Pentru un viitor net zero. Studiu Eurelectric: Piața energetică a Europei are nevoie de o evoluție care să se bazeze pe structura existentă, care a fost rafinată de peste două decenii. Trei piloni pentru reforma acesteia

Publicat pe Categorii Opinii / Analize
Prima Pagina Opinii / Analize Pentru un viitor net zero. Studiu Eurelectric: Piața energetică a Europei are nevoie de o evoluție care să se bazeze pe structura existentă, care a fost rafinată de peste două decenii. Trei piloni pentru reforma acesteia

Eurelectric, Uniunea industriei energiei electrice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie din întreaga Europă, a lansat un studiu de referință despre cum fie adaptat designul pieței de energie electrică a UE pentru un viitor net zero. Concluzia este clară: piața energetică a Europei are nevoie de o evoluție care să se bazeze pe structura existentă, care a fost rafinată de peste două decenii.

Studiul Eurelectric propune adăugarea a trei noi piloni pentru a împuternici consumatorii, a stimula investițiile în energie curată și a asigura securitatea aprovizionării într-un sistem energetic în schimbare.

Prezentăm comunicatul Eurelectric:

În urma creșterilor istorice ale prețurilor din august 2022, a avut loc o dezbatere politică intensă cu privire la proiectarea pieței interne a energiei a UE. Dezbaterea este programată să continue pe baza propunerii legislative depuse de Comisia Europeană la 14 martie 2023. Rezultatul ar putea avea implicații majore atât pentru clienți, cât și pentru investitori.

„Prin acest studiu, contribuim la dezbaterea de proiectare a pieței cu soluții foarte tangibile. Pentru ca consumatorii să-și limiteze expunerea la cea mai extremă volatilitate a prețurilor. Pentru ca investitorii să beneficieze de o mai mare certitudine și vizibilitate pe termen lung. Și ca autoritățile publice să-și informeze deciziile cu privire la modul de orientare a dezvoltării sistemului energetic”, spune președintele Eurelectric și CEO E.ON, Leonhard Birnbaum.

Un element cheie în dezbaterea asupra pieței de energie electrică este impactul șocului de aprovizionare asupra clienților.

Studiul Eurelectric demonstrează modul în care un design revizuit al pieței ar putea aduce beneficii clienților prin stabilirea unui nou echilibru între semnalele de preț pe termen lung și pe termen scurt. Instrumente: utilizarea sporită a instrumentelor pe termen lung – acorduri de cumpărare a energiei (PPA) și contracte pentru diferență (CfD) – combinată cu lichiditate îmbunătățită pe piețele forward.

Studiul subliniază importanța furnizorilor robusti din punct de vedere financiar, dar subliniază și eficiența economică a unei abordări bazate pe piață. Mai degrabă decât obligațiile de acoperire impuse politic, un cadru flexibil de reziliență implementat de statele membre ar trebui, prin urmare, să contribuie la asigurarea solidității furnizorilor.

Reglementări privind garanțiile și oportunitățile sporite de acoperire transfrontalieră pot dezvolta în continuare piețele forward și pot stimula lichiditatea, făcând astfel acoperirea mai gestionabilă, în beneficiul clienților.

Un cadru de investiții compatibil cu piața

Instrumentele pe termen lung sunt, de asemenea, esențiale pentru investițiile intensive în capital în tehnologii cu emisii scăzute de carbon și regenerabile, deoarece oferă stabilitate a prețurilor și vizibilitate pe termen lung asupra rentabilității. Reducerea riscurilor unor astfel de contracte ar putea contribui la consolidarea ratelor masive de investiții necesare pentru a atinge obiectivele pentru 2030, care trebuie să atingă aproximativ 80 de miliarde EUR pe an.

Pentru a asigura proliferarea instrumentelor pe termen lung este esențială eliminarea barierelor legislative care împiedică utilizarea acestora. Acesta este în special cazul PPA-urilor private.

Autoritățile publice pot juca un rol complementar atunci când semnalele de investiții nu vin de pe piață. CFD-urile susținute de stat, de exemplu, sunt adesea folosite cu succes pentru proiecte de energie regenerabilă la scară largă. Cu toate acestea, CFD nu ar trebui aplicate retroactiv. Și utilizarea lor ar trebui să rămână voluntară pentru a evita împiedicarea proiectelor la scară mică și restrângerea inițiativei private. Studiul subliniază, de asemenea, necesitatea critică de a asigura un echilibru între diferitele instrumente pe termen lung. Să se conceapă opțiuni tehnice inovatoare pentru mecanismele de calibrare și design-uri CfD.

Secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby, detaliază cum să găsești un echilibru atent între stat și piață pentru a preveni canibalizarea inițiativei private.

Un cadru de securitate a aprovizionării

O ultimă adăugare la o piață de energie electrică potrivită pentru net-zero este cea care permite o mai bună anticipare și coordonare a nevoilor sistemului de energie și care garantează securitatea aprovizionării.

Pe măsură ce sistemul energetic se schimbă odată cu creșterea electrificării și generarea descentralizată, este necesară o viziune mai granulară a dinamicii în schimbare, în special în rețelele de medie și joasă tensiune. Acest lucru poate ajuta la informarea deciziilor privind consolidarea rețelei și dezvoltarea capacității flexibile și ferme. Studiul detaliază modul în care evaluările de adecvare și planurile de rețea pot fi detaliate în termeni de timp și sugerează ca acestea să detalieze în continuare impacturile climatice asupra sistemului energetic.

Studiul este lansat ieri, 29 martie, la un eveniment cu peste 1000 de participanți înregistrați, la care a participat comisarul UE Kadri Simson, în calitate de guest speaker.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *