PARAPET va finaliza, până la sfârșitul anului, primul proiect de construire a unui parc fotovoltaic pentru Antibiotice Iași, cu finanțare din fonduri PNRR. Anunțul a făcut de Ciprian Bodiu, Head Of Sales Parapet, în cadrul unei conferințe organizată de Energynomics.
“Este unul dintre cele mai importante șantiere – parcul fotovoltaic construit de Parapet pentru Antibiotice Iași. Este o lucrare de referință pentru noi, inclusiv prin faptul că are mari șanse să fie finalizat anul acesta. Vorbim despre capacități de producție de 2,57 MW instalate pe o suprafață de peste 31.400 mp, ce vor asigura aproximativ un sfert din energia electrică necesară companiei”, a precizat Ciprian Bodiu.

Echipa de la Parapet, formată din Daniel Stoica, Alexandrina Mihaela, Vasile Varga, Sergiu Bordas, au terminat de instalat cele 4.680 panouri fotovoltaice, amplasate pe structuri fixe, ei asigurând nu doar lucrările de inginierie mecanică, ci și cele de inginerie electrică și managementul proiectului.
Producătorul de medicamente generice Antibiotice Iași a obținut o finanțare nerambursabilă prin PNRR pentru investiția în parcul fotovoltaic de 2,5 MW.
Valoarea totală a proiectului este de 17.482.586,93 lei, din care 8.729.144,72 lei valoarea totală eligibilă,
4.078.620,00 lei valoarea ajutorului de stat și 8.753.442,21 lei valoarea neeligibilă a cheltuielilor, conform unui comunicat al companiei.
Proiectul parcului fotovoltaic pentru Antibiotice este realizat de Parapet, în asociere cu Enel X România, care asigură echipamentele – panourile și invertoarele. Parapet asigură lucrările mecanice, electrice și managementul de proiect.
“Este doar unul dintre proiectele încheiate sau pe cale de a fi încheiate anul acesta. Ne așteaptă un 2024 cu o efervescență și mai mare în sectorul fotovoltaic. Avem o fereastră mare de oportunitate în față pentru investiții în MW verzi, curați, în România pe care noi, ca și constructori, suntem pregătiți să o valorificăm”, a mai spus Ciprian Bodiu.
Ca și constructori de parcuri fotovoltaice în țară și în afară, din experiența acumulată în ultimii 10 ani în Europa – piața principală fiind Germania unde am construit peste 300 MW în ultimii 5 ani – vedem posibilități de dezvoltare și în România, o creștere a proiectelor, dar ne uităm și la o stabilitate legislativă, a declarat, recent, Paul Moldovan, Chief Operational Officer, PARAPET, la Conferința anuală InvesTenergy.
În primăvara acestui an, Parapet a finalizat.la Tulcea, un proiect de integrare a unui proiect fotovoltaic cu o instalație eioliană funcțională de câțiva ani, fără o creștere a capacității ATR. Un alt proiect al Parapet este unul hibrid si de cercetare, la Cluj, un proiect în care este integrat fotovoltaic, eolian și storage.
PARAPET este o companie românească de construcții în sectorul energiei regenerabile, cu sedii la Cluj-Napoca și Nurnberg. Cu un portofoliu de peste 150 de proiecte fotovoltaice realizate în 15 țări din Europa, având o capacitate totală instalată în prezent de peste 750 MWp, compania oferă soluții și servicii din categoria light EPC. Parapet deține una dintre cele mai mari flote de utilaje iar structura organizațională cuprinde departamente interne dedicate fiecărei etape din construcția unui parc fotovolaic, inclusiv evaluarea seismică a construcțiilor.