Președintele Iohannis a promulgat legea ce aprobă OUG 119. Nu este clar cine trebuie să trimită declarație pe proprie răspundere la furnizor până pe 31 decembrie. Furnizorii cer ANRE să clarifice și să simplifice partea de declarații

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Președintele Iohannis a promulgat legea ce aprobă OUG 119. Nu este clar cine trebuie să trimită declarație pe proprie răspundere la furnizor până pe 31 decembrie. Furnizorii cer ANRE să clarifice și să simplifice partea de declarații

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei (PL-x 551/04.10.2022).

Urmează o perioadă de activitate intensă pentru furnizori, dar și pentru consumatori. Așa cum este scrisă legea, toți clienții casnici ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere până pe 31 decembrie pentru a putea beneficia de prețurile plafonate, atrag atenția furnizorii de energie.

Potrivit noii legi, “în cazul clienților casnici, prețul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reședință ale clienților finali. Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum”.

“Din păcate, legislația privind plafonarea și compensarea este neclară și poate produce efecte neplăcute asupra consumatorilor casnici. Potrivit art. 9 al noii legi de aprobare a OUG 119/2022, aflată la promulgare, beneficiază de plafonare clienții casnici la locurile de consum de domiciliu/reședință. Legea prevede că de acest preț plafonat se beneficiază o singură dată, la un singur loc de consum. Noi, furnizorii, nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația menționată în lege. Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declarație pe propria răspundere”, a precizat Laurențiu Urluescu, președinte al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), în cadrul unei întâlniri cu presa.

“Mai mult decât atât, legea prevede ca plafonarea să fie aplicată începând cu luna ulterioară depunerii cererii, ceea ce înseamnă că ne putem aștepta la un val de cereri între momentul publicării legii în Monitorul Oficial și sfârșitul anului”, a atras atenția reprezentantul furnizorilor de energie.

Odată legea promulgată, rămâne ca ANRE să clarifice și să simplifice partea de declarații pe propria răspundere.

Asociația Energia Inteligentă a lansat un apel, în mass-media, pentru a sustine Campania Publică – Cere si poti primi energie la pret plafonat – pentru a aduce la cunoștiința oamenilor, importanța transmiterii unei cereri specifice, până la data de 31 decembrie 2022, către furnizorii de electricitate și/sau gaze, astfel încât aceștia să beneficieze de plafonarea revăzută de lege. În lipsa acestei cereri, dar care se poate face doar după promulgarea Legii plafonării, unii consumatori nu vor beneficia de noua plafonare a prețului la gaze și electricitate începând cu ianuarie 2023, atrage atenția AEI.

Facturi mai mari vor fi achitate de unii consumatori de gaze si electricitate, după 1 ianuarie 2023, când urmează să intre în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze și energie electrică. Această lege aduce o nouă construcție a modului în care se aplică plafonarea prețului la consumatorii casnici. O modificare importantă a legii o reprezintă  faptul că plafonarea prețului se va aplica doar la locuința de reședință/domiciliul al titularului de contract.

Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/aei-apel-la-unii-consumatorii-trebuie-sa-trimita-la-furnizor-o-cerere-si-o-declaratie-pe-propria-raspundere-pana-pe-31-decembrie-2022-ca-sa-beneficieze-de-plafonare/


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *