Parlamentarii au aflat de la președintele ANRE de ce este energia scumpă. Avertisment: Capacitatea de producţie nu acoperă, în siguranţă, un consum mai mare de 8.000 de MW

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Parlamentarii au aflat de la președintele ANRE de ce este energia scumpă. Avertisment: Capacitatea de producţie nu acoperă, în siguranţă, un consum mai mare de 8.000 de MW
  • ANRE, în control la producătorii de energie pentru a vedea situația exactă privind capacitățile funcționale ale fiecăruia

Se tot vorbește despre 22.000 de MW de putere instalată, o cifră de mult depăşită, și de 14.000 de MW, care  se presupune că ar putea intra oricând în funcţiune.

Realitatea este că, în acest moment, capacitatea de producţie a României nu este suficientă pentru a acoperi în siguranţă un consum mai mare de 7.500-8.000 de MW, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileț, în cadrul audierilor din comisia parlamentară de anchetă a activității Autorității.

Întrebat de președintele comisiei, deputatul PSD Iulian Iancu, care este poziția ANRE cu privire la scumpirea energiei electrice din acest an, Niculae Havrileț a precizat:”Este primul an când avem o piață liberalizată total la gaze și 90% energie electrică. Deci, practic, 2017 este anul în care România a liberalizat piața gazelor și energiei electrice”. El a vorbit despre  două elemente majore care au avut loc în acest an și care au o caracteristică comună, respectiv un vârf de consum de energie electrică, într-o perioadă de turbulențe deosebite din punctul de vedere al climei.”Un moment este ianuarie 2017, când am avut o solicitare crescută de energie electrică pe piață, odată cu o serie de elemente negative: o vreme foarte friguroasă, o solicitare mare de energie electrică, o lipsă de energie hidro în sistem, care este o energie ieftină. Acest lucru a făcut ca prețul energiei pe cărbune să urce foarte mult, ajungându-se la valori foarte mari, de până la 650 de lei pe MWh, dacă facem o comparație cu prețul mediu pe PZU până la acel moment, de 150 de lei — 160 de lei. A fost un salt foarte mare, de natură să pună întrebări ce anume se întâmplă”, a precizat șeful ANRE.

Iarna – prea frig, vara – prea cald

Potrivit lui Havrileț, în luna iulie a fost o situație similară cu cea din ianuarie, când a existat o solicitare foarte mare de electricitate, de data aceasta pe fondul unor temperaturi extrem de mari. Toate acestea coroborate cu o vară secetoasă și o lipsă a vântului, deci o producție mică de energie hidro și eoliană. Astfel că și în timpul verii s-a produs mai multă energie pe cărbune, care este scumpă.

„Totodată, piața de echilibrare a ajuns la un nivel mult mai mare, de la 5% în mod obișnuit a ajuns la 12%. Aceasta este o piață penalizatoare (prețul este mult mai mare decât în piața spot — n.r.). A existat întrebarea dacă producătorii din surse ieftine nu s-au îndreptat cu precădere pe această piață. Am solicitat Consiliului Concurenței să întreprindă o analiză, însă rezultatul controlului a fost că nu s-au găsit elemente de perturbare artificială a prețurilor în sensul înțelegerii dintre producători”, a continuat președintele ANRE.

Siguranţa în aprovizionare, în pericol?

Havrileț a comunicat parlamentarilor că reglementatorul pregătește un raport special dedicat celor două momente din acest an, pe care îl va transmite separat comisiei de anchetă.

„Practic s-a constatat că, dacă nu avem resurse regenerabile ieftine, apă, vânt, suntem dependenți de cărbune, care este scump. Iar capacitatea declarată de producție de 22.000 de MW nu există, nici măcar cei 14.000 de MW, care se presupune că sunt funcționali în orice moment, nu sunt funcționali. Aici avem o analiză comună cu Transelectrica, operatorul pieței de echilibrare, care ne prezintă că, începând cu o solicitare de 7.500 — 8.000 de MW există probleme de alimentare și de asigurare a funcționării sistemului energetic național în siguranță”, a susținut președintele ANRE, cu mențiunea că de-a lungul anului au existat și probleme cu unul dintre cele două reactoare de la Cernavodă, ceea ce a dus, din nou, la reducerea ofertei de energie în piață.

„Toate aceste elemente au dus la creșterea prețului. Pentru a se asigura funcționarea corectă a sistemului, ar trebui ca în politica și în strategia de dezvoltare a sistemului energetic să se propună mărirea capacității de producție din surse care nu sunt regenerabile. Așteptăm investiția de la Iernut (centrală pe gaze construită de Romgaz — n.r.), de 430 de MW, care va avea un aport foarte mare, în special pentru siguranță”, a subliniat Havrileț.

El a mai mai spus că ANRE a trimis echipe de control la producătorii de energie pentru a vedea situația exactă privind capacitățile funcționale ale fiecăruia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Parlamentarii au aflat de la președintele ANRE de ce este energia scumpă. Avertisment: Capacitatea de producţie nu acoperă, în siguranţă, un consum mai mare de 8.000 de MW”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.