OX2 România și Nala Renewables au dat startul lucrărilor de construcție la parcul eolian de 99,2 MW din Galați

Publicat pe Categorii Business, Eolian, Esential, Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Regenerabile Eolian OX2 România și Nala Renewables au dat startul lucrărilor de construcție la parcul eolian de 99,2 MW din Galați

OX2 România și Nala Renewables anunță începerea lucrărilor de construcție la parcul eolian de 99,2 MW din județul Galați. Proiectul a fost vândut către Nala Renewables („Nala”) în august 2024 și, conform acordului, OX2 îl va construi și opera în continuare, iar Nala Renewables va supraveghea aceste activități, potrivit unui comunicat transmis InvesTenergy.

Foto, de la stânga la dreapta: Remy Verot, Vice-president Nala Renewables, Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager OX2 Romania,  E. S. Anna Hällerman, ambasadoarea Suediei, Dan Nica, europarlamentar

Situat în principal pe raza comunei Cuca din județul Galați, Green Breeze este o investiție majoră în viitorul energetic al regiunii și al țării. Cu o capacitate de 99,2 MW, acesta va consta în 16 turbine Vestas V162-6.2 MW™, a căror livrare va începe în vara anului 2025. Proiectul are asigurat accesul la rețea printr-un contract de racordare semnat cu Transelectrica în martie 2023, iar punerea în funcțiune este planificată pentru anul 2026.

„Suntem încântați să marcăm această etapă importantă pentru unul dintre cele mai mari proiecte Nala de până acum. Vom supraveghea construcția și operarea acestui mare parc eolian onshore de 99,2 MW prin intermediul echipelor noastre active de construcție și gestionare a activelor. România este una dintre piețele de bază ale Nala, cu o perspectivă solidă pentru sursele regenerabile de energie, fiind o țară cu rating de investiții care beneficiază de sprijin guvernamental puternic pentru sursele regenerabile de energie. Această realizare este o dovadă a muncii asidue a echipei noastre și demonstrează capacitatea de a asigura activele contractate și de a profita de cererea crescută de acorduri de cumpărare a energiei regenerabile din partea organizațiilor multinaționale. Vrem să continuăm în aceeași direcție, în lunile următoare, în România și în regiunea extinsă”, a declarat Remy Verot, Chief Operations Officer la Nala Renewables.

Foto 2: Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager OX2 Romania, Remy Verot, Vice-president Nala Renewables, Fredrik Menander, director Divizia Constructii OX2

”Ne-am luat angajamentul de a fi un partener de încredere, pe termen lung pentru tranziția energetică a României și acesta este un nou pas în această direcție. După  finalizarea în urmă cu doar câteva luni a primului parteneriat OX2 în România, acum dăm startul construcției acestui parc eolian pentru care vom gestiona întreg ciclul de viață, de la dezvoltare la operare. Green Breeze evidențiază colaborarea de succes dintre autoritățile centrale și locale și investitorii în energie regenerabilă, pentru un viitor sustenabil al României”, a declarat Lăcrămioara Diaconu-Pințea, Country Manager OX2 România.

Proiectul Green Breeze a fost achiziționat în august 2024 de Nala Renewables, un joint venture între IFM Investors și Trafigura. Tranzacția include un acord PPA pe 12 ani cu o corporație multinațională.

Finanțarea proiectului este asigurată de Erste Group și filiala sa, Banca Comercială Română. Aceste acorduri sunt confidențiale.

Odată pus în funcțiune, OX2 va răspunde de managementul tehnic și comercial al proiectului, de supravegherea operațiunilor și optimizarea producției, cu Nala’s Asset Management. Se estimează ca producția anuală de energie a parcului eolian să fie de 312 GWh, acoperind consumul anual de energie electrică a 51.000 de gospodării și contribuind la o reducere de aproximativ 150.000 de tone a emisiilor de CO2 pe an .

Centrala electrică eoliană Green Breeze va fi echipată cu turbine Vestas, lucrările civile, precum și rețeaua de medie tensiune, inclusiv stația electrică interioară, vor fi realizate de CJR Renewables. Linia electrică subterană de 110 KV și stația electrică de racordare la Rețeaua Electrică de Transport vor fi realizate de către consorțiul Enevo Group-Siemens Energy. Proiectul a fost dezvoltat împreună cu Kompact Grid, care va continua să ofere asistență tehnică OX2 pentru faza de construcție împreună cu Bilfinger Tebodin (OX2 owner’s engineer).

OX2 este unul dintre liderii europeni în sectorul energiei regenerabile cu un portofoliu de aproximativ 50 GW în dezvoltare, construcție și operare. Compania activează în domeniul energiei eoliene onshore și offshore, energiei fotovoltaice, precum și în tehnologii care implică hidrogenul și stocarea energiei.

Nala Renewables este o platformă globală de energie electrică și regenerabilă axată pe proiecte solare, eoliene și de stocare a energiei în baterii, în Europa, America Latină și Statele Unite. Nala este un joint venture 50/50 între Trafigura – una dintre cele mai importante companii independente de comercializare a mărfurilor din lume – și IFM Investors. Până în 2025, obiectivul Nala Renewables este de a construi un portofoliu global de proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate cumulată de 4GW


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *