Premierul Ciucă, în vizită la CNE Cernavodă: Sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor modulare mici

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara
Prima Pagina Actual Flux energetic Premierul Ciucă, în vizită la CNE Cernavodă: Sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor modulare mici

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a vizitat astăzi Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă.

”Având în vedere taxonomia recent aprobată de Comisia Europeană, care a acceptat energia nucleară ca fiind energie de tranziție, Guvernul susține proiectele de operaționalizare a unităților 3 și 4, cât și retehnologizarea unității 1. Totodată, sprijinim accelerarea proiectelor de implementare a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni SMR, proiecte ce au fost agreate prin acordul interguvernamental România – SUA. Aceste proiecte vor contribui la independența energetică a României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și reducere a emisiilor de dioxid de carbon”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Discuțiile s-au axat asupra rolului energiei nucleare în strategia energetică a României și modul în care dezvoltarea programului nuclear românesc, prin proiectele de investiții ale Nuclearelectrica, va contribui la securitatea energetică și la tranziția energetică către o economie curată. Conducerea S.N. Nuclearelectrica a prezentat șefului Executivului și delegației guvernamentale proiectele de investiții strategice în valoare estimată de 9 miliarde de euro, printre care: Retehnologizarea Unității 1, Proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar și proiecte suport pentru operarea curentă, cum este Instalația de Detritiere. Proiectele de investiții ale SNN vor contribui cu energie curată, fără emisii de CO2, la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică locală și națională la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de specialiști.

Premierul a fost însoțit, în această vizită, de Virgil Popescu, ministrul Energiei,  Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Attila György, secretar de stat în Ministerul Finanțelor,  Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței, consilierul prezidențial Cosmin Marinescu, Dan Cărbunaru – secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului, George Agafiței – consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *