PATRES cere reechilibrarea cererii şi ofertei de certificate verzi

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic PATRES cere reechilibrarea cererii şi ofertei de certificate verzi

Pe lângă o creștere a cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru 2016, PATRES – Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România solicită autorităților să reechilibreze cererea şi oferta de certificate verzi pe piaţă, în condițiile unui excedent mare de certificate verzi pe care producătorii de energie regenerabilă nu le mai pot vinde.

RXL004005

‘Am cerut (autorităţilor – n.r.) o reechilibrare a cererii cu oferta de certificate verzi într-un mod sustenabil. Să fie fixat un preţ minim, dar să nu mai existe acea plajă de la minim la maxim. De asemenea, am cerut să se renunţe la cota de energie, care nu mai are sens, şi să rămână doar cea de certificate verzi, fixată de ANRE astfel încât să existe un echilibru’, a declarat Martin Moise, Prim vicepreședinte PATRES, într-o întâlnire cu presa.

Totodată, organizația patronală a cerut ca certificatele verzi care au fost amânate să nu mai fie recuperate în trei ani, ci în cinci – opt ani, pentru a aplatiza curba impactului la consumatorul final.

În acest moment există un excedent de certificate verzi de circa 4,8 milioane, care nu mai pot fi vândute, din totalul de 12 milioane emise în acest an. Din cei 316 de participanţi la această piaţă, doar 121 au avut rata de succes de 100% pentru ofertele depuse.

Referitor la cota de certificate verzi, propusă de ANRE , de 12,15%, Viorel Lefter – Președinte PATRES a declarat:’Această cotă este extrem de mică şi reprezintă moarte sigură. O treime dintre proiecte vor fi trimise în insolvabilitate şi chiar în faliment. Suntem realişti că schema de sprijin, într-o primă fază, a fost extrem de generoasă, dar am trecut în extrema cealaltă. S-a mers prea departe, iar investitorii spun că au fost păcăliţi de statul român’.

Ministrul Energiei i-a rugat pe reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) să reanalizeze cota de certificate verzi pentru anul următor, în contexul în care producătorii de energie regenerabilă susţin că această cotă ar trebui să crească.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *