Cei 1.077 mineri din cadrul Societății Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului și de la Complexul Energetic Hunedoara care urmează să fie disponibilizați vor primi venitul lunar de completare, ca măsură de protecție socială. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri propune Guvernului aprobarea unei Ordonanțe de urgență pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului S.A și Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2019-2024.
Numărul estimat de persoane concediate este de 1.077, după cum urmează: 2019 – 360 mineri; 2020 – 350; 2021 – 362; 2022 – 0; 2023 – 5.
“Având în vedere situația economică la nivelul zonei unde activează cei doi operatori economici, CEH și SNIM, situația identică în care se află personalul care va fi disponibilizat ca urmare a reducerii activității, cauzată de programul de închidere a minelor de huilă autorizat de către Comisia Europeană și a termenelor autorizate pentru închiderea capacităților miniere, respectiv 2021 pentru SNIM, și respectiv 2024 pentru CEH se impune luarea unor măsuri imediate pentru solutionarea atât a problemelor sociale, cât și pentru asigurarea unui tratament echitabil persoanelor ce urmează a fi disponibilizate. Măsurile de protecție socială propuse a fi acordate pentru persoanele disponilizate din cadrul CEH si SNIM, ca urmare a programului de închidere și ecologizare a minelor de huilă autorizat de Comisia Europeană prin decizii în baza Deciziei Consiliului Europei nr. 787/2010/UE privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive nu sunt incluse în ajutorul de stat autorizat”, se precizează într-un document al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Persoanele disponibilizate anterior tot de la aceste societați au beneficiat de sumele aferente venitului lunar de completare, se subliniază în același document. Disponibilizarea a peste 1000 de mineri fără asigurarea unui sprijin financiar temporar, cu luarea în considerare a faptului că mulţi dintre aceştia sunt unici întreţinători ai familiilor, conduce la adâncirea fenomenului de săracie la nivel local și în această situaţie subzistă dificultatea de a crea noi locuri de muncă la nivel local, cel puţin pe termen scurt şi mediu, precizează reprezentanții ministerului.
Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) a decis, la finele lunii octombrie, să solicite intrarea voluntară în procedură de insolvenţă, ca soluţie pentru criza financiară cu care se confruntă acest agent economic, a anunţat preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean, a scris Agerpres. Peste 100 de mineri de la exploatările de cărbune Paroşeni şi Uricani, din Valea Jiului, au protestat în subteranul celor două mine, nemulţumiţi de faptul că nu există soluţii compensatorii pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi la începutul anului viitor.