România și “pomenile electorale”. Începe operațiunea marea racordare obligatorie și gratuită la energie și gaze. Distribuitorii, nevoiți să-și reevalueze strategiile, să renunțe la investiții pentru a se ocupa de racordări. Românii plătesc

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport România și “pomenile electorale”. Începe operațiunea marea racordare obligatorie și gratuită la energie și gaze. Distribuitorii, nevoiți să-și reevalueze strategiile, să renunțe la investiții pentru a se ocupa de racordări. Românii plătesc

În România, începe operațiunea marea racordare obligatorie și gratuită la energie și gaze. După cum prevede Legea 123, modificată de foștii parlamentari interesați să se afirme cu pomeni electorale, consumatorii casnici vor fi racordați gratuit la rețeaua de gaze naturale. La fel, și firmele aflate la mai puțin de 2,5 km de reţelele electrice vor fi racordate gratuit. 

ANRE a stabilit reglementările pentru punerea în aplicare a prevederilor legii aprobată de către fostul Parlament, astfel că distribuitorii de energie și gaze sunt nevoiți să-și reevalueze strategiile, să renunțe la unele investiții pentru a se ocupa de racordări. Misiune foarte dificilă în lipsa unui studiu de impact. La acest moment, nu se știe nici măcar cu cât ar putea crește volumul cererilor de racordare!

Operațiunile de racordare în masă necesită timp, resurse financiare și umane, fapt ce va afecta investițiile curente ale operatorilor. Există o limitare fizică a numărului de lucrări care pot fi realizate de către un distribuitor de energie electrică sau de gaze naturale, care ține si de resurse umane. În plus, extinderile de rețele comportă și alte lucrări din partea distribuitorilor, ce presupun costuri suplimentare de partea operatorilor, fapt ce va conduce la o creștere a tarifului de distribuție. Este foarte important, în acest context, să existe un echilibru, care să fie construit transparent, între a asigura acesul la rețea la un număr mai mare de clienți, de a face mentenanță și de a investi în digitalizare, susțin specialiști în domeniul energetic.

Este adevărat și că racordarea socializată în tarif a clienților casnici la rețelele de distribuție de energie electrică este o măsură binevenită, coerentă cu Green Deal unde rolul electricității va deveni din ce în ce mai relevant.  Însă socializarea are o logică până la anumit prag de consum! Și în cazul consumatorilor casnici ar trebui să se stabileasca un plafon, ar trebui să existe și o contribuție a consumatorului, potrivit specialiștilor consultați de InvesTenergy.

Operatorii de distribuție reclamă o problemă ce ține de zona de competitivitate, în situația în care ei trebuie să plătească toți consumatorii pentru racordarea unei afaceri sau dezvoltări imobiliare, în conditiile în care nu este vorba de instituții publice de interes social: școli, spitale, unități de ordine publică sau aparare. Este și o problema morală!

Cert este faptul că România are mare nevoie de investiții în rețele pentru a îmbunătăți calitatea acestora. Investițiile în noi capacități de regenerabile, care vor veni cu Green Deal, precum și posibilitatea clienților de a produce energia în mod autonom ca ”prosumeri” accentuează și urgentează nevoia de digitalizare a rețelelor.

Toate companiile de distributie – ale Electrica, Enel, E.ON și CEZ – au anunțat majorarea investițiilor, în planurile aprobate de ANRE. Mai mult, cei de la Enel au anunțat, la evenimentul anual al Grupului, că vor supra-investi în România, eliminând astfel orice dubiu privind ieșirea de pe piață. Ca planurile de investiții ale distribuitorilor concesionari să fie realizabile este nevoie de o legislație clară, coerentă și care să stimuleze investițiile, nu să le blocheze prin pomeni electorale, care se vor regăsi, în final, tot în facturile românilor.

Potrivit unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă, o familie va plăti suplimentar 200 de lei/an ca alţi consumatori să beneficieze de gaze. În plus, chiar dacă aceste racordări se vor realiza, nu toţi aceşti consumatori îşi vor permite plata facturilor, reclamă expertul Dumitru Chisăliță, prezentând datele statistice care arată că numărul celor care şi consumă, chiar dacă sunt racordaţi, este în anumite situaţii de sub 20%.

Așadar „Nu e nimic gratis!”, vorba fostului ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. Între timp, au venit noi parlamentari, se instalează un nou Guvern și…. pomenile electorale vor continua! Iar românii vor plăti….


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “România și “pomenile electorale”. Începe operațiunea marea racordare obligatorie și gratuită la energie și gaze. Distribuitorii, nevoiți să-și reevalueze strategiile, să renunțe la investiții pentru a se ocupa de racordări. Românii plătesc”

  1. Poate ar merita sa vorbiti intr-un articol si despre marja de profit, chiar reglementat, pe care o il au operatorii de distributie.

    Poate ar merita sa vorbiti intr-un articol despre faptul ca operatorii de distributie vor aloca preferential lucrarile de racordare catre companiile atestate ANRE pe care le prefera…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *