- „Revoluția verde în lume și în România”, temă de discuție la Conferința anuală InvesTenergy, ce va avea loc marți, 20 noiembrie. Dl Doru Vișan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei este Speaker, alături de reprezentanți ai sectorului regenerabilelor: Dl Viorel Lefter, Președinte PATRES, Dl Martin Moise, Director General REPOM ( în calitate Moderator). La conferință participă și reprezentanți ai RWEA, precum și investitori în E-SRE.
- Intră pe site-ul conferinței și vezi toți Speakerii confirmați: http://evenimente.investenergy.ro/
Parlamentul European a decis: “Până în 2030, eficiența energetică la nivelul UE trebuie îmbunătățită cu 32.5%, în timp ce cota de regenerabile trebuie să fie de cel puțin 32% din consumul final. Ambele obiective vor fi reanalizate în 2023. Obiectivele pot doar să devină mai ambiţioase, în niciun caz reduse, a decis Parlamentul European”.
România va trebui să se conformeze și să îndeplinească aceste obiective. Potrivit proiectului de Strategie Energetică, elaborat de Ministerul Energiei, obiectivul propus este atingerea în anul 2030 a unei cote de energie regenerabilă de circa 26-27%.
Secretarul de stat, Doru Vișan, a declarat la Conferința AFEER: “Garantez că România va atinge cota de regenerabile de 32%. Dacă va fi o certitudine, vom opera modificarea în Strategia Energetică”.
“Orice dezvoltare în contextul fără schemă de sprijin este binevenită. Soluțiile de stocaj sunt binevenite. Orice dezvoltare haotică fără aceste elemente nu își are rostul”, a adăugat Vișan.
Plenul Parlamentului European, reunit săptămâna trecută, a confirmat acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul și Consiliul, în iunie, cu privire la eficiența energetică (434 voturi pentru, 104 împotrivă și 37 abțineri), regenerabile ( 495 voturi pentru, 68 împotriva și 61 abțineri) și guvernanța Uniunii Energetice (475 voturi pentru, 100 împotrivă și 33 abțineri), trei acte legislative din pachetul ”Energie Curată pentru Toți Europenii”, potrivit unui comunicat al instituției, pe care îl redăm în totalitate.
Reducerea facturilor de energie și dreptul de a fi producător pentru autoconsum
Prin eficientizare, europenii vor simți o reducere a facturilor la energie. În plus, Europa își va reduce dependența față de furnizorii externi de gaz și petrol, va îmbunătăți calitatea aerului și va proteja mediul. Pentru prima dată, statele membre vor fi obligate să adopte măsuri specifice pentru eficiența energetică în beneficiul celor afectați de sărăcia energetică.
De asemenea, statele membre vor trebui să asigure dreptul cetățenilor de a produce energie regenerabilă pentru propriul consum, dar și de a stoca și vinde energia nefolosită.
Miza pe a doua generație de biocombustibili
Generația a doua de biocombustibili poate juca un rol important în reducerea amprentei de carbon din transporturi. În același timp, până în 2030, cel puțin 14% din combustibilul destinat transporturilor trebuie să provină din surse regenerabile.
Prima generație de biocombustibili cu risc ridicat de ”schimbare indirectă a utilizării solurilor” (ILUC- atunci când destinaţia solului este transformată din necultivare, adică pășune sau pădure- în producerea de alimente, ceea ce duce la o creștere a emisiilor CO2) nu va mai fi luată in considerare pentru atingerea obiectivelor energetice pentru regenerabile din 2030. Începând din 2019, contribuțiile primei generații de biocombustibili pentru atingerea obiectivelor vor fi reduse treptat până vor atinge zero în 2030.
O nouă guvernanță pentru Uniunea Energetică
Fiecare stat membru trebuie să prezinte până la 31 decembrie 2019 un ”plan național integrat pentru energie și mediu” pentru următorii 10 ani și pentru fiecare deceniu care va urma.
Raportorul pentru eficiență energetică Miroslav Poche (S&D, Cehia) a declarat: “Creșterea eficienței energetice e o politică win-win pentru toți europenii. E un acord bun pentru cetățenii noștri, fiindcă va însemna o reducere semnificativă a consumului energetic, implicit și a facturii. În același timp, este și o veste excelentă pentru competitivitatea industriei europene, reducerea costurilor și stimularea investițiilor.”
Raportorul pentru regenerabile José Blanco López (S&D, Spania) a declarat: “Am înlesnit investițiile într-o producție nouă de biocombustibili pe bază de alimente și am încurajat biocombustibilii avansați. Am reușit să întărim dreptul la autoconsum și am inclus, ca o regulă generală, solicitarea Parlamentului de a elimina taxele pentru energia de autoconsum.”
Următorii pași
De îndată ce Consiliul va adopta formal acordul, noile reguli vor fi publicate în Jurnalul Oficial și vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Regulile privind guvernanța vor fi aplicate direct de către toate statele membre, care vor fi obligate să transpună noile elemente ale celor două directive în legi naționale, dar nu mai târziu de 18 luni de la intrarea lor în vigoare.