OUG ce modifică Legea 220 produce efecte înainte să apară! Record: 209 milioane certificate verzi vândute pe bursă în ultimele 2 luni din 2016

Publicat pe Categorii Energie, Regenerabile
Prima Pagina Energie OUG ce modifică Legea 220 produce efecte înainte să apară! Record: 209 milioane certificate verzi vândute pe bursă în ultimele 2 luni din 2016

Situație inedită pe piața certificatelor verzi: în ultimele două luni ale anului trecut s-a înregistrat un  număr record de certificate verzi vândute pe piețele administrate de OPCOM.

automated-trading

Potrivit datelor OPCOM, în perioada ianuarie – decembrie 2026, un număr total maxim de 236.329.013 certificate verzi(CV) au fost tranzacționate pe PCCBCV (Piața Centralizată a Contractelor Bilaterale de Certificate Verzi),  din care 170.197.710 bucăți înregistrate în luna decembrie a anului trecut și 39.195.019 CV în luna noiembrie.

Vezi Rapoartele lunare ale OPCOM pe 2016.

Cum se explică această situație?! Proiectul de OUG ce modifică Legea 220 a fost pus de Ministerul Energiei în consultare publică la finele anului trecut. Potrivit acestuia, OPCOM urma să pregătească o piață centralizată pentru energia electrică din surse regenerabile susținută prin certificate verzi, o piață anonimă în cadrul căreia să se asigure tranzacționarea concurențială, transparentă, publică, centralizată și nediscriminatorie a energiei electrice din surse regenerabile asociat cu certificatele verzi aferente cantității de energie electrică tranzacționate. Vestea i-a determinat pe mulți dintre producătorii de energie din surse regenerabile să se grăbească să încheie tranzacții cu CV – unele dintre acestea s-au ridicat la câteva milioane de certificate verzi – ,respectiv contracte pe termen lung, pe perioade de până în 2032, chiar până în anul 2036 (deși schema suport pentru energiile regenerabile se termină în 2032).

În aceste condiții, OUG ce modifică Legea 220 va avea efecte nule în ce privește piața anonimă pentru energia electrică din surse regenerabile asociat cu certificatele verzi aferente cantității de energie tranzacționate. Practic, conform datelor OPCOM, piața anonimă a fost omorâtă înainte de a apare!, semnnalează specialiști din sectorul energetic. Iar inegalitățile existente se păstrează în continuare: unii operatori își vând toate certificatele, alții rămân cu ele!

Un număr total record de 237,99 milioane de certificate verzi au fost vândute în 2016 de către producătorii de energie din surse regenerabile, pe piețele administrate de Opcom (Piața Centralizată a Contractelor Bilaterale de Certificate Verzi – PCCBCV și Piața Contractelor Bilaterale de Certificate Verzi încheiate prin Negociere Directă – PCBCV – ND) comparativ cu anul 2015, când s-au tranzacționat doar 10 milioane CV, potrivit News.ro.

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *