Proiectul din PNRR privind conectarea unor localități la gaze naturale, respins de Comisia Europeană

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Proiectul din PNRR privind conectarea unor localități la gaze naturale, respins de Comisia Europeană

Operațiunea marea racordare obligatorie și gratuită la rețeaua de gaze naturale s-a sfârșit înainte să înceapă! Comisia Europeană nu și-a dat acordul pentru proiectul Dezvoltarea infrastructurii de gaz naturale în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi, în valoare de 600 de milioane de euro, privind conectarea unor localități din România la gaze naturale, din Planul Național de Redresare și Reziliență, după cum a anunțat, ieri,  Ludovic Orban, după ședința Biroului Executiv Național. Liberalii s-au arătat nemulțumiți de negocierile purtate la Bruxelles.

Președintele PNL a anunțat că sunt „rezerve” ale Comisiei în legătură cu racordarea la rețelele de gaze naturale a sute de localități. „În anumite puncte au existat rezerve. Sunt discuții legate de cele 600 de milioane pentru înființarea de distribuție de gaz unde au existat discuții tehnice care trebuie clarificate, privitoare la folosirea hidrogenului în aceste rețele de gaz. Sunt chestiuni tehnice care pot fi soluționate. (…) Trebuie să convingem că aceste proiecte tehnice pe care le propunem nu afectează mediul”, a precizat Orban.

Autoritățile locale au susținut vehement alocarea unor sume din PNRR pentru alimentarea cu gaze naturale a unor localități. În schimb, companiile de utilități au atras atenția că intenţia autorităţilor de a extinde reţeaua de gaze a ţării ignoră principiul eficienţei economice, iar consumatorii vor fi cei care vor suporta, în facturi, aceste costuri.

Citește și: https://www.investenergy.ro/romania-si-pomenile-electorale-incepe-operatiunea-marea-racordare-obligatorie-si-gratuita-la-energie-si-gaze-distribuitorii-nevoiti-sa-si-reevalueze-strategiile-sa-renunte-la-inv/

În susținerea proiectului refuzat de Comisia Europeană, s-a prezentat: gradul de conectare a populației la rețelele de gaze naturale este de aproximativ 40% (și doar 22% în mediul rural), semnificativ mai redus față de țările din regiune (de ex. Ungaria are peste 90%). În realitate, gradul de conectare a populaţiei este de 50%, întrucât în multe oraşe, inclusiv în Bucureşti, alimentarea cu gaze nu se face prin contracte individuale cu cetăţenii, ci prin asociaţii de bloc. În schimb, politicienii spun că doar 30% dintre români sunt racordaţi la reţeaua de gaze, a precizat Silvia Vlăsceanu,  ACUE.

Întâlnire de lucru pe tema PNRR la Cotroceni

Ieri, a avut loc o întâlnire de lucru pe această tema PNRR la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu  premierul Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

„Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, cum acelaşi lucru s-a întâmplat în toate statele din Uniune, să pregătim acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat aşa ceva şi în acest sens au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea constă că se doresc reforme profunde, dar în acelaşi timp într-o perioadă foarte limitată, avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal, reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în 3 – 4 ani. Însă vom fi pregătiţi pentru acest Plan Naţional şi vom îmbunătăţi proiectul în aşa fel încât proiectele să fie acceptate”, a afirmat recent Iohannis.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *