Pentru a evita apariția unor facturi uriașe la energie electrică, Distribuție Energie Electrică România, companie din Grupul Electrica, invită clienții să se reprogrameze pentru citiri contoare pentru regularizare

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Pentru a evita apariția unor facturi uriașe la energie electrică, Distribuție Energie Electrică România, companie din Grupul Electrica, invită clienții să se reprogrameze pentru citiri contoare pentru regularizare
  • Anunț DEER: Dorim să ne asigurăm că aceste citiri, care se efectuează o dată la 6 luni, sunt corecte și reflectă  consumul real de energie electrică

Pentru a  evita apariția unor facturi uriașe de regularizare, Distribuție Energie Electrică România, companie din Grupul Electrica, cu  optsprezece sucursale, anunță reprogramări pentru citiri contoare pentru regularizare.

În cazul în care, din diferite motive nu s-a permis accesul la contor sau consumatorul nu a fost găsit la locul de consum, iar reprezentanții operatorului de distribuție  nu au  putut efectua citirea contorului, în perioada planificată, vă rugăm să ne contactați pentru o reprogramare, dorind astfel să ne asigurăm că aceste citiri care se efectuează o dată la 6 luni, sunt corecte și reflectă  consumul real de energie electrică, se precizează în anunțul DEER de reprogramare pentru citiri contoare pentru regularizare.

Distribuitorii de energie vor avea obligația de a citi indexul grupului de măsurare în vederea emiterii facturii pe baza consumului de energie electrică efectiv realizat într-un interval mai mare de o lună, dar care nu trebuie să depăşească 6 luni. ANRE vine cu prevederi explicite privind această obligație a operatorilor de distribuție într-un nou proiect de ordin pentru modificarea și completarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 46/2021. Proiectul de ordin este în consultare publică.

Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/romanii-scapa-de-facturi-uriase-de-regularizare-la-energie-electrica-anre-obliga-distribuitorii-sa-citeasca-contorul-intr-un-interval-mai-mare-de-o-luna-dar-care-nu-trebuie-sa-depaseasca-6-luni-ope/

În vederea optimizării fluxului comunicațional privind reprogramarea vizitei operatorului de distribuție pentru citirea contoarelor de energie electrică, în vederea regularizării consumului de energie electrică, conform planificării, sau al citirii contorului în cazul schimbării furnizorului (în situația în care furnizorul nu a preluat indexul autocitit de către clientul final), DEER anunță că au fost create, la nivelul fiecărei sucursale, canalele alternative pentru citirea contoarelor: adrese de mail cu format  citire.[nume_sucursală]@distributie-energie.ro, respectiv a unui număr de telefon, cu aplicație Whatsapp.

Compania recomandă utilizatorilor de energie electrică să permită accesul la grupurile de măsurare doar acelor persoane care prezintă legitimație de serviciu și/sau împuternicire din partea Distribuție Energie Electrică Romania pentru citirea contoarelor.

Conform Ordinului ANRE nr. 25/2021 de modificare a Ordinului ANRE nr. 90/2015  privind aprobarea contractelor-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, citirea indexului grupului de măsurare pentru decontare aferent unui loc de consum se realizează de către opertaorii de distribuție.

ANRE a stabilit acordarea de compensații utilizatorilor în cazul depășirii perioadei de citire a contoarelor. Un proiect de ordin referitoare la standardele de performanță ce trebuie îndeplinite de către operatorii de distribuție a energiei electrice este în consultare publică pe site-ul Autorității.

Distribuitorii sunt obligați  să transmită  utilizatorului o informare cu privire la dreptul acestuia de a primi compensații pentru nerespectarea prevederilor din standard de performanță și cu privire la situațiile în care operatorul sistemului de distribuție este obligat să acorde compensații, valorile compensațiilor, modul de solicitare/acordare, precum și termenul și modalitatea de plată ale acestora.

ANRE consideră că modificările vor contribui la evitarea emiterii unor facturi aferente consumurilor de energie electrică și gaze naturale ale clienților finali în baza unor estimări, ca urmare a citirilor efectuate cu întârziere față de termenele prevăzute în reglementări. Astfel, perspectiva plății unor compensații clienților finali va conduce la stimularea operatorilor de distribuție în vederea realizării citirilor grupurilor de măsurare la termenele prevăzute de reglementările în vigoare, precizează ANRE, într-un comunicat de presă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Pentru a evita apariția unor facturi uriașe la energie electrică, Distribuție Energie Electrică România, companie din Grupul Electrica, invită clienții să se reprogrameze pentru citiri contoare pentru regularizare”

  1. Autocitirea nu e suficienta/nu tine loc de proba în intervalul de 6 luni (între reglementari)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *