CE Oltenia este în întârziere cu realizarea noilor investiții. Parcurile fotovoltaice ce vor fi realizate de CE Oltenia şi OMV Petrom ar urma să fie funcționale și să producă curent la începutul anului 2026, declarau reprezentanții OMV Petrom, la începutul lunii februarie anul curent. Întârzierea remarcată atunci era de un an, generată de faptul că a fost semnat mai târziu contractul de finanţare și de complexitatea proiectelor!
După alte luni bune, conducerea societății Complexul Energetic Oltenia cere aprobarea acționarilor pentru a încheia noi contracte ce vizează dezvoltarea a trei parcuri fotovoltaice.
Contractele de constituire a dreptului de superficie se vor încheia pe o perioadă de 49 de ani (cu prelungire pe alți 49 de ani) între CE Oltenia și societățile înființate împreună cu OMV Petrom, care vor construi parcurile fotovoltaice, respectiv Parc Industrial Rovinari Est, Parc Industrial Tismana 1, Solarist Tismana 2, potrivit unui document al CE Oltenia.
Primul contract este pentru un teren de aproape 60.000 de metri pătrați ce va fi folosit pentru trasee de cabluri, linii electrice și stația de delimitare. Cel de-al doilea contract de superficie vizează stația de ridicare comună. Prețul superficiei va fi impozitul pe teren stabilit de consiliul local din zonă, plus o marjă de profit de 10%, potrivit informațiilor prezentate de companie.
Contractele de finanțare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice, cu o capacitate cumulată de cca.455 MW, au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții celor patru entități juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări, fiind responsabile pentru implementarea proiectelor. În cadrul acestor entități, CE Oltenia si OMV Petrom sunt parteneri egali, într-o structură de participație de 50% – 50%.
Parcurile fotovoltaice realizate de CE Oltenia şi OMV Petrom vor produce curent cel mai devreme la sfârşitul anului 2025 sau începutul anului 2026, întârzierea fiind generată şi de faptul că a fost semnat mai târziu contractul de finanţare cu Ministerul Energiei, conform OMV Petrom, citat de Agerpres.
Întrebat de întârzierea de un an pentru data la care parcurile fotovoltaice vor produce curent, Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, a precizat: “Dacă ne uităm la proiect, când am semnat contractul cu Complexul Energetic Oltenia ne aşteptam să semnăm acordul de finanţare cu Ministerul Energiei mai devreme. Deci am avut o întârziere din acest punct de vedere. Trebuie să spun, de asemenea, că proiectul este unul complex. A trebuit să ne ocupăm de obţinerea avizelor, de terenuri şi aşa mai departe, dar ne bucurăm că am încheiat contractul EPC (Engineering, procurement and construction n.r.) în 2023, am avut ofertele până în decembrie şi s-a anunţat şi în presă că există un interes puternic din partea pieţei pentru a construi aceste parcuri fotovoltaice. Este o veste bună pentru noi şi pentru partenerul nostru”.