Participanții la piața energiei, puși în gardă: Urmează controale ale ACER. Se analizează corectitudinea datelor raportate conform REMIT

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Participanții la piața energiei, puși în gardă: Urmează controale ale ACER. Se analizează corectitudinea datelor raportate conform REMIT

Lispa de implicare, răspunsul la solicitările Agentiei cu întârzieri nejustificate, transmiterea incorectă a datelor în mod continuu, sau retransmiterea repetitivă a datelor care nu sunt în conformitate cu ghidurile furnizate, pot fi considerate drept nerespectare a obligațiilor de raportare conform REMIT

Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei – ACER anunță că va efectua o analiză specializată privind completitudinea, corectitudinea și transmiterea la timp a datelor conform Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT).

REMIT

Piețele organizate și participanții la piața energiei sunt informați de acțiunea ACER, printr-o Scrisoare deschisă privind verificări ulterioare ale calității datelor de tranzacționare raportate conform REMIT, care este publicată pe site-ul OPCOM. Agenția intenționează să colaboreze cu Mecanismele de Raportare Înregistrate (RRM) în scopul îmbunătățirii raportării tranzacțiilor conform REMIT.

Urmare a unor evaluări, Agenția a detectat mai multe tipuri comune de probleme privind calitatea datelor și se așteaptă ca participanții la piață și piețele organizate  sa înceapă propria revizie a datelor raportate conform REMIT până în prezent, în vederea corectării unui raport de tranzacționare transmis anterior, respective furnizării de informatii suplimentare la solicitarea ACER, se precizează în Scrisoarea deschisă. Obligația de a furniza raportări complete și corecte ale tranzacțiilor include obligația de a corecta un raport de tranzacții trimis anterior eronat și corecta un raport de tranzacții în cazul în care tranzacția în sine a fost modificată ulterior tranzacționării.

De notat că Agenția analizează în mod constant datele primite pentru contractele tranzacționate pe piețele organizate raportate începând cu 7 octombrie 2015 și pentru contractele tranzacționate înafara piețelor organizate și raportate începând cu 7 aprilie 2016, cu scopul evaluării completitudinii, corectitudinii și transmiterii la timp a datelor.

După verificări, Agenția va informa participanții la piață și piețele organizate despre problemele legate de calitatea datelor prin intermediul RRM-urilor care raportează în numele acestora. Raportele ACER vor descrie tipul (tipurile) de probleme identificate și acțiunile ce se impun a fi realizate. Potrivit Scrisorii, Agenția preferă să  lucreze cu părțile care raportează în rezolvarea aspectelor legate de calitatea datelor, dar va lansa, de asemenea, măsuri de sancționare, dacă este necesar. În acest context, lispa de implicare, răspunsul la solicitările Agentiei cu întârzieri nejustificate, transmiterea incorectă a datelor în mod continuu, sau retransmiterea repetitivă a datelor care nu sunt în conformitate cu ghidurile furnizate, pot fi considerate drept nerespectare a obligațiilor de raportare conform REMIT.

Tipuri comune de probleme legate de calitatea datelor, evidențiate de ACER

  • cantitate zero, negativă sau neraportată;
  • valori incorecte raportate. Au fost raportate tranzacții în care valorile de preț sunt suspecte, iar problema poate fi din cauza unei erori de tastare de tip „fat-finger” sau a raportării incorecte a unității. De exemplu, s-a rapoartat 0,030 €/MWh în loc de 30 €/MWh;
  • raportarea eronată a punctului sau zonei de livrare;
  • raportarea greșită a a identificatorului pieței organizate (OMP);
  • definirea unui profil de livrare inexact. Este dat ca exemplu un contract anual, tip bandă, care este raportat în mod eronat cu data și ora de început a livrării 2016-12-31 00:00 și data și ora de sfârșit de livrare 2017-12-30 24:00;
  • lipsa consistenței între raportările ambelor părți ale unei tranzacții;
  • lipsa ordinului care a condus la tranzacție (când se raportează identificatorul conex al ordinului);
  • raportarea eronata a denumirii contractului în cazul tranzacțiilor bilaterale etc.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Participanții la piața energiei, puși în gardă: Urmează controale ale ACER. Se analizează corectitudinea datelor raportate conform REMIT”

  1. Lasata de capul ei, orice organizatie de tip birocratic va creste necontrolat, inventandu-si obiectul muncii. Exemplele date – niste prostioare, la urma urmelor, mi se pare de-a dreptul jenant sa fie sugerata ca exemple…. exemple de ce? De intentii criminale? Infractionalitate organizata? – sugereaza ca exact aceasta este situatia ACER.
    Inteleg ca, de un an si jumatate incoace, Agentia analizeaza din greu tone si tone de date. Bun. Vreo concluzie au tras? Alta decat ca oamenii mai fac si greseli marunte, mai ales daca-i incarci la nesfarsit cu noi si noi obligatii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *