Parlamentarii vor să scape CEH de faliment. Fac comisie de anchetă. Se ocupă și de CEO

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Info Legislativ, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Parlamentarii vor să scape CEH de faliment. Fac comisie de anchetă. Se ocupă și de CEO
  • Ar urma să fie inițiat și un studiu de impact al efectelor insolvenței și/sau falimentului celor doi operatori energetici

Un număr de 155 de parlamentari au semnat propunerea senatorului Haralambie Vochițoiu și vor să înființeze o Comisie parlamentară de anchetă privind situația celor două entități energetice: Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia. Propunerea a fost îmbrățișată de Grupurile parlamentare din Senat și Camera Deputaților UNPR, PSD, PNL, LC, UDMR și ALDE, fiind pe ordinea de zi pentru aprobarea Plenului Parlamentului. Urmare a unor investigații și audieri a responsabililor, Comisia de anchetă ar urma să stabilească cu exactitate unde s-a greșit și ce măsuri se pot lua pentru îndreptarea situației și evitarea falimentului acestor societăți cu impact pentru securitatea energetică a țării.

parlament

Potrivit Hotărârii privind constituirea Comisia specială de anchetă privind situația CE Hunedoara și CE Oltenia are ca obiective: verificarea modului de construcție și funcționare a pieței de energie din România, modul de acțiune al factorilor interesați/implicați (operatori, producători, autorități de reglementare, autorități competente), să analizeze disfuncționalitățile ce conduc la instabilitatea prețurilor de vânzare a energiei generate pe carbune și să formuleze recomandări în vederea îmbunătățirii situației generale.  Totodată, va verifica modul de asigurare a adecvanței în funcționarea SEN și a securității energetice a României în condițiile sistării activității CE Hunedoara și CE Oltenia și să formuleze recomandări în sensul îmbunătățirii eficienței și evitării opririi activității.

Dacă se consideră necesar, Comisia parlamentară va iniția un studiu de impact al efectelor insolvenței și/sau falimentului celor doi operatori energetici.

Un alt obiectiv al Comisiei de anchetă este verificarea aspectelor legate de transparența decizională și/sau utilizarea eficientă a fondurilor publice cu privire la modul de gestionare a activităților derulate la nivelul autorităților competente. Parlamentarii din comisie se vor informa și vor verifica modul de evitare a suspendării autorizațiilor de mediu pentru cele două termocentrale din cadrul CE Hunedoara și va veni cu recomadări cu privire la îmbunătățirea cadrului legislativ.

Comisia de anchetă va fi formată din 15 membri, condusă de un președinte și 2 vicepresedinți. În termen de 60 de zile de la înființare, Comisia va prezenta un raport final ce va conține constatările, concluziile și propunerile urmare a investigațiilor/audierilor ce vor fi realizate.

În expunerea de motive la Hotărârea privind înființarea Comisiei parlamentare de anchetă se aduc acuzații guvernului tehnocrat care “a reușit performanța ca în câteva luni să scape situația de sub contral, prin necunoaștere, neimplicare și chiar rea credință, ajungându-se la situația în care CE Hunedoara a intrat în insolvență, peste 6.000 de salariați riscând să ajungă în șomaj, fiind afectați pe orizontală și verticală  alte câteva mii de persoane”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Parlamentarii vor să scape CEH de faliment. Fac comisie de anchetă. Se ocupă și de CEO”

  1. oare nu sa intamplat cumva sa fie subminarea economiei nationale ?…prin insolventa si apoi spre faliment ?…doar toate raporturile facute de organele de control arata acest lucru

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *