Power Barometer 2023: Accelerarea electrificării necesită infrastructură

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Energie Electrica si termica Power Barometer 2023: Accelerarea electrificării necesită infrastructură
  • Kristian Ruby, Eurelectric: Operatorilor de rețea trebuie să li se permită să facă investiții anticipative, să putem să ne pregătim pentru o electrificare mai mare
  • Recomandare: Reducerea impozitelor și taxelor, direcționând măsurile de sprijin către clienții vulnerabili, evitând în același timp intervențiile pe piață, ar trebui să permită clienților să beneficieze de tranziție

Apogeul crizei energetice ar putea fi trecut, dar nu și provocările pentru decarbonizarea și securitatea aprovizionării Europei. Electrificarea autohtonă curată și regenerabilă rămâne răspunsul, dar sunt necesare urgent investiții mai mari și infrastructură energetică modernizată. Până în 2030, Europa trebuie să atragă investiții fără precedent pentru extinderea rețelei, se prezintă în Power Barometer 2023 al Eurelectric, Uniunea industriei energiei electrice europene, care reprezintă peste 3500 de companii de energie.

2022 a marcat o întorsătură semnificativă pentru sectorul energetic al UE, conform ediției din 2023 a Power Barometer, care prezintă evoluțiile cheie din sectorul energetic, bazate pe cercetări riguroase și surse multiple de date.

După o perioadă de greutăți istorice, sectorul a prezentat mai multe tendințe pozitive. În urma creșterilor fără precedent de prețuri și a intervențiilor politice din 2022, consumul de gaz a scăzut cu 19% și milioane de consumatori au trecut la sistemele de încălzire electrică. Prețurile la energie s-au îmbunătățit și ele. Prețurile cu ridicata ale energiei electrice s-au stabilizat trecând de la o medie de 227 euro/MWh în 2022 la 100 euro/MWh în acest an, prețurile cu amănuntul urmând același trend.

Electrificarea transporturilor a progresat, vânzările de vehicule electrice și autobuze electrice ajungând la 21%, respectiv 13,7%. Cu toate acestea, lansarea infrastructurii de încărcare este în urmă, la fel și investițiile în rețelele electrice.

Secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby, a spus: „Avem nevoie de mai multe linii, mai multă digitalizare și mai multă rezistență la schimbările climatice pentru a ne adapta rețelele la zero net. Acest lucru necesită o schimbare în abordarea de reglementare. Operatorilor de rețea trebuie să li se permită să facă investiții anticipative, astfel încât să putem începe să ne pregătim pentru o electrificare mai mare.”

Eurelectric, Power Barometer 2023

După o dificultate istorică în 2022, încep să apară tendințe pozitive:

· Consumul mediu de gaze în UE a scăzut cu 19% anul trecut, peste obiectivul convenit de reducere de 15%

· Prețurile la energie s-au îmbunătățit: prețurile cu ridicata s-au stabilizat de la o medie de 227 EUR/MWh în 2022 la 100 EUR/MWh, prețurile cu amănuntul urmând exemplul.

· Transportul și electrificarea locuințelor progresează, vehiculele electrice și autobuzele electrice ajungând la 21%, respectiv 13,7%, iar stocul de pompe de căldură ajungând la 20 de milioane.

· Alimentarea cu energie electrică este din ce în ce mai fiabilă în Europa.

În ciuda acestui fapt, nivelul investițiilor în rețele electrice este redus.

Pentru a ne asigura că ratele actuale de electrificare ajung la 30% în 2030 și se triplează până în 2050 (+58%), sunt necesare acțiuni. Eurelectric recomandă:

1. Consolidarea securității aprovizionării Europei

  • Finalizarea și implementarea Green Deal cu accent pe electrificare. Accelerarea vânzărilor de pompe de căldură și vehicule electrice (respectiv +73% și +235%), implementarea încărcătoarelor publice (creștere de 7 ori) și capacitate dublată până în 2030.
  • Facilitarea acordării de autorizații pentru generarea de energie electrică și infrastructură. Cifrele arată că un total de 80 GW de proiecte eoliene pe uscat au fost blocate în autorizare în 2022.
  • Asigurarea semnalelor de investiții adecvate pentru toate activele și tehnologiile necesare.

2. Conduceți extinderea și digitalizarea rețelelor de distribuție

– Având în vedere că investițiile în rețea trebuie să crească de la 36 miliarde EUR/an astăzi la 65 miliarde EUR/an până în 2030 (o creștere de +84%), Europa trebuie să lanseze un acord ambițios privind infrastructura energetică.

· Facilitarea autorizației pentru rețea este o necesitate pentru implementarea infrastructurii fizice care va fi coloana vertebrală a implementării SRE. Asigurați-vă de accesul la fondurile UE și stimulați investițiile anticipative, recomandă Eurelectric.

· Sporirea investițiilor în reziliența la schimbările climatice (după cum arată studiul Eurelectric din 2022 privind reziliența sistemului energetic).

3. Promovați o distribuție echitabilă a riscurilor și beneficiilor

· Cu companiile de petrol și gaze care obțin profituri record, cu 268% în creștere față de 2022 – comparativ cu +25% pentru utilități, asigurarea proporționalității în intervențiile politice va fi esențială.

· Reducerea impozitelor și taxelor, direcționând măsurile de sprijin către clienții vulnerabili, evitând în același timp intervențiile contraintuitive pe piață, ar trebui să permită clienților să beneficieze de tranziție.

· În cele din urmă, recunoașteți diferitele puncte de plecare ale țărilor UE și includeți măsuri de tranziție echitabilă în următorul cadru financiar multianual (CFM).


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *