Premieră în București: Trotinetele și bicicletele electrice se pot încărca, gratuit, la două stații, în Parcul Izvor și în campusul Facultății de Inginerie a Instalațiilor

Publicat pe Categorii CSR, Esential, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Actual Esential Premieră în București: Trotinetele și bicicletele electrice se pot încărca, gratuit, la două stații, în Parcul Izvor și în campusul Facultății de Inginerie a Instalațiilor
  • Proiect realizat de EFdeN, în parteneriat cu ENGIE ROMANIA, cu sprijinul PMB prin A.L.P.A.B

Începând cu 9 iunie, în București, vor fi amplasate, două stații de încărcare a bicicletelor și trotinetelor electrice. Prima stație este amplasată în București, cu sprijinul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București și Primăria Municipiului București, în Parcul Izvor, în zona stației de metrou și este destinată publicului larg, accesul și utilizarea fiind gratuite. Cea de-a doua se află în incinta campusului Facultății de Inginerie a Instalațiilor, din Bd. Pache Protopopescu, nr. 66 și este disponibilă studenților facultății

EFdeN, alături de ENGIE, a lansat proiectul pilot rCharge cu energie verde, o stație sustenabilă pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electrice, ce își produce energia pe care o consumă și este realizată din materiale reutilizate.

Corina Fugaru, Project Director, EfdeN, a spus, la evenimentul de lansare: “Primul nostru proiect care iese din EFdeN Sustainable City și sperăm că nu va fi singurul și că vom deschide apetitul pentru astfel de colaborări și pentru alte entități care vor vrea să facă Bucureștiul mai accesibil și mai prietenos cu cetățenii.”

Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania, a declarat: „Eu ar trebui să vă mulțumesc, e o zi în care simt: „Yes, we can!”. Am reușit într-adevăr să inventam un pic din cum ar putea să fie viitorul nostru. Sincer, mă bucur foarte mult că am reușit împreună să facem un proiect care are sens pentru copii noștri. E un proiect pilot, sper că răspunsul publicului o să fie bun și că o să reușim să multiplicăm genul acesta de proiecte, care pentru mine sunt o bucurie”.

Potrivit lui Nicolas Richard, ”Reducerea impactului asupra mediului reprezintă o prioritate a strategiei ENGIE Romania și, în acest context, acordăm o importanță semnificativă dezvoltării de soluții cu emisii reduse de carbon. Lansarea acestui proiect susține această ambiție și are rolul de a oferi publicului larg acces la soluții sustenabile de producere a energiei electrice verzi și de mobilitate alternativă”

Horia Tomescu. Viceprimarul Capitalei, a precizat: „Mi se pare că a aduce materiale care altfel ar fi fost deșeuri și să creezi acest concept de economie circulară, să îl pui în practică și să ai această colaborare perfectă pentru orice politică publică, în care să implici și mediu asociativ, în care să implici și mediu privat, antreprenorial și să vii și tu, ca autoritate publică locală, în parteneriat, este exact ceea ce ne dorim pentru orașul nostru.”

Corina Bega, Director A.L.P.A.B, a spus: „Transportul alternativ este într-o fază de evoluție în Bucureşti. Avem nevoie să venim cu tot felul de programe gândite care sa îi îndrume pe oameni să utilizeze transportul în comun şi cel alternativ şi să testăm diverse variante care să ne ajute să îmbunătățim mobilitatea urbană. Este evident ca oraşul Bucureşti suferă din cauza traficului, iar pentru asta avem nevoie de soluții şi facem tot ce putem să încurajăm mobilitatea urbană alternativă.”

Potrivit EfdeN, stațiile rCharge cu energie verde sunt gândite pe principii de „upcycle”. Acestea sunt construite din containere modulare reciclate, materialele utilizate fiind prietenoase cu mediul, iar finisajul pereților interiori, din resturi de lemn sau lemn refolosit din paleți și placaj. Încărcarea trotinetelor și bicicletelor electrice se realizează cu energie electrică verde, produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice bifaciale instalate pe acoperișul stației. Energia electrică verde produsă este stocată în baterii auto reciclate și recondiționate special pentru acest proiect.

Capitala noastră are un potențial neexploatat pentru a deveni un exemplu de sustenabilitate și eficiență urbană, iar printr-un proces de cocreare intre mediul privat, administratia publica si societatea civila proiectul poate fi un exemplu de bune practici în domeniul sustenabilității.

Procesul de concepere a gravitat în jurul conceptelor de „Last mile” și „15-Minute City” și a propus o soluție adaptată Bucurestiului în care putem apăsa pedala inovării cu încredere când vine vorba de spații de încărcare, transport alternativ și zone verzi.

Conceptul „rCharge cu energie verde” adresează provocările actuale ale orașelor: mobilitatea urbană, folosirea energiei regenerabile, gestionarea eficientă a deșeurilor, spații verzi, într-o viziune și experiență integrată pentru utilizator, prin:

– Energie regenerabilă, produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice bifaciale, pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice;

– Economie circulară: folosirea materialelor reciclate în construcția stației, recuperarea apei pluviale și reutilizarea acesteia pentru irigarea plantelor din stație, colectarea selectivă a deșeurilor în recipientele puse la dispoziție;

– Soluție digitală constând în aplicația dedicată, ChargeHere, dezvoltată de echipa EFdeN, prin care cei interesați își pot rezerva locul pentru încărcare și pot avea acces, în timp real, la informații cu privire la disponibilitatea celor 6 puncte de încărcare. Aplicația ChargeHere este disponibilă în Google Play.

– Spațiu colaborativ de lucru, alimentat cu energie electrică verde.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *