Peste 6 ore de audieri tensionate la Comisia de anchetă a ANRE. Absenți, șefii OMV Petrom vor fi trimiși la DNA și DIICOT. Iancu: Lucrurile sunt extrem de grave în zona de producţie, ANRE a emis reglementări ciudat de permisive

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Peste 6 ore de audieri tensionate la Comisia de anchetă a ANRE. Absenți, șefii OMV Petrom vor fi trimiși la DNA și DIICOT. Iancu: Lucrurile sunt extrem de grave în zona de producţie, ANRE a emis reglementări ciudat de permisive
  • Președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, i s-a cerut să prezinte rezultatele controalelor la producători până la finalul anchetei parlamentare
  • Urmează la audieri distribuitorii de energie, furnizorii de energie, miniştrii Energiei (actuali și foști) ,reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei. Invitat permanent: ANRE

Peste 6 ore au fost audiați ieri la Parlament, la Comisia de anchetă a activității ANRE, șefii companiilor Romgaz, CE Oltenia, Hidroelectrica, CE Hunedoara, Elcen, Transelectrica, OPCOM, precum și a Dispeceratului Energetic Național și Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. Conducerea OMV Petrom nu a răspuns invitației comisiei, preferând să răspundă în scris la întrebarile care vor fi transmise, fapt ce a iscat comentarii acide din partea președintelui Iulian Iancu, care a fost susținut de colegii de comisie pe tot parcursul ședinței de ieri. Au lipsit și reprezentanții Transgaz, care au cerut o amânare motivând că sunt plecați în delegaţii.

“Considerăm că este un refuz ferm al doamnei Mariana Gheorghe să vină la Comisia de anchetă. Noi am solicitat din nou prezenţa domniei sale. În cazul în care nu se prezintă personal, vom declina  către DNA şi DIICOT datele pe care Comisia le deţine”, a precizat Iulian Iancu. “În momentul în care eşti un actor atât de important în România, cu implicaţii în viaţa cetăţenilor şi cu avantaje foarte mari din partea acestei ţări, nu te prezinți nici măcar să discuţii?”, s-a întrebat deputatul referitor la absența celor de la OMV Petrom, după ce zilele trecute a acuzat că Gazprom-OMV vrea să mute pe bursa de la Viena tranzacţiile cu gaze din România.

Important de știut pentru șefii companiilor: Recent, parlamentarii au modificat regulamentul, invitațiile la Comisiile de anchetă devenind obligatorii.

În lipsa conducerii companiei, pe parcursul ședinței, au fost mai multe atacuri la adresa OMV Petrom. S-a discutat despre avantajul pe care OMV Petrom l-ar fi avut din faptul că şi-a închis capacitatea de producţie de energie la începutul anului, Iulian Iancu spunând că este probabil să fi vrut să valorifice pe piaţa de gaze cantitatea de gaze disponibilizată, pe care altfel ar fi trebuit să o utilizeze pentru producerea de energie.

Răspunzând la o întrebare adresată de deputatul PNL Virgil Popescu, directorul Dispecerului Energetic Naţional – DEN, Virgil Ivan, a precizat că OMV Petrom a informat, încă din 24 septembrie anul trecut, că îşi reduce la jumătate capacitatea de producţie, din cauza unui transformator defect, durata de contractare plus execuţie fiind de minim un an de zile. Iancu a vrut să știe dacă în acest moment tranformatorul este reparat. Ivan a comunicat: “Din nefericire, în aprilie, s-a stricat şi cel de-al doilea transformator. La un moment dat au fost cele două transformatoare indisponibile, ceea ce a dus la indisponibilitatea integrală a Centralei, au înlocuit unul, iar în week-edul acesta îl înlocuiesc şi pe cel de-al doilea”.

Am selectat, în cele ce urmează, cele mai importante declarații din cadrul audierilor la Comisia parlamentară de anchetă a ANRE.

DEN: Putere instalată –  24.000 MW, capacitate funcțională – 14.000  MW

Reprezentantul Dispeceratului Energetic Național, Virgil Ivan, a comunicat că, în acest moment, este funcțională o capacitate de 14.000 de MW din puterea totală instalată de 24.000 MW. Din aceasta capacitate, 4.500 MW provine din surse regenerabile. În luna ianuarie 2017,  s-a înregistrat un consum mai mare cu până la 1000 de MW comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.

Referitor la stocurile pentru această iarnă, potrivit datelor deținute de DEN, la cărbune stăm bine, la gaze – procentul este cu 10% mai mic la acest moment comparativ cu anul trecut.

OPCOM: Piața de electricitate nu a fost manipulată. Unii participnați au avut un comportament anacronic

Directorul general al OPCOM a subliniat că piața de electricitate nu a fost manipulată, dar că unii participanți au avut un comportament anacronic, afișând oferte mari de preț pe o perioadă îndelungată.

La întrebarea adresată de Iulian Iancu, cum caracterizează comportamentul unui actor, pe care l-a și numit – OMV Petrom, care a licitat, timp de o lună, 2000 lei/MWh,  Ionescu a spus: “ Un astfel de comportament ar putea fi înțeles pentru o perioadă scurtă, o zi, două trei. Participantul la piață trebuia să facă propriile analize și după câteva zile să contracteze prin celelalte platforme de tranzacționare. A fost unul dintre vectorii care au ridicat prețul energiei pe bursă. A contribuit la o stare de panică, disconfort”. „Eu, OMV Petrom, mă duc cu prețul foarte sus, negăsind cumpărător, mă refugiez în piața de echilibrare, unde câștigul e mai mare”, a comentat Iancu, precizând că oferta respectivă a fost ținută o lună, în ciuda semnalelor de preț (de scădere).

CE Oltenia a vândut pe piața de echilibrare doar 5,5% din producție

La finele anului trecut, situația la CE Oltenia era una dezastruoasă. Sorin Boza, director general,a precizat că din cele 11 grupuri care produc energie ale CE Oltenia,  un singur grup era contractat prin contracte bilaterale. În prezent, situația s-a schimbat radical. Pentru 2018 avem o medie de 6 grupuri vândute, pentru un preț mediu de 180 lei/MWh, a spus Boza. Directorul commercial, Ionel Ilie a precizat că, iarna trecută, când pe piaţa spot de energie (PZU) erau preţuri de 700 de lei pe MWh, CE Oltenia a depus oferte de vânzare a energiei pe un an cu 165 de lei pe MWh, fără a găsi cumpărător. “Cu toată explozia de preţuri din acest an, preţul mediu obţinut în acest an de CE Oltenia pe OPCOM este sub 180 de lei. Pe PZU, CE Oltenia a vândut în primele nouă luni ale anului sub 20%, cu o medie de 240 de lei, iar 5,5% pe piaţa de echilibrare. În acest moment, majoritatea energiei este vândută în contracte pe termen lung şi pe PZU am livrat 5% în ultimele luni. Acum funcţionăm cu 7 grupuri în permanenţă şi maxim 5% în PZU”, a afirmat Ilie.

CE Oltenia poate acoperi vârful de consum de electricitate în această iarnă, însă aceasta depinde de nivelul cererii, întrucât există mari probleme cu transportul cărbunelui din cariere la termocentrale, au precizat reprezentanţii producătorului de energie.

Boza a comunicat că stocurile actuale obligatorii pentru iarna viitoare sunt constituite aproape în totalitate: există deja 1,4 milioane de tone, cu targetul de 1,5 milioane de tone pentru 15 noiembrie.

Bogdan Badea, Președinte Directorat: 2017 nu este nici pe departe cel mai bun an pentru Hidroelectrica

Președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a evidențiat din start că 2017 nu este nici pe departe cel mai bun an pentru Hidroelectrica, fiind unul secetos. În luna ianuarie, Hidroelectrica a vândut 1,16 TWh, dintre care 300 de GWh pe piața de echilibrare și 38 de GWh pe PZU, restul fiind contracte pe termen lung. Ca urmare a evoluției prețurilor, compania a obținut în prima parte a anului un profit mai mare cu 50% la o producție mai mică față de cea a anului trecut.

La fel ca CE Oltenia, s-a comunicat că și Hidroelectrica a licitat la 170 lei/MWh, pe termen lung, dar nu a găsit niciun cumpărător!

Reglementări defectuoase și o anchetă a Curții de Conturi au eliminat Romgaz de pe piață

Statul a pierdut nu mai puțin de 500 de milioane de lei venituri bugetare ca urmare a unor reglementări defectuoase și a unei anchete a Curții de Conturi care au condus la eliminarea de pe piață a Romgaz, în favoarea importatorilor care nu sunt grevați de impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute de producătorii români din dereglementarea pieței, care impune practic acestora un prag de preț de 72 lei/MWh, a declarat Virgil Metea, director general Romgaz. El a semnalat că Romgaz, companie de stat căreia i se aplică o anume legislație secundară, devine vulnerabilă. Ca să nu lase populația fără gaze, Romgaz a furnizat o cantitate mai mare decât cea reglementată, în special către Elcen.Curtea de Conturi a venit și a spus că această cantitate putea fi vândută pe piața liberă, la prețuri mai mari, ceea ce a condus la un prejudiciu adus companiei și, implicit statului, ca principal acționar.

Metea mai susține că ANRE a avut motive obiective să impună necesarul de import. “Practic, producătorii români nu puteau să acopere necesarul de gaz din producție sau depozitate, pentru că nevoia era mare, inclusiv pe piața de electricitate. Din punct de vedere al siguranței, este OK, din punct de vedere comercial este o problemă că nu pot fi vândute. De aceea, toate companiile vor să vândă cantitățile la sfârșitul ciclului de depozitare, pentru a nu avea costuri suplimentare”. Curtea de Conturi a presat și ANRE, potrivit lui Metea. “Romgaz este acum în situația de a da în judecată toată piața. E absurd!”, a semnalat directorul general al companiei.

Pierderi mari la Transelectrica din activitatea de servicii de sistem

Directorul General executiv  Corina Popescu, a semnalat că Transelectrica înregistrează pierderi, pe trimestrul 3, de peste minus 50 milioane lei, din activitatea de servicii de sistem. “Dacă mergem pe acelaşi trend cu achiziţia de servicii de sistem şi pe trimestrul patru, la sfârşitul anului, pe jumătate de an, putem avea o pierdere de circa minus 100 de milioane doar din activitatea de servicii de sistem. La un profit reglementat de 120 de milioane, întreaga activitate a Transelectrica este perturbată şi va pune în pericol funcţionarea sistemului”, a precizat Popescu.

În ce privește investițiile, șefa Transelectrica a precizat că pentru următorii 2 ani este un program ambițios și că s-a reușit deblocarea unor proiecte importante de investiții.

Cresc amenzile pentru operatorii care nu fac investiții. Va fi cotă din cifra de afaceri

Noul președinte al ANRE a insistat pentru creșterea amenzilor pentru operatorii care nu își îndeplinesc obligațiile de investiții. El a cerut insistent președintelui Comisiei pentru Industrii și Servicii, Iulian Iancu, să ia în calucul modificarea amenzilor, prin lege, care să fie cotă din cifra de afaceri a companiilor.

„Toți operatorii din piață care nu își îndeplinesc programul de investiții și de mentenanță și pun în pericol securitatea sistemului energetic național să fie taxați cu amenzi cotă din cifra de afaceri. Înțeleg preocuparea pentru profituri mari care atrag  bonusuri pentru manageri, dar acesta trebuie să fie un obiectiv. Va fi una dintre concluziile comisiei de anchetă.”, a declarat Iulian Iancu. În prezent, amenzile sunt cuprinse între 80.000 și 250.000 lei. Dacă acestea sunt plătite de opertaori în curs de 24 de ore se reduc la jumătate.

Iancu a precizat că va include această modificare în proiectul de lege privind Ordonanța 64.

Iulian Iancu, la finalul audierilor: ANRE a emis reglementări ciudat de permisive, în condiţiile acestui război economic căruia trebuie să-i facem faţă

La finalul audierilor, președintele Comisiei, Iulian  Iancu, a declarat ziariștilor: “Am continuat ancheta cu producătorii şi transportatorii de energie. Din păcate, OMV Petrom, unul din producătorii importanţi de gaze, a declinat invitaţia noastră. Eu o consider un refuz cu implicaţii foarte grave pentru că vorbim aici şi de siguranţa naţională. Din analiză, au reieşit lucruri, după părerea mea, extrem de grave. Observăm, pe de o parte, în ce-i priveşte pe producătorii de gaze, intervenţii de natură administrativă prin ordonanţe de urgenţă, hotărâri de guvern, reglementări în legislaţia secundară, chiar intervenţii din partea Curţii de Conturi care, în final, au contribuit direct la majorarea preţului, la obstrucţionarea comportamentului unor operatori în piaţă şi chiar la diminuarea veniturilor unui producător – în cazul nostru diminuarea veniturilor Romgaz – şi implicit diminuarea veniturilor la bugetul de stat cu 500 de milioane de lei. Deci lucrurile sunt extrem de grave în zona de producţie. Am mai observat că s-a înregistrat în acest an un profit de 50% la Hidroelectrica. După orice normă din lume, nu ai cum să obţii profitul acesta. De asemenea, s-a mai observat că, deşi producătorii de gaze au costuri între 28 şi 30 de lei, cu profit 100%, vânzări duble, doresc 300%. Iarăşi, de neînţeles, raportându-ne la capacitatea economiei româneşti”. În opinia lui Iancu, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis reglementări ciudat de permisive, în condiţiile acestui război economic căruia trebuie să-i facem faţă.

El a cerut actualului președinte Dumitru Chiriță să prezinte rezultatele contraoalelor la producători până la finalul anchetei parlamentare.

La ședința Comisiei de anchetă de săptămâna viitoare sunt invitați să participe distribuitorii de energie, după care urmează furnizorii de energie şi miniştrii Energiei,reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei. Invitat permanent la toate audierile: ANRE.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Peste 6 ore de audieri tensionate la Comisia de anchetă a ANRE. Absenți, șefii OMV Petrom vor fi trimiși la DNA și DIICOT. Iancu: Lucrurile sunt extrem de grave în zona de producţie, ANRE a emis reglementări ciudat de permisive”

  1. In opinia mea, o comisie parlamentara nu poate purta denumirea de comisie de ancheta, pentru ca atributiile de ancheta eavin altor institutii. Un titlu mai corect ar fi “comisie de audiere” sau “comisie de investigatii” care pot fi politice, economice sau mixt politico economice. Mutumesc !
    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *