OPCOM: Licitațiile pentru contractarea energiei electrice de către clienţii finali mari au fost lansate cu succes. Interes major din partea producătorilor care au participat cu oferte de răspuns la prima sesiune. Se asigură o formare transparentă a prețurilor, benefică pentru toți actorii pieței

Publicat pe Categorii Esential, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Actual Esential OPCOM: Licitațiile pentru contractarea energiei electrice de către clienţii finali mari au fost lansate cu succes. Interes major din partea producătorilor care au participat cu oferte de răspuns la prima sesiune. Se asigură o formare transparentă a prețurilor, benefică pentru toți actorii pieței

Licitațiile pentru contractarea energiei electrice de către clienţii finali mari au fost lansate cu succes, anunță OPCOM, care a organizat astăzi, 17.06.2022, prima sesiune de tranzacționare pe Piața de energie electrică pentru clienții finali mari (PMC).

Reprezentanții OPCOM consideră că aceste licitații asigură o formare transparentă a prețurilor, care este benefică pentru toți actorii pieței.

„Suntem încântați să constatăm interesul pe care l-a generat această primă sesiune de licitație pe PMC la care au participat cu oferte de răspuns producătorii, ceea ce este foarte promițător pentru următoarele sesiuni preconizate a avea loc prin acest mecanism de tranzacționare. Credem că noul mecanism proiectat în baza Regulamentului ANRE privind cadrul organizat de contractare a energiei electrice de către clienţii finali mari, inclusiv pentru a răspunde prevederilor art. 14 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, sprijină părțile în satisfacerea necesităților și obligațiilor prin punerea la dispoziția acestora a unui acces transparent pe piață cu o platformă robustă și fiabilă de tranzacționare și o procedură clară, corectă și completă privind activitățile pre și posttranzacționare. Mecanismul de tranzacționare permite cumpărătorilor să inițieze oferte conform necesităților, aplicând totodată criterii de calificare a participanţilor respondenți clar definite și care asigură un acces efectiv și sigur la tranzacționare”, se precizează într-un comunicat al OPCOM.

Această primă sesiune de tranzacționare încheiată cu rezultate pe PMC demonstrează încă o dată că împreună cu toți cei implicați, OPCOM este pe deplin angajat în facilitarea, prin mecanismele și funcționalitățile puse la dispoziția participanților, procesului de implementare a prevederilor legislației primare și secundare în contextul tranziției energetice și este mândru să- și ofere expertiza de 22 de ani în tranzacționarea energiei electrice prin organizarea de licitații pe PMC, se mai specifică în comunicat.

Pentru a promova transparența, OPCOM publică după încheierea procesului de tranzacționare rezultatele sesiunilor de licitație pe site-ul său (https://www.opcom.ro/tranzactii_rezultate/tranzactii_rezfm.php?lang=ro&id=354), precum și situații statistice și informații agregate, inclusiv indicii de preț pe termen lung, cu includerea tuturor tranzacțiilor la termen încheiate pe piețele de energie electrică administrate și operate de OPCOM (pentru detalii privind valoarea actualizată a ROPEX_FM, vizitați https://www.opcom.ro/rapoarte/ropexfm.php?lang=RO).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *