Peste 1.800 mineri pun de grevă generală în Valea Jiului

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Peste 1.800 mineri pun de grevă generală în Valea Jiului

Peste 1.800 de mineri din Valea Jiului se pregătesc de grevă generală. Nemulțumirile vizează contractul colectiv de muncă şi intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH). S-au strâns deja semnăturile pentru declanşarea unei greve generalede la minerii de la Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan, precum şi de la angajaţii Electrocentrale Deva.

mineri-cutremur_2731971743

”Avem nedefinitivată situaţia, dar mâine (joi – n.r.) vom şti cu exactitate numărul de semnături. Oricum, ele depăşesc cifra de 1.800, iar pentru declanşarea grevei generale sunt necesare 1.600. Rămâne să vedem dacă în relaţia cu angajatorul, ţinând cont de revendicările salariaţilor, ajungem la o înţelegere sau nu. Dacă nu ajungem la o înţelegere, atunci, conform legii, vom notifica Inspectoratul Teritorial de Muncă şi angajatorul, apoi vom declanşa greva de avertisment şi apoi greva generală”, a declarat Petre Nica, liderul Sindicatului Muntele, pentru Mediafax.

Referitor la contractul colectiv de muncă, minerii sunt nemulțumiți de refuzul angajatorului de a acorda sporul de periculozitate, masa caldă şi tichetele de masă. Sporul de periculozitate este de 900 de lei, tichetele se acordă câte unul pentru fiecare post prestat, iar masa caldă este pentru cei care îşi desfăşoară munca sută la sută în subteran, explică liderul de sindicat.

Minerii se tem și că intrarea în insolvență a CE Hunedoara îi va lăsa fără locuri de muncă. Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a dat asigurări la finele anului trecut, după o vizită în Valea Jiului că stabilitatea locurilor de muncă și păstrarea siguranței energetice a României, cu tot cu energia din huila sunt prioritatile sale.

Complexul Energetic Hunedoara are datorii de aproximativ 1,2 miliarde de lei şi are 6.400 de angajaţi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, precum şi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Vulcan şi Livezeni.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *