- Consiliul Concurenţei analizează dacă este necesară şi supraimpozitarea furnizorilor
Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, potrivit unui Ordin pregătit de Agenția Națională de Administrare Fiscală, publicat ieri, 17 ianuarie, pe site-ul ANAF la secțiunea Transparență decizională.
De la aceste prevederi sunt exceptaţi producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare.
Potrivit proiectului de Ordin ANAF, impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se calculează pentru perioada 1 noiembrie 2021- 31 martie 2022.
În cursul acestei dimineți, premierul Nicolae Ciucă se întâlnește cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor de energie pentru a discuta pe acestă temă.
Banii pentru ajutorul oferit consumatorilor ar urma să provină din suprataxarea profiturilor obţinute de producătorii de energie. Consiliul Concurenţei analizează dacă este necesară şi supraimpozitarea furnizorilor. „Această suprataxare va genera fonduri pe care le putem folosi pentru a proteja consumatorii casnici vulnerabili şi consumatorii industriali vulnerabili. Aceasta deoarece costurile de producţie nu au crescut, dar preţurile au crescut foarte mult, iar producătorii câştigă fără a avea un merit al lor. Nu este clar dacă tot acest câştig s-a dus la producători, care au şi contracte la termen. S-ar putea ca de acest câştig să beneficieze şi intermediarii, traderii, furnizorii. Şi atunci poate că are sens să punem supraimpozitarea pe tot lanţul, nu doar la producători, ci şi la furnizori sau traderi. Este o idee pe care o analizăm în momentul de faţă”, a declarat recent Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.