Opinie Andrei Maioreanu: România are resursele necesare creșterii sistemului energetic

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Opinie Andrei Maioreanu: România are resursele necesare creșterii sistemului energetic

Autor: Andrei Maioreanu, fost Secretar de Stat, Ministerul Energiei

România are resursele necesare creșterii sistemului energetic, iar acesta trebuie să fie pregătit să susțină dezvoltarea industriei și agriculturii, a economiei în ansamblul său, precum și îmbunătățirea calității vieții atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Țara noastră dispune de un mix energetic echilibrat și diversificat. Beneficiem de importante resurse energetice interne: cărbune, petrol, gaze naturale. Avem potențial hidroenergetic semnificativ și rezerve de uraniu pentru centralele nucleare. Avem, desigur, potențial și pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie:eoliană, solară, biomasă. Aceste resurse trebuie valorificate pentru a trece dintr-o paradigmă a așteptării, intr-una proactivă și curajoasă de dezvoltare, respectând desigur principiul durabilității.

Creșterea sistemului energetic înseamnă: construirea de noi capacități de producție; retehnologizarea și modernizarea capacităților de producție, transport și distribuție de energie; încurajarea creșterii consumului intern în condiții de efeiciență energetică; export.

Sigur, suntem parte a UE, avem obiective comune, dar avem un ritm diferit de dezvoltare față de statele puternic dezvoltate. Suntem obligați ca, respectând inclusiv obiectivele asumate la nivel european, să ne apărăm interesele economice și să ne stabilim singuri ritmul și direcțiile de dezvoltare. Sistemul energetic național va fi mai puternic, mai sigur și mai stabil.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.