- Noile candidaturi, așteptate până la finele lunii ianurie. Termen limită pentru audieri – 20 februarie
După mai bine de 8 luni de tergiversări, blocaje cauzate de interese politice, parlamentarii au eșuat lamentabil în numirea a trei membri în Comitetul de Reglementare a ANRE.
Dacă interesul pentru cele trei poziții cheie în ANRE – vicepreședinte și doi membri în Comitetul de Reglementare – a fost mare, dat fiind numărul candidaților audiați, respectiv 16, nu se poate spune același lucru despre preocuparea aleșilor poporului de a rezolva problema numirilor la Autoritate!
S-a întârziat nepermis de mult și în lipsa unui raport de evaluare a candidaților, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, în şedinţa comună din data de 14 decembrie 2015, reluarea procedurilor parlamentare pentru ocuparea celor trei posturi vacante de membri din cadrul Comitetului de reglementare al ANRE. Practic, Comisiile de specialitate nu au prezentat, în termenul legal de 10 zile după audieri, Raportul de evaluare a candidaților, cu nominalizarea funcţiilor.
Deja s-a dat startul rundei a doua, cei interesați având posibilitatea să-și depună candidaturile la secretariatul Comisiei pentru industrii şi servicii până la data de 1 februarie 2016. A fost stabilit și un termen limită până la care să se desfășoare audierile candidaților! Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor împreună cu Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului vor audia candidaţii până în data de 20 februarie 2016.
Miza e mare – ANRE are grijă de venituri de miliarde de euro ale companiilor energetice, cărora le acordă licenţe şi autorizaţii, prin urmare bătălia pentru un loc în conducere este acerbă. “Chiar dacă sunt dezamăgiți de tratamentul aplicat de parlamentari, mulți dintre cei audiați în prima rundă doresc să-și redepună candidaturile. Probabil vor apărea și noi candidaturi”, spun surse parlamentare.
Favoriții din prima rundă vor candida din nou: Rodin Traicu pentru poziția de Vicepreședinte al ANRE, fostul secretar de stat Mihai Albulescu și Claudiu Florin Roman, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Alba (candidat propus de PNL), pentru cele două poziții de membri ai Comitetului de Reglementare.
Între timp însă s-a schimbat Guvernul, iar șefii partidelor au alte preferințe, susțin surse parlamentare. Pe lista candidaților înscriși și audiați, 16 la număr, au mai fost: Teodor Bobiş, care a mai avut un mandat în Comitetul de Reglementare; Virgil Muşatescu – specialist în domeniul energetic, consilier CNR-CME, membru în CA-ul Fondului Român de Eficienţă Energetică; Dumitru Chisăliţă – administrator Romgaz și Enel Energy; Mihai Octavian Râmniceanu – director în cadrul ANRE din 2001 şi până în prezent; Valentin Macec – şef serviciu în cadrul Transgaz; Victorel Florin Rădoi – director ANRE; Radu Ioan Puşcariu – director adjunct comercial al Electrica Furnizare – filiala Transilvania Sud Braşov; Mitricofd Crum – inspector ANRE; Florin Urcan – deputat Grupul PNL, membru Comisia de administrație publică și amenajarea teritoriului, Rares Ion Popescu – șef birou inspecție energetică Electrica Transilvania Sud. Supriza a fost înscrierea pe lista candidaților în Comitetul de Reglementare a Silviei Vlăsceanu, director general ACUE, însă nu i s-a acceptat candidatura, pe motiv ca nu a respectat termenul de depunere! Acum are, din nou, șansa să candideze pentru una dintre cele 3 poziții cheie în ANRE.
Invitația de a candida a fost lansată, să vedem cine se înscrie în cursa pentru ANRE, runda a doua!