Ordonanța 24: Se realizează o curățenie necesară în piață, dar nu este o soluție viabilă pentru producătorii mici și mijlocii din sectorul regenerabilelor

Publicat pe Categorii Energie, Regenerabile
Prima Pagina Energie Ordonanța 24: Se realizează o curățenie necesară în piață, dar nu este o soluție viabilă pentru producătorii mici și mijlocii din sectorul regenerabilelor
  • Puțin peste un sfert din participanții la piață și-au exprimat dorința de a tranzacționa pe cele două noi piețe centralizate anonime de certificate verzi
  • Martin Moise: Ne dorim un sistem nediscriminatoriu. Cei care la 1 septembrie nu au avut token trebuie să stea luni/ani să le vină rândul?!

Puțin peste un sfert din participanții la piață și-au exprimat dorința de a tranzacționa pe cele două noi piețe Spot și a contractelor la termen, administrate de OPCOM, funcționale cu data de 1 septembrie, a afirmat Victor Ionescu, Director General OPCOM, la o dezbatere organizată de publicația Energy Center. Mulți s-ar putea să nu fie interesați să tranzacționeze, a opinat Viorel Alicuș, Director General ANRE.

Sursa Foto: Energy Center, Conferința „Cum va functiona schema de sprijin pentru industria regenerabila dupa intrarea in vigoare a Ordonantei 24/2017? Ce modificari se impun la Legea 220/2008?”

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții OPCOM, tranzacțiile Spot încheiate în luna septembrie au totalizat un număr de 12.823 de certificate verzi. Prin comparație, în primele opt luni ale acestui an, pe vechea schemă de tranzacționare, au fost vândute în total 15.800 de certificate. În piata la termen nu a fost încheiata nicio tranzacție, prin noul mecanism. Pe vechiul mecansim de tranzacționare numărul de contracte cu cantitate variabilă a fost foarte mare, respectiv un minim de circa 144.800 CV și un maxim de peste 50 de milioane de CV.

PrimVicepreședintele PATRES (Organizația patronală a producătorilor de energie din surse regenerabile), Martin Moise a precizat că  singurul criteriu pentru noua piață este marca de timp și că acesta nu poate fi nediscriminatoriu. “În prima zi de tranzacționare pe noua piață, 1 septembrie, au fost depuse oferte de 20 milioane certificate verzi. Ne dorim un sistem nediscriminatoriu. Cei care la 1 septembrie nu au avut token trebuie să stea luni/ani să le vină rândul?!”, a sesizat Moise.

Victor Ionescu, OPCOM: Contractele, le numesc mai degrabă acorduri, încheiate în perioada în care ordonanța se afla în dezbatere publică, stau ca un nor negru – 250 milioane certificate verzi existente în spatele lor

Victor Ionescu, Director General OPCOM a răspuns: “Suntem preocupați de acest aspect. Orice bursă trebuie să aibă un criteriu de departajare. Da, marca de timp este obligatorie. Poate fi un element care poate conduce la discriminare. Vom face o statistică/analiză, vom veni cu propuneri tehnice, vom transmite la ANRE. Cine avea posibilitatea să se conecteze la 1 septembrie? În primul rând, cei care deja lucrau în piețe. Este necesar ca producătorul să aibă un computer performant, personal instruit. Nu și-au dorit toți să se conecteze, să facă tranzacții. Puțin peste un sfert din participanții la piață și-au exprimat dorința de a participa. De la 1 septembrie avem oferte, cele două piețe sunt lichide. Credem că aspectele de avantaje aparente trebuie eliminate. O soluție ar fi să considerăm momentul zero în fiecare zi de tranzacționare, să se plece de la o egalitate de șanse pentru toți participanții. Marca de timp se va menține, este utilizată în toate bursele europene”.

Referindu-se la Ordonanța 24, reprezentantul OPCOM a precizat: “Se realizează o curățenie necesară  în piață cu Ordonanța 24. Certificatul verde nu poate fi un element speculativ în piață, se tranzacționează o singură dată pe lanțul producător-furnizor-consumator final. Contractele, le numesc mai degrabă acorduri, încheiate în perioada în care ordonanța se afla în dezbatere publică, stau ca un nor negru – 250 milioane certificate verzi existente în spatele lor”.

În perioada ianuarie-martie 2017 s-a depășit numarul de 260 de milioane de certificate tranzacționate , ceea ce ar echivala cu tot necesarul de certificate emise pana în 2032, când ia sfârșit schema de sprijin. Este vorba despre tranzacții și  nu de transferul efectiv de certificate, care nu a depășit numărul de 5 milioane certificate verzi.

Ordonanța 24 nu este o soluție viabilă pentru producătorii mici și mijlocii, categoria cea mai afectată, a subliniat PrimVicepreședintele PATRES, cu remarca că “producătorii de energie din surse regenerabile sunt în continuare într-o situație critică. De câțiva ani merg din rău în mai rău”.

Viorel Alicuș, ANRE: Să scoți din piață 5000 MW este un risc, va afecta SEN; trebuie căutate soluții

Să scoți din piață 5000 MW este un risc, va afecta SEN, a afirmat Viorel Alicuș, Director ANRE, insistând că trebuie căutate soluții. Reducerea prețului minim la CV este o discuție, ar duce la scăderea prețului la consumatorul final, însă costul ar fi falimentarea industriei regenerabile, a spus acesta.

Producătorii din sectorul regenerabilelor mai au o șansă să-și prezinte opiniile/amendamentele la dezbaterile pe marginea Ordonanței 24 ce modifică Legea 220 care vor avea loc la Comisia pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *