Ordin de la Ministerul Energiei: Polițele de asigurare D&O, fără aprobarea AGA. Administratorii și directorii Nuclearelectrica, asigurați

Publicat pe Categorii Esential, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Ordin de la Ministerul Energiei: Polițele de asigurare D&O, fără aprobarea AGA. Administratorii și directorii Nuclearelectrica, asigurați

• Încheierea asigrărilor, decisă prin actul constitutiv al societății și contractul de administrație, documente care însă sunt aprobate de AGA!

ajutor-minimus

Ministerul Energiei reacționează ca urmare a situației iscate între Nuclearelectrica și Curtea de Conturi pe tema polițelor de asigurare de tip Directors and Officers Liability (D&O) pentru administratori și directori.Un Ordin al Ministerului Energiei nr.1096 a fos emis cu câteva zile înainte de AGA Nuclearelectrica, respectiv pe 10 septembrie 2015! Potrivit acestuia, „subiectul polițelor de asigurare de tip D&O nu este de competența de aprobare a adunării generale a acționarilor, încheierea acestora fiind statuată prin actul constitutiv al societății și contractul de administrație, documente aprobate de adunarea generală a acționarilor”.

Prin urmare, polițele de tip D&O nu mai necesită aprobarea directă a Adunării Generale a Acționarilor. Acestea vor fi decise prin actul constitutiv al societății și contractul de administrație, documente care însă sunt aprobate de AGA!

În condițiile date, votul “abținere” dat de acționarii Nuclearelectrica, în ședința din data de 14 septembrie, este considerat de administratorii și directorii companiei ca fiind justificat.Șefii Nuclearelectrica au dreptul la polițele de asigurare până la expirarea mandatelor lor deoarece acestea sunt prevăzute în Actul Constitutiv al SNN, respectiv în contractele de administrație încheiate de societate cu administratorii și contractele de mandate încheiate cu directorii.

Ordinul ministrului Energiei vine astfel ca o mănușă pentru șefii de la Nuclearelectrica (precum și de la celălalte companii energetice – n. red.), care vor avea acces la polițele de asigurare și se vor putea apăra și în fața inspectorilor Curții de Conturi.

Citiți și articolul publicat pe InvesTenergy – Nuclearelectrica: Polițele de asigurare pentru administratori și directori, în Instanță! Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/politele-de-asigurare-pentru-administratori-si-directori-in-instanta-nuclearelectrica-ataca-un-raport-al-curtii-de-conturi-din-2015-la-curtea-de-apel-bucuresti/

Alte decizii ale acționarilor Nuclearelectrica

La ședința de ieri, acționarii Nuclearelectrica au aprobat Raportul de analiză cu privire la cauzele care au condus la efectuarea plăților în sumă de 1.035.140 lei (cu titlu de despăgubiri, cheltuieli de judecată și cheltuieli de executare plătite în baza unor hotărâri definitive și irevocabile ale instanțelor de judecată), în conformitate cu Decizia Curții de Conturi a României nr. 16/11.05.2015.

În schimb, un vot de “abținere” din partea acționarilor a fost dat și pentru Raportul asupra activității de administrație aferent trimestrului I al anului 2015, iar Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2015 al companiei a primit undă verde din partea acționarilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *