Opinie Dumitru Chisăliță: Creșterea prețului gazelor la populație trebuie reanalizată

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Opinie Dumitru Chisăliță: Creșterea prețului gazelor la populație trebuie reanalizată

Autor: Dumitru Chisăliță, Expert în domeniul gazelor

ANRE prezinta intr-un comunicat in data de 8.01.2018 ca: ”Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh.”, motiv pentru care este necesara cresterea pretului la populatie cu cca 8%.

Avand in vedere ca ANRE nu a mai publicat din anul 2016 rapoarte de piata, singurul instrument transparent care a mai ramas (inca) pe piata sunt tranzactiile de pe bursa (in special BRM), am analizat tranzactiile realizate pe piata en gros in anul 2017. Constatam ca:

– pretul mediu ponderat al gazelor tranzactionate pe BRM pentru anul 2017 (gaze din productia interna, import, gaze din inmagazinare) a fost de 76,36 lei/MWh, respectiv apreciem un CUG2017 efectiv de 82.76 lei/MWh

– pretul mediu ponderat al gazelor tranzactionate pe BRM cu livrare in anul 2018 (gaze din productia interna, import, gaze din inmagazinare) este de 83,45 lei/MWh, respectiv apreciem un CUG2017 efectiv de 88.85 lei/MWh

– pretul mediu ponderat al gazelor achizitionate pe BRM (prin ordin de initiere a achizitiei) pentru anul 2017 (gaze din productia interna) de catre unul din cei mai mari furnizori de gaze catre populatie a fost de 71,65 lei/MWh, respectiv apreciem un CUG2017 FURNIZOR efectiv de 78.05 lei/MWh << 81,48 lei/MWh!!!

– pretul mediu ponderat al gazelor achizitionate pe BRM (prin ordin de initiere a achizitiei) cu livrare in anul 2018 (gaze din productia interna) de catre unul din cei mai mari furnizori de gaze catre populatie a fost de 74,13 lei/MWh, respectiv apreciem un CUG2018 FURNIZOR efectiv de 80.53 lei/MWh < 81,48 lei/MWh!!!

In conformitate cu art. 143 alineatul (1), litera a1) din legea 123/2012 furnizorii trebuie “să achiziționeze gazele naturale pe care le furnizează clienților casnici, în condiții de minimizare a costului resurselor alocate, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziție a gazelor naturale și, în același timp, tratamentul egal și nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziție a gazelor naturale, în calitate de ofertanți”.

In consecinta, pentru majoritatea consumatorilor casnici, adica pentru cca. 98% din consumatori (exceptie fac furnizorii care nu au avut posibilitatea sa cumpere gaze la “prima mana” si pentru care se justifica o crestere a pretului), apreciem că nu se impunea o creștere a prețului la gaze.

Avand in vedere cele semnalate consider necesara stoparea cresterii pretului in mijlocul unei luni de iarna, care implica enorme probleme de natura logistica – in fapt neputandu-se determina consumul de gaze realizat in perioada 1-10 ianuarie 2018, deoarece citirea a 3 milioane de contoare de gaze necesita zeci de zile si mai ales perturbarea metodei de citire existente a contoarelor – si reanalizarea valorii propusa pentru CUG, cu analizarea impactului acestuia pentru fiecare furnizor care furnizeaza gaze la populatie.


Publicat de

Dumitru Chisalita

Expert Petrol si Gaze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.