PPC va avea unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa. Finanțare de la Eurobank și Piraeus

Publicat pe Categorii Flux energetic, Regenerabile, Solar, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic PPC va avea unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din Europa. Finanțare de la Eurobank și Piraeus

Eurobank și Piraeus finanțează un proiect fotovoltaic de anvergură de 550 MWp al PPC Renewables în Ptolemaida. Este dintre cele mai mari parcuri  fotovoltaice din Europa, care acoperă aproape 2,5% din producția internă de energie și  previne emisia a 550 kt CO2 pe an.

Coordonat  de Eurobank și  co-organizat  de Eurobank și Piraeus Bank, s-a semnat acordul de finanțare sindicalizată pentru Phoibe Energy Single Member S.A., o filială a PPC Renewables, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență „Grecia 2.0”. Finanțarea asigură finalizarea construcției uneia dintre cele mai mari centrale fotovoltaice (PV) din Europa, cu o putere nominală de 550 MWp, un punct de referință pentru PPC Group, dar și și pentru tranziția energetică și decarbonizarea Greciei, se precizează în comunicatul PPC..

Noul proiect fotovoltaic „Phoibe”, programat să fie finalizat în 2025, va fi dezvoltat la Centrul de Lignit din Macedonia de Vest. Se compune din trei sub-zone diferite, cu o suprafață totală de aproximativ 10.000 de hectare, unde  vor fi instalate aproximativ 950.000 de panouri fotovoltaice bifaciale. Pentru o utilizare optimă a energiei solare, panourile fotovoltaice vor fi instalate pe trackere cu un singur ax.

După finalizarea și conectarea  la sistem, producția parcului fotovoltaic este de așteptat să ajungă la 1 TWh, energie echivalentă cu nevoile a aproximativ 200.000 de gospodării și va acoperi aproape 2,5% din producția internă de energie.  În același timp, funcționarea instalației previne emisia a 550 kt CO2 pe an.

Proiectul de investiții „Phoibe”, cu un buget total  de 368 milioane de euro, se încadrează în pilonul „Tranziția verde” al Fondului de Redresare și Reziliență (FRR). Finanțarea proiectului include acordarea unui împrumut pe termen lung, în valoare totală de 294,4  milioane de euro, cu utilizarea fondurilor împrumutate,  în valoare de 184 milioane EUR, din resursele FRR și cu o co-finanțare de 110,4 milioane de euro de la Eurobank și Piraeus Bank. Piraeus Bank a fost desemnat reprezentant al deținătorilor de obligațiuni, iar Eurobank a fost desemnat administrator de plăți. Restul de 20% din proiectul de investiții Phoibe, în valoare de 73,6 milioane de euro, va fi acoperit din  fondurile proprii ale companiei.

Guvernatorul Serviciului Special de Coordonare al Fondului de Redresare, Orestis Kavalakis, a remarcat: „Fondul de Redresare – Grecia 2.0 are ca obiectiv central tranziția verde, care se bazează pe dezvoltarea surselor regenerabile de energie. Acordul de împrumut pentru crearea celui mai mare parc fotovoltaic unitar din țară șimai ales, din Macedonia de Vest este un pas important în urmărirea acestui obiectiv.”

CEO-ul PPC Renewables, Konstantinos Mavros,  a subliniat: „Continuăm cu aceeași și chiar mai mare determinare să profităm de fiecare instrument de finanțare competitiv care asigură creșterea și progresul Grupului PPC. Î în cazul acestei investiții, facem încă un pas important. Profităm de oportunitățile oferite de Planul Național de Redresare și Reziliență „Grecia 2.0”, creăm cel mai mare parc fotovoltaic unic din țară, contribuim la coeziunea socială și dezvoltarea economică din Ptolemaida și, prin extensie, a Macedoniei de Vest și participăm la tranziția verde generală a economiei grecești. Este unul dintre cazurile în care amprenta socială se întâlnește cu inițiativa de afaceri, iar rezultatul economic pozitiv are și o amprentă socială. Mulțumim statului elen și sistemului bancar elen pentru încrederea lor continuă.».

Constantinos Vassiliou, Director General Adjunct și Head of Corporate &; Investment Banking al Eurobank,  a declarat: „Suntem deosebit de mândri să semnăm acest acord important de finanțare pentru cel mai mare parc fotovoltaic din țară în ceea ce privește capacitatea instalată. Acesta este un proiect de importanță majoră dezvoltat de PPC Renewables și va contribui decisiv la eliminarea treptată a lignitului din regiunea Macedoniei de Vest și, prin extensie, la obiectivul național de autonomie energetică fără amprentă de carbon. Eurobank EFG susține ferm transformarea impresionantă a Grupului PPC către tranziția verde și aș dori să felicit echipa de management a PPC Renewables pentru implementarea sa eficientă, precum și să mulțumesc echipelor excelente ale Eurobank, Ministerului și Piraeus Bank pentru efortul coordonat și intens de realizare a acestui acord.”

Theodoros Tzouros, Director General Executiv Corporate &; Investment Banking al Piraeus Bank, a subliniat: „Finanțarea acestui proiect este în concordanță cu strategia pe termen lung a Piraeus Bank și angajamentul de a sprijini investițiile durabile, proiectele la scară largă privind sursele regenerabile de energie (SRE) care contribuie decisiv la tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon în contextul obiectivelor energetice naționale.  La Piraeus Bank, suntem mândri să sprijinim financiar „PPC Renewables” în construcția celui mai mare parc fotovoltaic unic din Grecia, care va accelera eliminarea treptată a lignitului din regiunea Macedoniei de Vest, utilizând în același timp fonduri din „Fondul de Dezvoltare și Reziliență”. Semnarea acestui acord emblematic nu ar fi putut avea loc fără cooperarea excelentă a echipelor PPC Renewables, Ministerului și Eurobank.”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *