OPCOM: Piețele intrazilnice cuplate în cadrul SIDC au crescut semnificativ

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Bursier
Prima Pagina Actual Flux energetic OPCOM: Piețele intrazilnice cuplate în cadrul SIDC au crescut semnificativ
  • Luni record și întâmpinarea noilor membri

Piețele intrazilnice cuplate în cadrul Soluției Unice europene de Cuplare a Piețelor Intrazilnice (SIDC – cunoscut anterior ca XBID) au crescut semnificativ ca rezultat al lansării celui de-al doilea val în noiembrie anul trecut, anunță Operatorii Pieței de Energie Electrică Desemnați (OPEED) și Operatorii de Transport și Sistem (OTS), potrivit unui comunicat OPCOM.

Astfel, 36 de milioane de tranzacții au fost realizate de la prima lansare în iunie 2018, observându-se creșteri semnificative ale volumelor tranzacționate – în special în cele 7 țări care s-au alăturat în al doilea val – în timp ce sistemul continuă să funcționeze bine. Între timp, proiectul și-a extins domeniul de aplicare cu aderarea membrilor din Slovacia OKTE (OPEED) și SEPS (OTS).

Ca urmare a lansării celui de-al doilea val în data de 19 noiembrie 2019, OPEED-urile din cele șapte țări care au aderat au raportat creșteri semnificative ale volumelor tranzacționate.

Potrivit datelor prezentate de OPCOM, în primele trei luni complete de tranzacționare transfrontalieră (decembrie 2019 – februarie 2020) HUPX, OPEED-ul maghiar, a înregistrat volume lunare medii de aproximativ 75.600 MWh față de 7.600 MWh în aceeași perioadă a anului precedent.

În Slovenia, BSP Southpool, a raportat o creștere a volumelor medii lunare de la aproximativ 15.000 MWh la 85.600 MWh în aceleași perioade ale anului trecut.

Volumele furnizate de OTE, OPEED-ul ceh, confirmă în continuare această tendință cu o creștere de opt ori a volumelor lunare până la aproximativ 400.000 MWh.

CROPEX, OPEED-ul croat, a afirmat că 24.100 MWh se tranzacționează acum lunar, comparativ cu 6.300 MWh înainte de lansare.

Volumele de pe piața TGE, OPEED-ul polonez, arată, de asemenea, o creștere semnificativă, cu volume medii lunare în prezent de aproximativ 95.000 MWh față de 3.000 MWh anterior.

În același timp OPCOM, OPEED-ul român, a înregistrat volume lunare medii de 59.700 MWh față de 26.000 MWh în aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce IBEX, OPEED-ul bulgar, a înregistrat o creștere mai mult decât dublă a volumelor lunare. Perioadele pentru comparațiile de volum din acest alineat sunt decembrie 2018 / ianuarie 2019 / februarie 2019 și decembrie 2019 / ianuarie 2020 / februarie 2020, precizează OPCOM.

SIDC operează în prezent piețele (continue) intrazilnice cuplate din 22 de țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Suedia. Lansarea unui al treilea val, care va extinde tranzacționarea transfrontalieră continuă a energiei electrice către Italia și Grecia, este așteptat în trimestrul I 2021.

Despre SIDC

Soluția SIDC este bazată pe un sistem IT comun cu un registru unic de ordine (SOB), un modul de management al capacităților (CMM) și un modul de transfer tranfrontalier (SM). Aceasta permite ca ordinele introduse de participanții la piață pentru corelarea continuă într-o zonă de ofertare să fie corelate de ordine introduse similar de participanții la piață în orice altă zonă de ofertare din cadrul proiectului, atât timp cât capacitatea de transport este disponibilă. Soluția intrazilnică permite atât alocarea explicită pe granițele Croația/Slovenia și Franța/Germania (asa cum a fost solicitat de către autoritățile de reglementare respective) cât și tranzacționarea continuă implicită. Aceasta este în concordanță cu modelul țintă al UE pentru o piață intrazilnică integrată.

Cuplarea intrazilnică la nivel european este o componentă esențială pentru finalizarea pieței interne europene de energie. Odată cu creșterea cotei de producere de energie intermitentă în mixul de producere european, conectarea piețelor intrazilnice prin tranzacționarea transfrontalieră este un instrument din ce în ce mai important pentru ca actorii de pe piață să îți mențină pozițiile echilibrate. Scopul inițiativei SIDC este de a crește eficiența globală a tranzacționării pe orizontul de timp intrazilnic.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “OPCOM: Piețele intrazilnice cuplate în cadrul SIDC au crescut semnificativ”

  1. Incet,incet Intraday o sa se transforme intr-un PZU ad-hoc si cantitatea de energie vanduta/cumparata va fi tot mai mare.Va fi o piata de “specula” unde se vor “regla” cantitatile de energie dintre furnizori si producatori,in afara contractelor reglementate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *