Spectacol la Guvern pe tema prețului la energie. ANRE, vinovatul de serviciu. Premierul Tudose vrea ca Parlamentul să facă anchetă la reglementator

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Spectacol la Guvern pe tema prețului la energie. ANRE, vinovatul de serviciu. Premierul Tudose vrea ca Parlamentul să facă anchetă la reglementator

Premierul Mihi Tudose: Nu sunt subordonați nouă, dar cred că Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileț, de ce lui îi e cald, așa, de vreo trei luni, două luni și nu a făcut ce trebuie. Poate facem și o adresă oficială către Parlament

Autoritățile se dau în spectacol când este vorba să explice cum e cu creșterile mari la prețurile la energie, însă joacă foarte bine actul vinovăției. După cum reiese din declarațiile din ultimele zile, s-a găsit „vinovatul de serviciu” – Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. Criticat este în special președintele Niculae Havrileț, care este la final de mandat și, după cum se vede, trebuie să le încaseze…că tot urmează să fie schimbat!

Mai nou, premierul Mihai Tudose vrea anchetă la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. Acesta a anunțat, într-un dialog cu ministrul Energiei, la începutul ședinței de guvern de astăzi, 9 august, că va cere public Parlamentului o anchetă la ANRE, declarându-se nemulțumit de activitatea reglementatorului.”Eu cred că este un moment în care noi, Guvernul, să cerem public Parlamentului o anchetă la ANRE. Nu sunt subordonați nouă, dar cred că Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileț, de ce lui îi e cald, așa, de vreo trei luni, două luni și nu a făcut ce trebuie. Poate facem și o adresă oficială către Parlament”, a declarat Tudose.

Săptămâna trecută, după ședința de Guvern, ministrul Energiei Toma Petcu a reproșat președintelui ANRE că nu i-a prezentat, conform solicitării, raportul privind evoluţia preţului energiei din ultima perioadă.

Ca răspuns la proaspăta solicitare a premierului, ministrul Energiei  a afirmat:”O să fac o notă către dumneavoastră, pentru că Guvernul României poate cere Parlamentului acest lucru, o notă de informare cu procedura legală, dumneavoastră urmând să decideți în consecință .

Ministrul Petcu: ANRE nu a realizat „o analiză riguroasă și transparentă a comportamentului pe piață, pe piața de a doua zi”. Surse autorizate ne-au declarat că analiza solicitată a fost transmisă ministrului Petcu cu o întârziere de… o oră!

Petcu s-a lăudat că, în urma analizei realizate la nivelul ministerului, față de săptămâna trecută prețurile la energia electrică sunt într-o ușoară scădere pe „PZU, pe bursa secundară”, subliniind că în continuare ANRE nu a realizat „o analiză riguroasă și transparentă a comportamentului pe piață, pe piața de a doua zi”. Surse autorizate ne-au declarat că analiza solicitată a fost transmisă ministrului Petcu cu o întârziere de o oră!

„De asemenea, aș vrea să menționez că în data de 4 august s-a înregistrat un vârf de consum orar de aproape 8.200 MW, cel mai mare nivel din luna august în ultimii ani. De asemenea, considerăm în continuare că trebuie făcută o analiză riguroasă și transparentă de către ANRE a comportamentului în piață, în special pe piața zilnică, de a doua zi. Am avut o întâlnire și cu ACUE, asociația companiilor de utilități din energie, practic cei care cumpără această energie din piață. Ei, de asemenea, și-au exprimat indignarea că nu au reușit în luna iunie să tranzacționeze acele cantități pentru trimestrul al III-lea. Aveau speranțe foarte mari ca acum, în luna august, să se tranzacționeze atât parțial trimestrul III… „, a mai declarat ministrul Energiei.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu: ANRE ar trebui să treacă, din nou, în subordinea Guvernului…O anchetă a Parlamentului nu poate ajuta cu nimic!

„Cred că aceste discuții legate de prețuri și ANRE ar trebui să se finalizeze cu trecerea instituției, din nou, în subordinea Guvernului. La ANRE sunt mulți oameni care sunt profesioniști însă trecerea la Parlament a însemnat mai multă politizare, nu mai puțină! Trecerea la Parlament a însemnat o performanță mai scăzută a instituției! Nu avem cum să uitam că Parlamentul a întârziat completarea Comitetului de Reglementare cu aproape un an și jumătate, afectând grav funcționarea instituției! O anchetă a Parlamentului nu poate ajuta cu nimic! În marea majoritate a țărilor UE autoritățile de reglementare în energie sunt în subordinea executivului! Trecerea ANRE în subordinea Parlamentului a fost o greșeală care trebuie reparată!”, a scris fostul ministru al Energiei , Răzvan Nicolescu, pe pagina sa de facebook.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *