Pachetul „Energia curată pentru toți cetățenii europeni” a fost finalizat. Mai multe drepturi pentru consumatori. Noi angajamente pe energie regenerabilă și eficiență energetică pentru statele membre UE.

Publicat pe Categorii Energie, Opinii / Analize, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Semnal Pachetul „Energia curată pentru toți cetățenii europeni” a fost finalizat. Mai multe drepturi pentru consumatori. Noi angajamente pe energie regenerabilă și eficiență energetică pentru statele membre UE.

Statele membre vor continua să își aleagă propriul mix energetic, dar sunt obligate să respecte noi angajamente de îmbunătățire a eficienței energetice și a utilizării energiei regenerabile până în 2030.

Pachetul „Energia curată pentru toți cetățenii europeni” a fost finalizat, reprezentând pas important pentru realizarea Uniunii Energiei. Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene a adoptat, în data de 22 mai, patru noi acte legislative care redesenează piața de energie electrică a UE. Practic, s-a finalizat revizuirea cadrului de politică energetică, care prevede condițiile prealabile de reglementare pentru tranziția către o energie curată și așează UE pe calea către îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris, se precizează într-un comunicat al Consiliului European.

Noile legi adoptate astăzi includ un regulament și o directivă privind energia electrică, care îmbunătățesc interconectarea, flexibilitatea și orientarea către consumator ale pieței energiei electrice a UE. Regulamentul privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice va garanta siguranța alimentării cu energie electrică în situații de criză. Pachetul include, de asemenea, o revizuire a rolului și a funcționării ACER, Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei.

Adoptarea de astăzi a celor patru dosare reprezintă ultima etapă a procesului legislativ. Acestea vor intra în vigoare după publicarea lor în Jurnalul Oficial.

Comisarul Miguel Arias Cañete a declarat: „Acesta este cel mai ambițios set de propuneri privind energia prezentat vreodată de Comisia Europeană. A fost adoptat în timp record, cu un sprijin impresionant din partea Parlamentului European și a Consiliului. Odată cu finalizarea, am făcut din Uniunea Europeană a Energiei – una dintre cele zece priorități politice ale Comisiei Juncker – o realitate. Cred cu adevărat că va accelera tranziția în domeniul energiei ecologice și va oferi tuturor europenilor acces la o energie sigură, competitivă și durabilă”.

Tranziția treptată către o energie curată și o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru, se precizează într-un comunicat de presă.

Noile norme privind piața energiei electrice vor facilita integrarea energiei regenerabile în rețea, vor încuraja mai multe legături între întreprinderi și comerțul transfrontalier și se vor asigura că piața oferă semnale fiabile pentru viitoarele investiții. Potrivit normelor aprobate astăzi, statele membre trebuie să elaboreze planuri de prevenire, pregătire și gestionare a posibilelor situații de criză în furnizarea de energie electrică în coordonare cu statele membre învecinate și să sporească rolul Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), evidențiază ACUE, într-o postare pe pagina de facebook.

Mai multe drepturi pentru consumatori: se facilitează participarea lor pe piață drept clienți activi

Reglementările adoptate acordă mai multe drepturi consumatorilor și facilitează participarea acestora pe piață drept clienți activi. Capacitatea furnizorilor de energie electrică de a-și stabili propriile prețuri va limita distorsiunile pe piață, va crea mai multă concurență și va reduce prețurile pentru consumatori. Datorită noilor norme privind responsabilitățile de comercializare și de echilibrare, sistemul de energie electrică va putea permite o producție variabilă de energie electrică din surse regenerabile.

În sfârșit, noile norme includ, de asemenea, un nou cadru pentru mecanismele de asigurare a capacității, cu o limită de emisii de 550 gr CO2 provenit din combustibili fosili per kWh de energie electrică.

Pregătirea pentru crize de energie

Noul cadru pentru prevenirea, pregătirea în cazul apariției și gestionarea crizelor de energie electrică va consolida siguranța energetică în întreaga UE, se specifică în comunicat. Odată cu noul regulament, statele membre vor trebui să elaboreze planuri de pregătire pentru riscuri pe baza scenariilor de criză la nivel regional și național. De asemenea, acesta prevede îmbunătățirea cooperării și facilitarea acordării de asistență între statele membre în cazul unei crize de energie electrică.

Rolul ACER

Rolul și funcționarea ACER sunt actualizate în noul regulament. Aceasta include o revizuire a sarcinilor și a competențelor directorului său și ale Consiliului autorităților de reglementare. Rolul de sprijin al ACER în supravegherea reglementară a entităților europene din domeniul energiei face, de asemenea, obiectul consolidării.

Pentru a afla mai multe informații, accesați:

https://ec.europa.eu/info/news/clean-energy-all-europeans-package-completed-good-consumers-good-growth-and-jobs-and-good-planet-2019-may-22_en


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *