistrați la piață, vânzători și cumpărători, conform drepturilor deținute în baza documentelor depuse pentru participarea la piață. Până la data prezentei au fost depuse documente conforme, au fost înregistrați și pot formula oferte în piață un număr de 6 operatori economici”, potrivit unui comunicat OPCOM.
Conform site-ului OPCOM, cei 6 participanți pe PZU-GN, la acest moment, sunt: E.ON Energie, Engie, Hunt Oil Company of Romania, OMV Petrom Gas, OMV Petrom și Romgaz.
Piața pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale oferă participanților la piață posibilitatea ajustării portofoliilor de tranzacții și diminuarea și/sau eliminarea situațiilor de dezechilibru ale utilizatorilor rețelei datorate situațiilor efective existente în piață și în derularea angajamentelor contractuale la termen, precizează reprezentanții OPCOM.
Dată fiind experiența deținută în administrarea tranzacțiilor pe termen scurt cu energie electrică cu asigurarea rolului de contraparte în ultimii 10 ani, OPCOM este contraparte pentru toate tranzacțiile realizate pe Piața pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale. Astfel, sunt puse la dispoziția participanților la tranzacționare instrumentele necesare pentru realizarea plăților aferente gazelor naturale achiziționate și pentru încasarea contravalorii gazelor vândute, prin intermediul contului central al pieței pentru care serviciile aferente sunt puse la dispoziție de Banca Comercială Română (BCR). OPCOM colaborează cu BCR în derularea acestui mecanism de 10 ani. Este asigurat, totodată, serviciul de notificare automată către SNTGN Transgaz SA a tranzacțiilor realizate, în conformitate cu prevederile aplicabile ale Codului Rețelei de transport a gazelor naturale.
Protocoalele informatice și aplicațiile aferente implementate pentru funcționarea integrată a Pieței pentru Ziua Următoare de Gaze Naturale au fost pe deplin funcționale, ceea ce conferă un ridicat grad de profesionalism serviciilor puse la dispoziție prin colaborarea dintre SNTGN Transgaz, BCR și OPCOM și oferă participanților la piață certitudinea unui mecanism de tranzacționare viabil, menit sa contribuie la stabilirea prețului de referință al gazelor naturale tranzacționate în Punctul Virtual de Tranzacționare al Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale, se specifică în comunicatul OPCOM.
Regulamentul OPCOM pentru PZU-GN stabilește un cadru centralizat de piață pentru vânzarea și cumpărarea gazelor naturale de către participanții la PZU-GN, necesar pentru:
- facilitarea formării unei piețe angro de gaze naturale la nivel național în condiții de concurență, transparență și nediscriminare;
- stabilirea prețurilor de referință pentru alte tranzacții pe piața de gaze naturale.
Și Bursa Română de Mărfuri – BRM a anunțat implementarea platformei Gaz Day-ahead destinată pieței SPOT, îndeplinind rolul de contraparte centrală și utilizând aceeași bancă de cont central – Banca Comerciala Română, prin mecanismul de debitare direct și garantare de plăți.