Parlamentarii Comisiei lui Iancu au decis: Prosumatorii vor fi scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale pentru cantitatea de energie produsă, consumată și/sau vândută

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Consumatori, Info Legislativ, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Parlamentarii Comisiei lui Iancu au decis: Prosumatorii vor fi scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale pentru cantitatea de energie produsă, consumată și/sau vândută
  • Ieri, Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a dat vot favorabil pentru proiectul ce modifică legea 220/2008. Acesta vine cu soluțiile legislative mult așteptate de regenerabili și prosumatori. Urmează votul Comisiei de Mediu, după care proiectul de lege intră în Plenul Parlamentului

În sfârșit, vești bune din Parlament pentru consumatorii casnici care doresc să-și monteze panouri solare să producă energie și să devină astfel prosumatori: vor fi scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale (taxe și impozite centrale și locale) pentru cantitatea de energie produsă, consumată și/sau vândută.

După un an de dezbateri aprinse, Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților a reușit să determine autoritățile (Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, ANRE) să se pună de acord și să aprobe amendamentele referitoare la prosumatori ce sunt aduse OUG 24 ce modifică şi completează Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie. Ieri, Comisia a dat vot favorabil pentru proiectul ce modifică legea 220/2008. Acesta vine cu soluțiile legislative mult așteptate de regenerabili și prosumeri. Urmează votul Comisiei de Mediu, după care proiectul de lege intră în Plenul Parlamentului.

La ședința Comisiei de specialitate, de ieri, reprezentanții Ministerului Finanțelor au tot invocat prevederi din Codul Fiscal și Codul de procedură fiscală, preocupați fiind de neîncasarea unor venituri ca urmare a scutirilor de la plata obligațiilor propuse pentru prosumeri. “Legat de excepție, vorbim de neimpozitarea veniturilor sau scutirea veniturilor? Pentru că avem obligaţii datorate aparatului central şi obligaţii datorate localelor! Nu ştiu cu TVA-ul cum o să se resolve”, a  insistat Antoaneta Neagoe, şef serviciu în Ministerul de Finanţe, solicitând respectarea literii legii. De notat că Ministerul Finanțelor “se chinuie” din  2016 să îi taxeze pe prosumatori.

“Prosumerul nu ajunge să fie plătitor de TVA. Nu există niciun risc, iar celelalte obligaţii centrale, locale, pur şi simplu îl scutim de la plata acestora, ca să îl încurajăm”, a replicat Iulian Iancu, Președintele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

Parlamentarii Comisiei de specialitate au adoptat un amendament ce definește Prosumatorul. Acesta este “clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, inclusiv în cogenerare, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirilor lor, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”.

O altă veste bună este că parlamentarii au mai aprobat simplificarea procedurii de racordare a unui prosumer la sistemul de distribuţie, aceasta urmând să dureze doar 30 de zile.

Parlamentarii au adoptat ieri noi amendamente ce vin și în sprijinul producătorilor de energie din surse regenerabile, în special celor mici și mijlocii. Revenim cu detalii în acest sens.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *