Ministrul Petcu critică fostul Guvern pentru proasta pregătire a perioadei de iarnă. A dispus controale în companii și minister. Grigorescu: Stocurile există…au fost notificate

Publicat pe Categorii Opinii / Analize
Prima Pagina Opinii / Analize Ministrul Petcu critică fostul Guvern pentru proasta pregătire a perioadei de iarnă. A dispus controale în companii și minister. Grigorescu: Stocurile există…au fost notificate

Ministrul Energiei, Toma Petcu, vorbește despre o proastă pregătire a perioadei de iarnă realizată de fostul guvern, motiv pentru care a cerut Corpului de control să facă verificări la Complexele energetice Hunedoara şi Oltenia, precum şi la Ministerul Energiei.

toma-petcu

„Am observat, în aceste zile, o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern. În primul rând, stocurile de cărbune la centralele termoelectrice. Aici m-aş referi la CE Oltenia, unde avem la ora actuală 357.000 de tone. Cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 de tone, ne-ar asigura o durată de funcţionare doar pentru patru zile. La CE Hunedoara avem la ora actuală în stocuri 30.000 de tone. Cu un consum zilnic de 6.100 de tone pe zi, asta înseamnă o funcţionare de maxim patru zile”, a declarat Petcu, la începutul şedinţei de Guvern, scrie Agerpres.

Ministrul a anunțat că a dispus verificări referitoare la modul de pregătire a perioadei de iarnă din perspectiva aprovizionării cu energie la două complexe energetice şi în Ministerul Energiei.

grigorescu

În replică, fostul ministru Victor Grigorescu a reacționat pe pagina sa de Facebook: “Stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există şi ele au fost notificate inclusiv către guvernul Grindeanu la preluarea mandatului. Este o naivitate să credem că aceste stocuri dispar peste noapte sau se pot constitui la comandă. Stocuri pentru iarnă au început să fie acumulate încă din toamna anului trecut. Discuţia pe marginea existenţei lor este o chestiune politică şi nicidecum profesională. Cine vrea să le verifice poate să o facă prin înfiinţarea unei comisii sau prin verificarea directă a cifrelor. Nu e nevoie de şapte zile că să vezi dacă ai sau nu stocuri la îndemână. Nu avem sincope în alimentarea cu energie sau agent termic, adică stocurile există şi din ele producem energia în vârf de sezon rece. Dispecerul Energetic Naţional şi Comandamentul de iarnă care gestionează situaţia an de an au acces la aceste date şi dacă ar fi existat vreo problema ea s-ar fi rezolvat de multă vreme. „Greaua moştenire” e doar o chestiune de discurs politic”.

Ministrul Toma Petcu a anunțat că, în perioada următoare, vor fi elaborate proceduri „foarte clare şi bine stabilite” pentru trecerea unor perioade de iarnă dificile.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *